Istarska kuća s daškom prošlosti postala je ljetni dom američke obitelji
Istarska kuća s daškom prošlosti postala je ljetni dom američke obitelji

Istarska kuća s daškom prošlosti postala
je ljetni dom američke obitelji

Od unutrašnjosti do obale, istarski gradovi osvajaju svojim šarmom, a svaki ima nešto po čemu je poseban. Svaki je vrijedan posjeta i, ako ništa drugo, kratke šetnje u kojoj ćete otkrivajući tajanstvene ulice i kulturne spomenike uživati u duhu prošlosti koji se spaja s elementima modernističkog doba. Od arhitekture, prirode, pa do gastronomije – Istra uistinu ima što za ponuditi.

Tartufi, maslinovo ulje, razne vrste sireva, istarski pršut, tjestenine i vino – Istra je pravi raj za gastroljupce, a ujedno i raj za ljubitelje mira i mediteranskog ozračja. Ovdje su se smjestile najšarmantnije kamene vile i kuće koje svojom vizurom pričaju neku posebnu priču.

Obiteljska kuća u zapadnoj Istri

Danas vam predstavljamo predivnu obiteljsku kuću u zapadnoj Istri, čiji je projekt uređenja od prvoga dana bio dan u slobodne ruke Giorgini designa iz Pazina. Ljetni je to dom jednome američkom paru, u čijem su uređenju dizajnerice Davorka i Klaudia Jurić uživale.

Kamena kuća sa zanimljivim detaljima

Investitori su od njih tražili da od kamene istarske kuće naprave topao i ugodan dom koji će krasiti mnogi detalji. Najvažnije im je bilo da se tijekom svoga ljetnog boravka osjećaju kao kod kuće. Prvi kontakt s investitorima dizajnerica Davorka Jurić opisuje ovako: „31. 12. 2021. dobivamo mail s druge strane Atlantika za uređenje kamene istarske kuće koja bi za ljetnih mjeseci bila njihov drugi dom. I tada kreće naše putovanje s dragim investitorima iz New Yorka.”

Njihov doživljaj Istre kao predivnoga područja, vrednovanje naše kulturne baštine i autentičnosti dalo nam je dodatnu potvrdu za naš principa rada i onoga što volimo i cijenimo.

Autohtoni stil

Uređenje kuće zahtijevalo je opremanje namještajem, tekstilom, dekoracijama i općenito inventarom za kuću. Inspiracija je bila kuća sama po sebi – kamena kuća s bogatom prošlošću te je bilo lako ispuniti zahtjev za autohtonim i tradicionalnim stilom uređenja sa suvremenim elementima, koji je pred njih bio postavljen.

Vintage detalji

U uređenju je korišten vintage namještaj koji su redizajnirale te mu, bojama u pastelnim tonovima, udahnule novi život. Korištena je hladna paleta pastelnih boja, poput plave, zelene i sive, zbog toga što je nekretnina sadržavala autohtoni cigleni pod i rustikalnu obradu zidova.

Svi su elementi pomno odabrani, a uzorci i tkanine koje su svoje mjesto našli unutar ove kuće lijepo upotpunjuju prostor dajući mu dušu i osjećaj doma. Možemo reći da pričaju neke priče iz prošlih vremena i čekaju nove priče koje tek trebaju biti ispričane, a upravo to korespondira s unosom kombinacije tradicionalnih i modernih komada u uređenju interijera.

Profinjen i suptilan interijer

Završni je rezultat oduševio investitore, ali i nas – dobiven je nježan, profinjen, suptilan i pomalo romantičan interijer. Kao što su nam i rekle, a vidljivo je i u njihovom radu, Davorka, Klaudia i Barbara uživaju što prošlost mogu oživjeti u današnjem vremenu kroz interijere te antiknim stvarima stvoriti novo ruho.

Foto: Unsplash, Giorgini atelier

Učitati još
Zatvori