Zavirite u istarsku vilu koja je upravo dobila nagradu za najbolju kuću za odmor

Zavirite u istarsku vilu koja je upravo dobila nagradu za najbolju kuću za odmor

Villa Covri

Na samim vratima Istre smjestila se Villa Covri (nekadašnja stancija) okružena čarobnim krajolikom, vinogradima i maslinama na križanju vinskih cesta i cestama maslinovog ulja, a koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Riječ je o izvanrednoj nagrađivanoj vili koja je upravo osvojila još jednu nagradu, i to za najbolju kuću za odmor. Nagrada je dodijeljena u sklopu velike promotivne akcije ‘Biramo najbolje privatne iznajmljivače u Hrvatskoj’ koju je kroz 2019. godinu provela Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Novim listom.

Iako smještena u ruralnom okolišu, Villa Covri pruža potpuni luksuz i veliku privatnost u mirnom i šarmantnom istarskom selu Kovri (Covri) između gradića Brtonigle (ca 2 km) i Novigrada (ca 4 km).

Vila je dobila ime po istarskom mjestu Kovri gdje se i nalazi, na samo 4 km od najbliže plaže. Nekada je to bila stancija sa prekrasnom povješću i divnom pričom koju su sadašnji vlasnici pozivom starih vlasnika obitelji Covra zabilježili u medijima kao povjesni susret dviju obitelji. Obitelj Covra prilikom svog posjeta vili donijela je na poklon stare predmete koje su uspjeli ponijeti sa sobom 1945. kada su kao esuli napustili kuću i pobjegli u Italiju. Danas su se ti predmeti potpuno uklopili u vilu i daju joj onaj posebni štih.

Bogata povijest

Početak gradnje stancije započelo je još u 16. stoljeću kada je obitelj Kovrić (kasnije preimenovana u Covra) došla s otoka Korčule i nastanila se na plodnoj crvenoj zemlji nekoliko kilometra od mora i od stoljetne luke Karigador.

Vila se gradila i nadograđivala kroz stoljeća, a današnji oblik dobila je 1801. godine i potpuno je obnovljena 2017. godine s najkvalitetnijim namještajem, dizajnerskom rasvjetom (Karman, Flos, Macrolux), godinama skupljanim antikvitetima iz Italije (Vinenza, Bologna, Udine, Venezia) i kamenim zidovima. Vila ima i ograđeno dvorište, staru kamenu voltu, kameni baladur s balkonom s prekrasnim pogledom na more, mediteranski vrt na krovu kućice pokraj bazena, bazen sa slanom vodom, prekrasan pogled na more iz svih soba, vanjsku ljetnu kuhinju su roštiljem, terasu s pergolom…

Velika pažnja posvećena je baštini kuće i istarskom tradicionalnom stilu. Istovremeno, tu je i mješavina antike s modernim funkcionalizmom, pa je to moderan i praktičan prostor.

Istra & Toscana

Zanimljivi detalji koje je Boris Ružić želio unijeti i na svoj način spojiti Istru s onim malim daškom voljene mu Toscane uspio je na maloj kućici pored bazena gdje je naručio u Toscani kod poznatih „artigianali“ da mu ručno, po starinski izrade tri komada bocchettone.

U renoviranju vile najviše se pazilo da sve bude izvorno i ekološki prihvatljivo, pa je tako upotrebljen sav kamen, stare erte koje su bile vremenski dotrajale iskorištene su u dogradnji zidića, a stare hrastove potporne grede su obojane i vraćene su na staro mjesto. Cijela kuća je žbukana starim tehnikama ručno, parket je od slavonskog hrasta premazan uljem (nije se koristio lak), za bojanje zidova koristile su se samo ekološki prihvatljive boje, kamen oko bazena je iz istarskih kamenoloma te se koristio najkvalitetniji mramor. U bazenu se ne koristi klor, nego se za dezinfekciju sustava koristi postupak elektrolize slane vode. Za dezinfekciju vode dodaje se sol u tabletama.

Stare grede koje su stoljećima uokvirale ovu lijepu vilu također su obnovljene dok je stari kamen stavljen u novu uporabu. Za dekoriranje kuće upotrijebljen je najkvalitetniji mramor iz istarskih kamenoloma. Unutrašnjost vile sastoji se od tri etaže, a uspješno su kombinirani tradicionalni istarski s modernim industrijskim stilom koji ovo mjesto posebno poziva.

Otvoreni koncept dnevnog boravka i blagovaonice zajedno s potpuno opremljenom kuhinjom i WC-om nalaze se u prizemlju. Tri prostrane spavaće sobe, sve s vlastitom kupaonicom, nalaze se na prvom katu, gdje iz jedne od spavaćih soba imate terasu s koje možete izravno pristupiti vrtu. Dva suitea, također s vlastitom kupaonicom svaka, nalaze se na drugom katu. Vila je okružena prekrasnim mediteranskim vrtom s lavandom, ružmarinom i maslinama, gdje vas također čeka privatni bazen i poziva vas da se opustite u ovoj prekrasnoj oazi.

Filmska povijest

Vila donosi i jednu zanimljivost što će cijeniti svakako svi zaljubljenici u umjetnost, pogotovo onu filmsku. Naime, 1987. godine u vili Covri sniman je film Život sa stricem, nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.

Foto: Rajan Milošević / Koridor 27

Arhitektura i dizajn: Boris Ružić

Učitati još
Zatvori