Najljepša knjižnica na svijetu nalazi se u Pragu

Najljepša knjižnica na svijetu
nalazi se u Pragu

Knjižnica Klementinum u Pragu jedna je od najljepših na svijetu, a kad vidite njen interijer, bit će vam jasno zašto. Otvorena 1722. godine u sklopu isusovačkog sveučilišta, Klementinum se nalazi u neposrednoj blizini Karlovog mosta i odličan je primjer barokne arhitekture koja se nije promijenila od dana kad je otvorena.

Zidovi i strop ukrašeni su freskama Jana Hiebla, a spoj su znanosti i umjetnosti. Na čelu dvorane je portret cara Josipa II. koji je naredio da se knjige iz ukinutih samostanskih knjižnica pošalju upravo ovdje, u Klementinum. Slike na kupoli predstavljaju Hram mudrosti, a na zidovima se mogu pronaći i portreti isusovačkih svetaca, zaštitnika sveučilišta i istaknutih predstavnika ovog reda. Sredinom dvorane dominiraju geografski i astronomski globusi te astronomski satovi koje je uglavnom konstruirao Jan Klein.

Kompleks je do 2009. godine bio dom nacionalne, sveučilišne, tehničke i gradske knjižnice, a danas je ovdje ostala samo Nacionalna knjižnica Republike Češke. U njoj možete pronaći 20 tisuća knjiga uglavnom teološke literature od kojih neke datiraju s početka 17. stoljeća.

Ako uskoro planirate posjetiti Prag, znate gdje se trebate zaputiti.

Foto: Klementinum Facebook, Unsplash

Učitati još
Zatvori