Quiet Luxury: Bezvremenski trend u uređenju o kojem se priča
Quiet Luxury: Bezvremenski trend u uređenju o kojem se priča

Quiet Luxury: Bezvremenski trend u
uređenju o kojem se priča

U potrazi za novim trendovima, svijet dizajna interijera često poseže za kulturama različitih zemalja, a inspiraciju nerijetko pronalazimo i u nekim umjetničkim pravcima. I dok je klasični minimalistički stil prevladavao godinama, polako tragamo za onim stilom koji je jednostavan, praktičan i odražava našu osobnost. Volite li jednostavnost i funkcionalnost, inspiraciju biste mogli pronaći u ‘tihom luksuzu’, odnosno quiet luxury stilu.

O quiet luxury stilu počelo se govoriti u vidu mode i stilova odijevanja. Budući da posljednjih nekoliko godina mnoge zvijezde i influenceri odijevaju komade s istaknutim logom brenda, s vremenom smo se zasitili takvog stila. Istaknuto ime brenda na odjeći ne garantira ukus, a ponekad može čak djelovati i too much. Nije važno što se nosi nego da je to ugodno, kvalitetno i dugovječno. Stoga je na scenu nastupio quiet luxury stil koji u prvi plan stavlja kvalitetne, bezvremenske komade koji su funkcionalni i koji odgovaraju našem stilu odijevanja, a koje ćemo lako kombinirati sada, kao i za 5-10 godina – bez obzira je li taj brend trenutačnu u trendu ili ne.

Tihi luksuz u uređenju interijera

‘Tihi luksuz’ sasvim je ‘tiho’ i polako ušao i u sferu uređenja interijera. Želite li naglasiti visoku razinu sofisticiranosti i elegancije, a istovremeno zadržati osjećaj jednostavnosti, slijedite smjernice koje su specifične za ovaj pristup u uređenju. To je stil koji daje prednost minimalizmu i neutralnosti u odnosu vibrantne i kričave detalje s istaknutim imenom brendova. Naime u današnjem brzom, konzumerističkom svijetu, koncept tihog luksuza postaje sve privlačniji. Ovaj pristup dizajnu interijera karakterizira fokus na kvalitetne materijale i stvaranje ugodnog prostora.

Udobnost na prvom mjestu

Pri uređenju doma, svakako dajte prednost funkcionalnosti i udobnosti jer udobnost je vitalna kada je riječ o ‘tihom luksuzu’. Investirajte u visokokvalitetan, udoban namještaj na kojem ćete zbilja moći odmoriti i uživati. To može uključivati plišane stolice, udobne pokrivače i funkcionalne sofe. Dodatno, uključite taktilne materijale poput baršunaste presvlake i jastuka od kašmira kako biste stvorili dodatan ugođaj.

Prirodni materijali i neutralna paleta boja

Upotreba visokokvalitetnih materijala poput prirodnog kamena, kože, mramora ili drva, uz neutralnu paletu boja, igra značajnu ulogu u stvaranju osjećaja luksuza s pravom mjerom. Nježni, prigušeni tonovi poput bež, krem, sive i blijedoplave često se koriste u ovom stilu kako bi izazvali osjećaj smirenosti i opuštenosti.

Ovi elementi pružaju bezvremenski izgled i unose osjećaj topline i ugode u prostor. Odaberite materijale suptilnih tekstura i prigušenih boja kako biste zadržali osjećaj smirenosti i sofisticiranosti, a koje ćete jednostavno moći kombinirati s različitim detaljima po izboru.

Čiste linije i jednostavnost

‘Tihi luksuz’ zahtjeva namještaj jednostavnih, čistih linija i nenatrpan prostor. Fokus je na kvaliteti i izradi, a ne na kičastim uzorcima. Kao što smo ranije spomenuli, birajte materijale poput baršuna, pliša, organske materijale ili pletiva kako biste stvorili smireni ugođaj te koheziju između prostora i detalja.

Blaga rasvjeta

Rasvjeta igra ključnu ulogu u prostoru. Budući da često želimo stvoriti poseban ugođaj u prostoru u kojem boravimo, dobro je birati blaga svjetla koje će stvoriti topao i ugodan ambijent. Podne lampe, stolne ili zidne lampe, što god odabrali odlučite se za upečatljiva rasvjetna tijela koje će svojim dizajnom i jačinom savršeno upotpuniti prostor. Važno je da su one postavljena na strateškim mjestima kako biste naglasili kutak ili dio koji želite.

Umjetnost

Umjetnine kao što su fotografije, slike, detalji poput skulptura mogu dodati dašak osobnosti i sofisticiranosti. Odaberite komade koji odgovaraju vašem osobnom stilu i nadopunjuju cjelokupnu estetiku prostora.

Sve u svemu, tihi luksuz u dizajnu interijera je stil koji naglašava kvalitetu, eleganciju i jednostavnost, stvarajući prostor koji je profinjen, miran i udoban, a najbitnije – bezvremenski.

Foto: Instagram (@lemieuxetcie), iStock

Učitati još
Zatvori