Minimalistički božićni ukrasi koji će ovih blagdana krasiti naše domove
Minimalistički božićni ukrasi koji će ovih blagdana krasiti naše domove

Minimalistički božićni ukrasi koji će
ovih blagdana krasiti naše domove

Uređivanje doma u blagdansko doba, kao i svaka druga intervencija u prostoru danas, također je podložno različitim trendovima. Počevši od boja pa do materijala, često se profiliraju određeni pravci koje usvajaju najpoznatiji brendovi. Posredno iz toga inspiraciju vuku influenceri čije radove zatim pronalazimo na Instagramu i Pinterestu, riznicama ideja kojima možemo pribjeći svi. Međutim, ove godine prevladavat će minimalistički božićni ukrasi.

Ove zime dom ukrasite najljepšim prirodnim ukrasima  – sušenim ploškama naranče, grančicama, češerima. Izrada je vrlo jednostavna, a sve što vam treba jesu škare, papir, špaga, naranča i šetnja prirodom.

domaći ukrasi

Ukrasi od sušenog voća

Naranču narežite na tanke ploške debljine 4-5 mm. Poredajte ih na papirnati ubrus kako bi upio vlagu iz njih, a zatim ih pecite u pećnici na 100 stupnjeva oko tri sata. Okrenite ih nekoliko puta tijekom pečenja kako bi se ravnomjerno osušile te kako ne bi zagorjele. Kada su naranče suhe, možete ih poslagati u staklenku ili u ukrasnu zdjelu i staviti na stol ili od njih napraviti ornamente. Za ukrase i ornamente iglicom probušite rupe u narančama te kroz njih provucite špagu, nanižite koliko god želite ploški naranče, a između njih po želji možete dodati perlice, štapiće cimeta ili druge ukrase.

Osim naranča, naravno, možete koristiti i drugo citrusno voće. Ne samo da ćete imati prekrasno uređen dom, već će svaki kutak biti ispunjen svježim, zimskim mirisima!

sušeno voće
iStock
sušena naranča
iStock
sušena naranča ukras
iStock
ukrasi od sušene naranče

Papirnati ukrasi

Posljednjih dvije-tri godine pratimo definitivan povratak tradiciji i prirodi, a minimalistički božićni ukrasi svakako se ističu. Izvlačimo kuglice s bakinog tavana, biramo drvene ukrase, papirnate ili one potpuno prirodne kao što su orasi u ljusci.

papirnati ukrasi izrada
izrada papirnatih ukrasa
papirnati ukras
papirnati ukras za bor

Prozirne kuglice

Boje kuglica su pretežno sasvim klasične, crvena, bijela, zlatna ili srebrna koje u kombinaciji sa svjetlucavim lampicama daju baš domaću atmosferu. Uz to se kombiniraju zemljane boje kao dodatna asocijacija na prirodu. Osim toga u posljednje su vrijeme svoju popularnost doživjele prozirne kuglice koje možete naručiti online i ispuniti zimskim biljem, šljokicama, omiljenim napitkom, a na boru izgledaju zbilja posebno.

prozirne kuglice za bor
iStock
prozirne kuglice za bor
iStock
prozirne kuglice za bor

Zimske biljke

S istom se mišlju povratka prirodi u interijeru koristi razno bilje i grane, lišće eukaliptusa, grane i lišće božikovine, imela, borove grančice, češeri, šipak… Grane se slažu u vazu i postaju nježni zimski aranžmani, imela se klasično vješa na dovratak ili ponekad iznad prozora, od lišća eukaliptusa pletu se vjenčići ili ga se prilaže u adventski vijenac. Kombinacije i ideje su brojne zbog čega donosimo bogatu inspiraciju.

Dosta su veliku ulogu ovdje odigrali skandinavski brendovi čiji je utjecaj vidljiv u gotovo svim božićnim kolekcijama i ove godine. Sjevernjačka minimalistička estetika vrlo se nenametljivo može uklopiti u svaki prostor, pogotovo što se neprimjetnih ukrasa tiče.

minimalistički božićni ukrasi
minimalistički božićni ukrasi
minimalistički božićni ukrasi
minimalistički božićni ukrasi
iStock
minimalistički božićni ukrasi
iStock
minimalistički božićni ukrasi
minimalistički božićni ukrasi
minimalistički božićni ukrasi
minimalistički božićni ukrasi

Inspirirajte se

Prije nego što bor unesete u dom, možete se uljuljkati u blagdansko raspoloženje uz ukrase iz biljnog svijeta – grane božikovine smjestiti u lijepu vazu, baš kao i lišće eukaliptusa. Možete slagati male aranžmane za stol od bobica, češera, štapića cimeta i svijeća, vješati božićne vijence od prirodnih materijala na vrata, lampice za bor uvijek su dobar dodatak za romantičnu atmosferu gdje god ih smjestili, kao i papirnate zvijezde i sjenila koji će osigurati vizualnu toplinu, pogotovo na prozoru.

Lijep detalj koji će odbrojavati dane do Božića je i stylish adventski kalendar sa sitnim poklonima i kuglicama koje ćete naposljetku vješati na bor. Ideje s raznih Instagram profila donosimo u nastavku.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori