Interijer mjeseca: Osječki stan uređen u japandi stilu stvoren za opuštanje
Interijer mjeseca: Osječki stan uređen u japandi stilu stvoren za opuštanje

Interijer mjeseca: Osječki stan uređen u
japandi stilu stvoren za opuštanje

U našoj rubrici Interijer mjeseca trudimo se pronaći one koji se ističu posebnim dizajnom i uređenjem. Budući da nam je proljeće sve bliže, a samim time volimo krenuti i u proljetno čišćenje i organizaciju prostora tragamo za idejama kako urediti svoj prostor. U potrazi za raznim inspiracijama uređenja, pronalazimo interijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ne mora to biti veliki pothvat. Dom može dobiti sasvim novi izgled i pokojim novim detaljem koji će podići cjelokupni interijer. Dodavanje boja, prirodnih materijala i biljaka unijet ćete dašak svježine. Ove godine u fokusu nam je svakako japandi stil o kojem smo nedavno pisali ovdje.

Zašto je japandi stil trend u uređenju

Japandi stil jedinstven je i moderan trend dizajna koji kombinira tradicionalnu japansku estetiku s  jednostavnošću i funkcionalnošću skandinavskog dizajna. To je minimalistički i smirujući stil koji stvara osjećaj mira i ravnoteže u svakom prostoru. Upravo jedan takav prostor, odnosno dom privukao nam je pažnju. Za njegovo je uređenje zaslužan Wizia studio.

Istock

Wizia studio

Riječ je o kreativnom, mladom studiju za dizajn interijera iz Osijeka čiji je glavni kreativac, ujedno i vlasnica, Vana Rakić. Za Vanu jednostavno nije bilo izbora, obiteljsko njegovanje umjetnosti i stvaralaštva ostavili su genetski utjecaj i želju za kreacijom.

Uz oca i djeda, koji su bili vrhunski stolari te strica koji je bio slikar, rodila se ljubav prema umjetnosti te je upisala školu primijenjene umjetnosti i dizajna, tekstilno-tehnološki fakultet, a zatim je stekla diplomu za dizajn interijera na Profokusu. Boraveći u raznim prostorima uvijek je imala je svoju viziju kako bi taj prostor mogao izgledati, inspirirati i ostvariti određeni utisak. Iz toga su proizašle dvije stvari, ljubav prema dizajnu interijera te samo ime studija, Wizia.

Uz Vanu u studiju je i kreativan tim koji se, tijekom dugogodišnjeg učenja i rada, specijalizirao za profesionalnu izradu 3D vizualizacija, dizajna interijera i namještaja. Njihov rad odiše jedinstvenošću koju realiziraju kroz spoj klijentovih želja i Vanine osobnosti. Ne boje se rizika, testiranja i pronalaska novih vizija i smjerova te uvijek idu korak dalje, a to je i vidljivo u njihovim projektima gdje spajaju estetiku i funkcionalnost. Fokusiraju se na boje, kontrast, razigranost neutralnih tonova, te prirodne materijale kao što su kamen, drvo, beton i staklo.

Stan u japandi stilu

Stan koji nam je privukao pažnju nalazi se u Osijeku, u novoizgrađenom naselju, te ima 65 m2. Sastoji se od kuhinje i dnevnog boravka koji čine open space, hodnika, radne sobe, spavaće sobe, kupaonice i terase. Za uređenje samog prostora, od idejnog rješenja do izvedbenog bilo je potrebno dva mjeseca.

Osim vlastite vizije, inspiracija za uređenje prostora nastala je kroz razgovor s klijentom, ističe Vana. Ključne informacije kojima su se vodili su česta putovanja klijenta, pogotovo u Ameriku, želje i životni stil. Tako je nastao projekt inspiriran japandi stilom i vintage elementima.

Ono što karakterizira takav stil jest minimalističko načelo dizajna, fokus na toplinu, prirodne elemente i prigušena paleta boja. Kod koncepta dizajna fokus je stavljen na čiste linije, jednostavan stil te mješavinu materijala koji stvaraju miran životni prostor. Svaka estetika fokusirana je na jednostavnost, meke nijanse, prirodne materijale i udobnost. Korišteni su različiti materijali – tamni orah u sinergiji s crnim detaljima, pletivom i španjolskom trskom koja je u zadnje vrijeme vrlo popularna u interijerima.

 

Prirodan svjetlost i biljke

Prateći prigušenu paletu boja u japandi stilu te željama klijenta, za kuhinju je korištena mornarsko plava boja. Jednostavni oblici i linije prate i dnevni boravak s funkcionalnim, ali estetski ugodnim namještajem i dekorom poput statement kutne garniture presvučene ECO materijalom u kombinaciji prirodne kože i poliestera. Svakako je važno istaknuti i poznatu dizajnerska visilicu.

Dovoljno prirodnog svjetla i biljaka također su ključna značajka ovog stila, a zidove krase otvorene police, apstraktni posteri i drveni paneli.

 

Važnost boje u prostoru

U spavaćoj sobi korišteni su neutralni tonovi koji svaki prostor čine primamljivim i udobnim, nježne nijanse inspirirane prirodom koje unose udobnost u sobu. Kako prostor ne bi bio monoton, dodani su crni detalji koji su prepoznatljivi u japandi stilu.

U uređenju radne sobe fokus je bio na stvaranju funkcionalnog kućnog ureda. Radni prostor je odvojen od ostatka prostora kao zasebna prostorija, a dizajn radne sobe prati cjelokupni dizajn stana.

Najvažnije za istaknuti je plava boja zida. Plava, kao takva, stvara osjećaj ugode, opuštanja i mira, pojačava kreativnost i sposobnost učenja te stvara asocijaciju na prirodu, nebo i more.

 

Ključna uloga u organizaciji prostora

Prednost ovog stana je dobra organizacija prostora, puno prirodnog svjetla te terasa na koju je moguće doći iz dnevnog boravka i radne sobe. Krasi ju divan pogled na zelenilo koje okružuje novo naselje.

Vana za kraj ističe kako joj je, kao i kod svakog projekta, najbitnije pristupiti klijentu individualno, saznati njihove želje, način života, hobi i slično kako bi interijer što više moguće prilagodili njima i njihovim potrebama.

 

Foto: Unsplash, iStock, wizia

Učitati još
Zatvori