Što je ‘in’, a što ‘out’: Donosimo jesenske trendove koji vladaju svijetom interijera
Što je ‘in’, a što ‘out’: Donosimo jesenske trendove koji vladaju svijetom interijera

Što je ‘in’, a što ‘out’: Donosimo jesenske trendove koji vladaju svijetom interijera

Kada govorimo o trendovima u svijetu interijera vrijedi spomenuti da se oni ne mijenjaju brzinom modnih trendova, no pri odabiru istih valja pripaziti. Točnije, nije poželjno urediti životni prostor prema najnovijem trendu, jer kako trendovi dolaze tako i prolaze. Stoga pri uređenju doma vodite se zlatnim pravilom odabira timeless komada uz koje možete kombinirati i trendi komade koji će ‘začiniti’ svaku prostoriju.

Wabi sabi_istock

Trendovi u dizajnu interijera koji su idealni za jesensko uređenje doma

Iako je primarni cilj dizajna interijera zadovoljavanje potreba koje mi sami postavljamo za naše domove, ideje za jesensko uređenje doma usmjerene su na stvaranje ugodnog, toplog doma za prijatelje i obitelj. Kreiranje doma u kojem ćemo se okupiti i opustiti zajedno nakon cijelog dana. S ciljem stvaranja idealnog prostora za jesen, donosimo 5 najpoželjnijih načina za jesensko uređenje doma uz koje će sadašnji trendovi doći do izražaja.

#1 ‘Nove neutralne boje’ koje će unijeti toplinu u vaš dom

Kada govorimo o bojama zidova, najveći trend koji ovdje prevladava su neutralne boje. I ne, ne govoriom o bijeloj, već neutralnim bojama poput krem boja, toplih smeđih i bež nijansa. Boje su to koje posljednjih nekoliko godina sve češće viđamo u interijerima, stoga možemo slobodno reči daj je riječ o ‘novim neutralnim bojama’. One će se savršeno uklopiti u sunčanim prostorima južne orijentacije. Također, vrlo dobro se uklapaju i u tamnije prostore u kojima bi najbolje izgledale u kombinaciji s još dubljim, tamnijim nijansama iz obitelji neutralnih boja. Međutim, pazite da te boje nisu prežute ili pretamne jer će stvoriti kontraefekt. Velika prednost neutralnih boja leži u tome da se odlično slažu sa svim prirodnim materijalima poput drveta, kamena, gline i prirodnih tkanina poput lana ili jute.

Out: Nijanse sive, tamni zidovi, uzorci.

jesenski trendovi u uređenju_unsplash

#2 Boje sezone – nijanse crvene, zelene i plave

Iako su neutralne boje jedna od sigurnih opcija kojima se treba voditi u uređenju interijera. Točnije neutralne, zemljane boje bezvremenske su nijanse koje vaš životni prostor mogu krasiti godinama. No, unijeti dašak boje je uvijek poželjno. Bilo da se radi o slikama, jastucima ili pak fotelji – boje su itekako poželjne. Ono što se preporučuje jest da gravitirate bojama u tamnijim nijansama koje će se idealno uklopiti u svijetle i tamne prostore. Ove godine svakako se najavljuje povratak crvene – i to u zagasitijoj nijansi – boji trešnje koju možete odlično kombinirati s neutralnijim nijansama, tkanim tepisima, dekicama zemljanih boja kao i namještajem od ratana.

Ako pak više volite zagasitije boje, osim crvene, ove jeseni vraćaju se na velika vrata i plavi tonovi, kao i nijanse zelene. Sve su to boje koje savršeno oslikavaju jesensko cozy razdoblje, a savršeno ih možete uklopiti u svoj prostor pojedinim detaljima.

Out: Barbie ružičasta, koliko god bila u trendu, valja misliti na dugoročno uređenje. Isto tako, bilo bi poželjno izbjegavati  jarke boje koje mogu izazivati osjećaj napetosti i nervoze.

H&M Home, prekrivač
H&M Home, set za krevet

#3 Dašak prošlosti u kombinaciji s wabi-sabi dizajnom

U zadnje vrijeme mnogo se govori o wabi-sabi dizajnu. Riječ je o japanskoj filozofiji u uređenju interijera koja slavi ljepotu nesavršenosti, prirodnih materijala i oblika, bliska je japandi stilu – organski modernom i toplom minimalizmu. Fokus je na stanju uma i naglasak je na rustičnim i organskim materijalima. Wabi-sabi daje prostoru dozu tihog luksuza i zena, što ga čin bezvremenskim trendom i vrijednim razmatranja pri vašem sljedećem preuređenju doma.

Tradicionalne tehnike u bojanju zidova koje daju osjećaj isprane boje, a rezultiraju teksturiranim izgledom koji podsjeća na žbuku i kamen ili čak akvarelnu sliku, stvaraju osjećaj topline i ugodnog prostora. Također, birajte vapnenac, mat završetak – sve su to bezvremenski trendovi koje ćemo ove sezone sve češće viđati.

Out: Svjetlucavi, zlatni detalji, uključujući dizajn šahovnice i kromirane detalje koji na određeni način stvaraju osjećaj natrpanosti i ‘nereda’.

#4 Biofilni dizajn

Kao i wabi-sabi, biofilni dizajn doživljava svoju sve veću popularnost. Neutralni tonovi, prirodni materijali (npr. ratan), prirodne nijanse, kamen u kombinaciji s drvom, prirodni uzorci i oblici – sve to dočarava opušten suživot s prirodom. Birajte namještaj koji će upotpunosti stvoriti osjećaj bezvremenskog stila i koji će se lako uklopiti u vaš svakodnevni život. Unoseći prirodne detalje i biljke u prostor dajete mu dozu živosti, spokoja i stvarate mjesto u kojem ćete voljeti boraviti.

Out: Umjetni materijali poput laminata i podloge od porculana – neprirodan izgled i ne traju dugo.

#5 Ljepota je u detaljima

Velike slike ili fotografije, kao i velika ogledala daju osjećaj prostranosti i vizualno povećavaju prostor. Suprotno tome, odabirom manjih detalja vizualno ćete smanjiti prostoriju i stvoriti osjećaj pretrpanost. Birajte tepihe koji prekrivaju cijelu površinu, a ne one manje veličine, jer ćete tako stvoriti iluziju većeg prostora, elegancije i clean estetike.

Pametno birajte i rasvjetna tijela. Jedno vrijeme često smo znali nailaziti na fotografije blagovaonica u čijem je središtu stol koji krase visilice. Međutim, važno je voditi računa da visilice nisu na premalenoj udaljenosti od stola kako vam ne bi smetale prilikom razgovora i ustajanja.

Out: Mali tepisi, premale fotografije, rasvjetna tijela na premalenoj udaljenosti.

Foto: Instagram (@tthese_beautiful_thingss), Unsplash, iStock, H&M Home

Učitati još
Zatvori