Filmovi koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za uređenje doma – 1. dio
Filmovi koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za uređenje doma – 1. dio

Filmovi koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za uređenje doma – 1. dio

Scenografija jednog filma neizostavni je dio građenja filmske priče i likova, onako kako to predstavljaju drugi vizualni elementi, od odabira lokacije, preko kostima, do šminke. Samo jedan od argumenata u prilog tome jeste činjenica da svaka prestižna filmska nagrada dodjeljuje odlikovanja upravo za uspješne realizacije na ovom polju. U 2023. godini, film Poor Things grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa privukao je pažnju, između ostalog, i zbog kostimografskih, odnosno scenografskih dostignuća, te zasluženo nagrađen Oscarima u obje kategorije. Filmovi koji su zavrijedili posebnu pažnju na ovaj način postali su inspiracija za uređenje doma u stvarnom životu. Zato smo odlučili izdvojiti one koji mogu poslužiti kao inspiracija ako planirate renovacije.

Za minimaliste – Parasite (2019.)

Scenografija i set na Oscarom nagrađenom filmu Parasite školski su primjer funkcije ovog aspekta filmskog rječnika. Koristeći se elementima interijera, kreatori su uspjeli predočiti socijalno raslojavanje koje se odigrava unutar narativa, između likova i, šire, na razini južnokorejskog društva. U tome su ponudili i odličan izvor inspiracije za sve one koji trenutno razmišljaju o suvremenom, minimalističkom (pre)uređenju doma. Metalne konstrukcije, pravolinijski oblici i minimalna upotreba dekorativnih elemenata iskorišteni su kao pozornica koja prikazuje odnose između jedne od dvije glavne obitelji u filmskoj priči. Ujedno, oličenje su suvremenih trendova u dizajnu interijera, s obzirom na materijale i oblike koji su iskorišteni. Boje su svedene na pastelnu paletu, oscilirajući između sive, crne, bijele, smeđe i bež.

parasite (2019) foto: imdb
parasite (2019) foto: imdb
parasite (2019) foto: imdb

Za eklektičare – Swallow (2019.)

Iste godine, nastao je film koji, pak, nudi pregršt inspiracije ako ste skloni eklektičnim principima u uređenju doma. Swallow, za razliku od Parasite, možda neće oduševiti kvalitetom scenarija, ali će se gledanje višestruko isplatiti ako vam ponestaje ideja za odabir raskošnih i raznobojnih primjeraka. Od art deco komada, preko mid-century relikvija poput čuvene Cesca stolice, do suvremenih dizajna, scenični scenografski prikazi stana u kojem živi glavna junakinja nesumnjivo će ponuditi rješenje za barem jednu od interijerskih dilema. Bilo da se radi o principima uklapanja naizgled nespojivih oblika do mirenja kontrastnih tonova, Swallow je naš izabrani vodič za eklektiku.

swallow (2019) foto: imdb
swallow (2019) foto: imdb
swallow (2019) foto: imdb

*Članak preuzet s portala Journal.rs.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori