Zaboravite na minimalizam: Cafécore i Heavy metal estetika obilježit će ovu godinu
Zaboravite na minimalizam: Cafécore i Heavy metal estetika obilježit će ovu godinu

Zaboravite na minimalizam: Cafécore i Heavy metal estetika obilježit će ovu godinu

Pinterest je već godinama jedna od najvažnijih adresa na koju odlazimo u potrazi za inspiracijom, bilo da se radi o modi, ljepoti, interijerima, ukusnim receptima itd. A baš kao i ostale društvene mreže poput Instagrama i Facebooka, i Pinterestovi algoritmi prate što pretražujete i pamte ono što ste spremili. To mu omogućuje predvidjeti najveće trendove u odnosu na ono što korisnici pretražuju, a trend prognoze lansira se na mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Tako je i ovog puta Pinterestov tim koji se bavi proučavanjem popularnosti pojedinih trendova izdvojio najveće trendove u uređenju interijera koji će obilježiti 2024. godinu.

Trendovi koji će obilježiti 2024. godinu

Godina iza nas bila je obilježena nježnim stilom, neutralnim bojama i prirodnim materijalima. Težili smo za prirodnim skladom i osjećajem zena. Međutim, prema predviđanjima i pretragama na Pinterestu, izgleda da će minimalističke interijere ove godine zamijeniti eklektični i odvažniji. Metalik detalji, crne i zagasitije boje ili pak vibrantne nijanse trendovi su koje ćemo sve više viđati. U nastavku smo izdvojili favorite, a cijeli popis možete pronaći ovdje.

Za one koji vole boje tu su dva zanimljiva stila

Eklektični stil

Pretraživanja za eklektičnim uređenjem kuhinja porasla su za 50%, a za ekscentričnima čak 160%. Ove godine, čini se, prema Pinterestu, obogatit ćemo svoje kuhinje predmetima iz second hand trgovina, starinskim vintage komadima namještaja i uređajima te vibrantnim bojama. Dodajte razigrane detalje, birajte tematske šalice i tanjure, ukrasite hladnjake omiljenim magnetićima, umjesto bijelih i monokromatskih zidnih pločica birajte šarene. Zaboravite na minimalizam – igrate se bojama i unesite živost u prostor.

Eklektični stil_Pinterest

Cafécore

Budući da većina nas dan ne započinje bez dobre šalice kave, nije ni čudo da je posljednjih nekoliko godina Cafécore estetika doživjela svoju popularnost. Pretrage za uređenjem u stilu kafića porasle su na Pinterestu za 1125%, a za estetiku kafića za 820%. Također pretraživanja za uređenjem stanice za kavu porasla su za 145%.

Pomno biramo šalice s različitim detaljima, odlučujemo se za aparate i kapsule s omiljenim okusom, a sve više težimo tome da imamo poseban caffee kutak u domu. U 2024. kućni aparati za kavu postat će novi način kuhanja espressa. Sudeći prema Pinterestu, unijet ćemo atmosferu kafića u svoje domove.

Cafécore_Pinterest

Stoga, razmislite o prenamjeni jednog dijela vaše kuhinje u stanicu za kuhanje kave. Dodajte omiljene šalice u posebni ormar, posudu za kapsule, postavite slike ili tematske postere i pretvorite dio kuhinje u vlastiti mini kafić gdje ćete uživati u prvoj jutarnjoj kavi ili popodnevnom druženju s prijateljima.

cafecore_iStock
cafecore-pinterest (1)
cafecore-pinterest (2)

Za odvažne – izdvajamo tri trendi stila

Zapadnjačka gotika

Pretrage za pojmom zapadnjačka gotika porasle su za 145% u 2023. Kako ističe tim s Pinteresta, stigao je novi trend u interijeru. Riječ je o stilu u uređenju koji miješa vintage američki chic s tamnijim, zagasitijim nijansama i dramatičnim detaljima.

Crni detalji ili namještaj, vintage stol od masivnog drveta, biljke poput kaktusa, tepisi koji su imitacija kože – samo su neki od detalja kojima ćete životni prostor učiniti odvažnim.

zapadnjačka gotika_Pinterest
Zapadnjačka gotika_Pinterest (1)

Heavy metal estetika

Uz bok prijašnjem trendu stoji i ovaj trend. Metalik nijanse će svoj vrhunac dosegnuti upravo u ovoj godini. Kako i na modnoj sceni, tako i u interijeru sve više ćemo se susretati i birati odvažne detalje. Bilo da je riječ o metalnim predmetima, metaliziranim detaljima ili pak tkaninama i zidovima u hladnim srebrnim tonovima u kombinaciji s detaljima od kroma. Ove ćemo godine posezati za heavy metal estetikom kako bismo naglasili svoju snažnu stranu.

metalizirani detalji, interijer_iStock

Oživljavanje jazza

Ako pak volite smirenije prostore, jazz estetika je upravo ono što vam treba. Zagasit prostor, noćne lampice, tapete, zemljane i tamne boje poput bordo crvene u kombinaciji sa zlatnim detaljima učinit će prostor ugodnim, toplim, a u isto vrijeme elegantnim. Birajte svevremenske ili vintage detalje kako biste svom prostoru dali dozu mističnosti, ali u isto vrijeme stvorili intimu i cozy atmosferu.

Oživljavanje jazza_Pinterest
Učitati još
Zatvori