Je li došao kraj ‘sad beige’ ere? Interijeri će konačno opet biti zabavni
Je li došao kraj ‘sad beige’ ere? Interijeri će konačno opet biti zabavni

Je li došao kraj ‘sad beige’ ere? Interijeri će konačno opet biti zabavni

Godina iza nas bila je obilježena nježnim stilom, neutralnim bojama i prirodnim materijalima. Težili smo za prirodnim skladom i osjećajem zena. Međutim, izgleda da će minimalističke interijere i sad beige estetiku ove godine zamijeniti eklektični i odvažniji interijeri, barem ako je vjerovati društvenim mrežama i Pinterest predviđanjima. Metalik detalji, vibrantne boje ili pak vintage namještaj su trendovi u uređenju s kojima ćemo se sve više susretati. Prema onome što viđamo na društvenim mrežama čini se kako je stigla era maksimalizma i interijera bogatih osobnošću.

Trendovi u uređenju

Iako s neutralnim bojama, nježnim tonovima i prirodnim materijalima ne možete pogriješiti jer je riječ o bezvremenskom stilu koji je jednostavno uklopiti u svaki prostor i uskladiti s različitim detaljima, važno je da se ne vodite trendovima, nego da slijedite svoju želju i uredite dom prema svome ukusu. Ipak ćete na kraju vi u tom prostoru provoditi najviše vremena. Međutim treba li vam inspiracija i tražite li nešto drugačije i odvažnije, svakako pročitajte članak do kraja.

Eklektični stil

Ljubitelji starinskih vintage komada namještaja i predmeta iz second hand trgovina napokon će doći na svoje jer čini se kako će ove godine u središtu pozornosti biti upravo takvi detalji. Bude li 70-e godine i u vama nostalgiju ili pak jedan poseban topli osjećaj, vrijeme je da prostoru date novu dušu. Brojni dizajneri interijera inspiraciju crpe upravo iz ovih vremena koje je označilo veliki prijelaz od minimalističkog uređenja prema eklektičnom stilu koji izgleda savršeno. Spoj zemljanih boja i šarenih detalja ponovno je pronašao svoj put u domove diljem svijeta.

Sedamdesete su bile desetljeće promjena i revolucija u svijetu dizajna interijera. Ovo doba donijelo je hrabar i jedinstven pristup uređenju koji je ostavio trajan utjecaj na industriju. Stil uređenja u 70-ima bio je usmjeren na prihvaćanje odvažnih i živih boja, geometrijskih uzoraka i mješavine tekstura i materijala. Nijanse u boji senfa i maslinasto zelene posebno podsjećaju na retro eru, a sad doživljavaju svoj povratak. Ovi tonovi unose topao, nostalgičan ugođaj u moderne interijere. Pružaju savršenu mješavinu nostalgije i suvremenog dizajna, te unose dašak vintage estetike u dom.

Zaboravite na minimalizam – dodajte razigrane detalje, igrajte se bojama, oblicima i unesite živost u prostor.

Dopamine dekor i vedra estetika

Upravo ta misao vodilja stoji iza popularnog trenda pod nazivom Dopamine dekor koji se počeo sve više pojavljivati u uređenju interijera još sredinom i krajem prošle godine. Riječ je o uređenju prostora koji pokreće sreću i užitak. Odvažne, jarke boje, otkačeni uzorci i razigrani elementi u središtu su pozornosti, kao i nešto suptilnije nijanse.

Kako biste slijedili trend dopamin dekora samo se trebate usredotočiti na to da se okružite namještajem, umjetnošću, detaljima i predmetima koji vas čine sretnima, a vaš prostor pretvaraju u ugodnu oazu u kojoj volite provoditi vrijeme. Bilo da je riječ o monokromatskim detaljima ili vibrantnim komadima namještaja – striktnog pravila nema osim da prostor uredite prema svojim željama.

Prostor koji odiše svježinom i zanimljivim detaljima

Elementi i dizajn inspirirani prirodom poboljšavaju dobrobit, ističu povezanost s prirodom i bude osjećaj ugode i svježine u prostoru. Bilo da je riječ o prozorima bez zavjesa kako biste uživali u pogledu, sobnim biljkama ili pak ekološki osviještenom detalju za dom. S prirodom pod ruku ide i svjetlost – prirodna kao i rasvjetna tijela zanimljivog dizajna.

Svijetli i osvijetljen ambijent je ultimativni dodatak dizajnu u 2024. Prirodnu svjetlost možete maksimalno povećati shemom svijetlih boja i reflektirajućim površinama, poput ogledala i svjetlucavih detalja.

Jedinstveni oblici

Ogledala s organskim, nepravilnim oblicima ili predimenzionirana ogledala su u trendu. Naime, ovakva ogledala dodaju dubinu i dašak glamura, čineći prostor većim i privlačnijim. Osim toga, to je jedan od ovogodišnjih trendova uređenja koji je najlakše uključiti u svoj interijer.

Razigrana sofisticiranost

Detalji poput ogromnih vaza, skulpturalnog namještaja i osebujnih ukrasnih komada bit će trend u 2024. Dodaju dašak otkačenosti svakom prostoru, a još uvijek odišu sofisticiranošću.

Ovo je pravi put ako želite unijeti osobnost i pop-stil! Ali, imajte na umu da vaš dizajn bude uravnotežen kombinirajući ga s manje naglašenim detaljima ili prigušenijim tonovima.

Jedinstvene pločice daju poseban dojam

Pločice se ističu u 2024. – od zida do poda! Očekujte predimenzionirane, velike pločice s ručno izrađenim jedinstvenim dekorom. Dramatični uzorci, nove kompozicije i neočekivani rasporedi u prostorima dodat će osjećaj veličine i osobnosti.

Mid-Century Modern – bezvremenska elegancija retro stila

Smatra se da je ovaj stil dizajniranja i uređenja interijera bio dominantan od sredine 1940-ih do sredine 1970-ih, a vrhunac je dosegao sredinom prošlog stoljeća. Međutim, inspiracija za ovaj dizajn se pronalazi malo ranije, na začetak legendarnog Bauhausa.

U interijerima se stavlja naglasak na funkcionalnost i jednostavnost, dajući prednost materijalima poput čelika, stakla i betona. Kako biste stvorili osjećaj udobnosti u svom domu, ove materijale kombinirajte s drvom koje će dati toplinu prostoru i učiniti ga odličnim mjestom za odmor i uživanje.

Ono što je zbilja specifično u ovom načinu uređenja jesu nesumnjivo geometrijski oblici. Bilo da je riječ o sofama i stolovima u neobičnim oblicima ili pak umjetničkim djelima, geometrijski oblici nešto su što će vašem prostoru dati dozu jednostavnosti. Sredinom prošlog stoljeća nastali su tako neki od legendarnih komada namještaja koji i danas nose poseban status, pa je odličan izbor za one koji ne vole previše eksperimentirati.

Sve u svemu, vidljivo je da se na velika vrata vraćaju boje, razigrani oblici i statement detalji. Vrijeme je da u svoje domove napokon dodamo malo boje i živosti.

Foto: Instagram (@interiorbytim)

Učitati još
Zatvori