Minimalistički ‘Japandi’ stil uređenja sada je preuzeo i kupaonice
Minimalistički ‘Japandi’ stil uređenja sada je preuzeo i kupaonice

Minimalistički ‘Japandi’ stil
uređenja sada je preuzeo i kupaonice

Nakon što je interijerima vladao skandinavski minimalizam, uslijedilo je doba još pročišćenijeg stila nazvanog Japandi. Kako mu i samo ime kaže, korijene vuče iz Japana, odnosno njihovog tradicionalnog dizajna. Osnova Japandi dizajna tako leži u jasnim i oštrim linijama, kao i korištenju prirodnog materijala kao što su kamen, staklo i drvo. Nakon što je Japandi pomalo osvajao sve prostorije u domu, sada je došlo vrijeme za njegovu vladavinu u kupaonicama.

Oaza kao stvorena za opuštanje

Iznad svega, Japandi je stil uređenja koji naglasak stavlja na opuštanje i harmoniju koja će nam pomoći u rješavanju negativne energije. A koja bi prostorija mogla biti bolja za tako nešto od kupaonice? Ako ste se odlučili za uvođenje ovog trenda u svom domu potrebno je držati se nekih pravila. Za početak, kada uvijek ima prednost nad tuš kabinom, a također je poželjno da bude smještena u središte prostorije.

Kad su podne obloge u pitanju, često se koristi imitacija drva koja će prostoru dati taj osjećaj povezanosti s prirodom.

Prigušena rasvjeta i prirodni materijali

Kad je rasvjeta u pitanju, dobro se držati prigušenog svjetla koje se izvrsno slaže s temom uređenja kojem je u središtu opuštanje. Budući da je i rasvjeta minimalistička, isto pravilo vrijedi i za opremanje prostora. Jednostavna ogledala čistih linija, kupaonski ormarići oštrih linija bez uzoraka ono su što je poželjno u Japandi uređenju. Prostor za odlaganje, bile to police ili ormarići, trebali bi biti od prirodnih materijala koji će dati pomalo rustikalan štih.

Boje određuju vrstu kupaonice

Što se boja zidova i ostalih obloga tiče, Japandi kupaonice mogle bi se svrstati na svijetle i tamne. Tamne, gotovo crne teksture zidova mogu se koristiti u svrhu imitacije prirodnog kamena. Međutim, tamnim je zidovima potrebno dati kontrast, a često se u tu svrhu koristi svijetlo drvo.

S druge strane, svijetli Japandi stil oličenje je jednostavnosti. Može se usporediti sa skandinavskim dizajnom koji također često koristi bijelu boju i jednostavne linije. Također se može kombinirati s različitim prirodnim materijalima, a također bolje podnosi različite detalje nego tamniji stil. Međutim, i ovdje vrijedi isto pravilo – manje je više.

Iako je moguće unijeti malo boje u prostor te i dalje slijediti ovaj stil uređenja, važno je zapamtiti kako te boje trebaju biti neutralne, a najčešće se koriste blago zelena, plava ili pak bež koje će nas povezati s prirodom i pružiti nam mjesto za ultimativno opuštanje.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori