‘Dark Academia’ neočekivani je trend u uređenju interijera koji nije za svakoga
‘Dark Academia’ neočekivani je trend u uređenju interijera koji nije za svakoga

‘Dark Academia’ neočekivani je trend u uređenju interijera koji nije za svakoga

Dark Academia jedan je od trendova koji se sve više uspijeva pozicionirati na ljestvici najpopularnijih uređenja interijera. Iako brojni dizajneri naglašavaju kako ova estetika jednostavno nije za svakoga, u veoma je kratkom roku stekla velik broj poklonika. Međutim, o čemu je zapravo riječ?

Dark Academia naziv je za stil koji, kako mu i samo ime kaže, odiše pomalo mračnim izgledom i jednako takvim dekorativnim predmetima. Možda ga je najbolje usporediti s kućom koja izgleda kao viktorijanska vila. Iako na prvu može zvučati pomalo jezivo, riječ je o stilu koji u svom središtu ima umjetnost i književnost. Tu se također mogu pronaći elementi klasične grčke i rimske arhitekture. Ovaj izgled možete postići u svom domu uz uvođenje nekoliko elemenata.

Tamnije boje dominiraju

Tamna boja zidova je, moglo bi se reći, osnova ovog tipa uređenja. Uz tamnije nijanse zidova uvijek je dobro uklopiti i decentne štukature koje će mu dati taj starinski izgled.  Takva tamnija pozadina potom će savršeno podnijeti antikne predmete kao što su knjige, biste, ili pak portreti u masivnim okvirima.

Što se tiče namještaja, komadi bi trebali biti masivni i bezvremenski. Tamni, rustikalni namještaj koji se često može pronaći na buvljacima ono je čemu teže ljubitelji ovog specifičnog stila. Konkretnog pravila kako bi namještaj trebao izgledati nema, osim da bi trebalo izbjegavati sve što izgleda ‘premoderno’.

Prigrlite maksimalizam i pretjerivanje

Dark Academia je stil koji je sklon pretjerivanju i ‘slojevitom’ uređenju. Knjige, dekoracije, biljke, sve to sada funkcionira zajedno i stvara dojam da je riječ o predmetima koji su skupljani dugi niz godina. Stvaranje vlastite galerije na zidu od starih fotografija, portreta i sličnog također će ispuniti prostor i dati mu starinski štih.

Što se materijala tiče, drvo i kamen su klasici koji se uklapaju u gotovo svaki stil, pa tako ni Dark Academia nije iznimka. Masivni drveni stol te starinski kamin od kamena itekako su dobrodošli.

Važnost prirodnog svjetla

Kako je ovdje riječ o tamnijim interijerima, kao protutežu bi trebali imati prirodno svjetlo koje će podići prostoriju. Ovo je balansiranje moguće postići velikim prozorima koje možete dodatno naglasiti zavjesama koje privlače pažnju. Na kakvu god se kombinaciju odlučili, važno je da prostor izgleda udobno. Udobni jastuci i prirodni materijali ono su što će zaokružiti svaku prostoriju.

 

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori