Sobne biljke koje će uljepšati dom i preživjeti hladne mjesece

Sobne biljke koje će uljepšati dom i
preživjeti hladne mjesece

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mel (@melissamlo) on

Dolazak jeseni, obilne padaline uz niže temperature mijenjaju paletu boja na krošnjama, pa zelenilo poprima zlatno-narančaste tonove. Romantične šetnje po debelim slojevima lišća idilično je sve do dolaska zime, kada parkove obavije sivilo. No, uz pametan odabir vaš dom će se zeleniti i za vrijeme najtmurnijih, hladnih dana. Mnogo je razloga zašto volimo sobne biljke. Osim što se koriste za dekoraciju i osvježenje prostora, odličan su pročišćivač zraka. Lijepo raslinje, maleni grmovi i kaktusi nezaobilazan su detalj u minimalističkim interijerima koji potiču život u skladu s prirodom. Biljke u lijepim teglama i lončanicama dati će šarmantan štih balkonu, kuhinjskim policama a uz to su i prikladan znak pažnje za svakoga. Intenzivna zelena boja u prirodi, znak je života. Grijanje u stanovima, suhi zrak, propuh i premalo dnevnog svijetla nisu idealni uvjeti za održavanje sobnih biljaka, no neke od njih lako će preživjeti uz minimum održavanja. U nastavku donosimo najzahvalnije sobne biljke za prohladne mjesece koje ćete rado imati u svome domu.

Biljke koje žive bez mnogo svjetla

Paprat

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wildknots (@wildknots_) on

S obzirom na to da dolaskom jeseni dani postaju kraći, a nebo oblačnije, dnevne svjetlosti u stanovima često nedostaje. Paprat izgledom privlači pažnju zbog ljepote svojih spiralnih listova. Izlaganje direktnom suncu joj smeta, stoga ju je poželjno držati u tamnijem dijelu sobe. Potrebno ju je zalijevati često jer voli vlagu, stoga vam ovlaživači zraka neće trebati.

Difenbahija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M A R G O H U P E R T (@margo.hupert.art) on

Poznata je po velikim ovalnim listovima s bijelo zelenim šarama. Ne voli previše vode niti svijetla što ju čini idealnom biljkom za sve one koji nemaju previše vremena za održavanje. Pripazite prilikom trganja suhih listova ili brisanja prašine jer posjeduje otrovni sok, pa se upotreba rukavica preporučuje u dodiru s lišćem.

Prohladne prostorije

Klivija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marsha Austin (@jmaustin235) on

Predsoblja, hodnici i kutevi kraj prozora, pogotovo u prostorijama s orijentacijom na sjever, nikada nisu dovoljno tople. Ako svejedno želite imati biljku i u njima, Klivija je dobar izbor. Biljke poput nje izdržljive su na hladnoću pa čak i u zimskim mjesecima daju lijepe pupoljke narančaste i žute boje. Ne treba ju puno zalijevati jer voli suho tlo. Jesensko sivilo lijepi cvjetovi će istjerati iz svakog doma i uljepšati vam prostor.

Krasula

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wabi Sabi Vida (@wabi.sabi.vida) on

Poznata je i rado viđena biljka sljedbenika Feng shui filozofije. Biljke poput ove, savršeno će podnositi promjenu temperaturne razlike izvana i vruće radijatore iznutra. Odlična je za držanje na prozorskoj klupici, jer joj čak niti otvoren prozor neće smetati. Dovoljno ju je zalijevati tek jednom mjesečno. S obzirom na to da izgleda kao pravo malo stablo, postavite ju u pletenu košaru i popunite hladni kutak vašeg doma lijepim rustikalnim detaljem.

Tople prostorije i suhi zrak

Sabljica 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mel (@melissamlo) on

Jedna od onih biljaka koja ne traži mnogo pažnje je Sabljica. Lijepi mesnati listovi rastu bez mnogo vode i svijetla, pa je dovoljno zalijevati ju tek jednom mjesečno. Osim što je pravi mali ukras, pročišćuje zrak i pospješuje proizvodnju kisika.

Kaktus 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bex -Twitter: itsoutofthebex ? (@outofthebex) on

Poznato je da velike kaktuse viđamo u pustinjskim scenama na filmovima. Oni naprosto vole suhi zrak i toplinu. Minijaturne verzije različitih oblika možete naći gotovo svugdje. Savršeno mjesto za držanje bilo bi iznad samog radijatora. Mali kaktusi u šarenim teglicama neodoljiv su detalj koji rado viđamo u interijerima.

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori