Bauhaus: Stil koji se polako vraća u uređenje domova
Bauhaus: Stil koji se polako vraća u uređenje domova

Bauhaus: Stil koji se polako
vraća u uređenje domova

U potrazi za novim trendovima, svijet dizajna interijera često poseže za kulturama različitih zemalja, a inspiraciju nerijetko pronalazimo i u nekim umjetničkim pravcima. I dok je klasični minimalistički stil prevladavao godinama, polako tragamo za onim stilom koji je jednostavan, praktičan i odražava našu osobnost. Volite li jednostavnost i funkcionalnost, inspiraciju biste mogli pronaći u Bauhaus dizajnu.

Bauhaus pravac u uređenju doma

Bauhaus je bila njemačka škola dizajna koja je djelovala od 1919. do 1933. Karakterizira ju minimalistička estetika, jednostavnost, čiste linije, funkcionalnost te korištenje industrijskih materijala i tehnika.

Prirodni materijali i geometrijski oblici

U interijerima se stavlja naglasak na funkcionalnost i jednostavnost, dajući prednost materijalima poput čelika, stakla i betona. Kako biste stvorili osjećaj udobnosti u svom domu, ove materijale kombinirajte s drvom koje će dati toplinu prostoru i učiniti ga odličnim mjestom za odmor i uživanje.

Ono što je zbilja specifično u ovom načinu uređenja jesu nesumnjivo geometrijski oblici. Bilo da je riječ o sofama i stolovima u neobičnim oblicima ili pak umjetničkim djelima, geometrijski oblici nešto su što će vašem prostoru dati dozu jednostavnosti. Na taj način nastaje sinteza autonomne umjetnosti i oblikovanje upotrebnih predmeta. Naime, predmetima ne treba nadodavanje ukrasa jer on je već sam po sebi lijep, odnosno važno ga je oblikovati na pravi način – što je ujedno i misao vodilja Bauhaus škole. Odlučite se za okruglu sofu ili fotografije koje ističu svu ljepotu geometrijskih oblika kao što su kvadrati, pravokutnici i krugovi.

Samo osnovne boje

Kako bi se postigao željeni izgled i osjećaj prostora, važno je razmotriti efekte koje boje imaju na raspoloženje i emotivno stanje te izabrati one koje najbolje odgovaraju stilu, svrsi i željenom efektu uređenja. Osnovne boje u uređenju interijera su crvena, plava i žuta, a kombiniranjem ove tri boje mogu se kreirati mnoge druge nijanse.

Kada se radi o uređenju interijera, vodite računa o tome što odabirom boje želite postići. Na primjer, crvena boja može biti stimulativna i podići energiju, no previše crvene može izazvati napetost i stres. S druge strane, plava boja može biti umirujuća i opuštajuća, ali previše plave može izazvati osjećaj hladnoće. Stoga pažljivo i dozirano birajte kojim ćete bojama i koliko ukrasiti određenu prostoriju.

Važnost svjetla

Prilikom uređenja u ovom stilu vodite računa o svjetlosti i osjećaju prostora. Minimalni detalji i prirodna svjetlost vašem će domu dati osjećaj otvorenosti, jednostavnosti i iluziju prostranosti. A, čim stan nije prenatrpan nepotrebnim detaljima, dekoracijama i ukrasima, osjećamo se ugodno i kao da prostor ‘diše’.

Foto: Instragram (@ambiencecase), Pexels

Učitati još
Zatvori