Psihologija boja u interijerima stilizirat će prostor i poslati poruku

Psihologija boja u interijerima stilizirat
će prostor i poslati poruku

Boje govore umjesto nas

Kada imate dobru ideju onda je u uređenju interijera sve dopušteno. Možete se igrati bojama, materijalima, dezenima pa čak i stilovima. Dobro naglašen maksimalizam također može biti pun pogodak za stilski uređene interijere koji osvajaju svojim zanimljivim akcentima. Rasparen namještaj i spoj tradicionalnog i modernog sve češće viđamo u interijerima. Dizajneri naglašavaju kako je izuzetno važno u svaki prostor unijeti vlastiti karakter i prostoriju pretvoriti u poligon za umjetničko izražavanje, ali i stavove.

Tako ćemo se najbolje osjećati u prostoru, odnosno kada prostor priča u naše ime, kažu stručnjaci. No, previše boja i nevješto kombiniranje nijansi moglo bi ponekad rezultirati kičem. Metalni, zlatni i drveni detalji često imaju ulogu aduta kojim se želi dati završni učinak za chic stiliziranost prostora. No, s njima treba biti pažljiv. Baš kao i s bojama. Svaka boja ima značenje i različito utječe na naše raspoloženje. Proučavanjem pozadine boja i što one predstavljaju za određenu kulturu, kakav im je kontekst i smisao najbolje ćemo dozirati kolorit u interijeru.

Zašto je važno razumjeti boju kao dizajner?

Postavljanjem boja unutar dizajnerskih i psiholoških parametara možete kontrolirati vizualnu ravnotežu prostora. Boja može komunicirati i poručiti više od riječi i slika zajedno. Ona nas može dotaknuti na bazičnoj razini. Stoga, kada se nađemo u ulozi dizajnera i stilista vlastitih interijera,  imamo mogućnost kontrolirati i poboljšati naše okruženja. Razumijevajući boje i njihov odnos jednih s drugima, možete prilagoditi pojedinačne palete boja koje su specifične za vas, vaše okruženje i ambijent.

Boja daje ljepotu i život svakodnevnim predmetima koje općenito previdimo. Uz njih se učimo igrati u prostoru i s prostorom, a možete stvoriti i kombinacije koje iznenađuju i poboljšavaju interijer ili predmet koji želite naglasiti. Za razumijevanje boja morate razumjeti i svjetlost, odnosno kako to utječe na boju. Ne možete imati jedno bez drugog.

Kombiniranje boja

Teorija boja objašnjava razliku između toplih i hladnih boja, tonova i nijansi. Većina nas samo gleda u boju, ali je ne vidimo, ne razmišljamo o njezinoj strukturi i poruci. Pritom je važno imati povjerenje u vlastite instinke i slušati kako se osjećamo kada smo izloženi nekoj boji. Dakle, pri odabiru boje na zidovima nije nužno uvijek se slijepo držati trendova i propisanih pravila. S obzirom da ćete u tom prostoru boraviti zapitajte se kako se osjećate, kako boje i nijanse utječu na vas i vaše raspoloženje i kako se uklapaju u prostor u koji ih namjeravate smjestiti.

Gledajući boju i pitajući se zašto vam se sviđa lakše ćete odlučiti gdje i kako tu boju koristiti i kombinirati. Ista metoda može se primijeniti na kombiniranje starog i novog namještaja jer svaki komad unosi u prostor svoju energiju i priču.

Počela je vladavina smaragdno – zelene boje

U sezoni u koju smo zakoračili bit će posebno popularne tamne boje zidova u smaragdno – zelenoj, šumskoj nijansi koja je duboka, mistična i opuštajuća. Ova se boja lako i efektno kombinira s cijelom paletom drugih boja bilo da je riječ o toplim i hladnijim varijantama pa će vam biti jednostavno uklopiti trendovsku zelenu s omiljenim nijansama koje preferirate u odnosu na svoj karakter i stil. Također, vrlo su omiljeni i neutralni tonovi u interijerima što će vam otvoriti prostor za igranje s detaljima i spajanje starog i novog, budući da neutralne nijanse smiruju prostor i ostavljaju opuštajući dojam u interijeru. Zemljani tonovi i popularni crni i zlatni detalji kao što su vaze, okviri za slike i ogledala te teglice za kućno bilje odlično će funkcionirati zajedno.

A vi ukoliko se želite igrati skrivenim porukama u prostoru i potaknuti optimizam žutom bojom, energičnost i strast crvenom, naglasiti dubinu, promišljenost i tajanstvenom tamnim nijansama plave i ljubičaste te ukoliko želite naglasiti prpošnost i radost kroz narančastu, slobodno ih unesite kroz detalje u svoj prostor kao što su jastučići, prekrivači, motivi na zidnim slikama i tako pretvorite svoj interijer u šaroliku lepezu estetike i funkcionalnosti. Sve te boje i detalji će naglasiti stilsku razigranost koja je toliko poželjna u interijeru. Omiljenim stilom i nijansama zaokružite prostor u kojem boravite i svakog trenutka ćete se osjećati ušuškano i mirno što je svrha doma kao utočišta i mjesta za stvaranje lijepih trenutaka.

Foto: Unsplash

Preporuka

Zatvori