Brutalizam u uređenju: Kako je serija The Last Of Us utjecala na popularizaciju ovog stila?
Brutalizam u uređenju: Kako je serija The Last Of Us utjecala na popularizaciju ovog stila?

Brutalizam u uređenju: Kako je serija The Last Of Us utjecala na popularizaciju ovog stila?

Ako ste jedni od onih koji su s nestrpljenjem čekali ponedjeljak kako biste napokon pogledali novu epizodu jedne od najpopularnije serije The Last Of Us, onda znate da čekanje ima i svoje čari. Znati da vas nakon radnog dana navečer prije spavanja čeka Joelova i Elliena nova avantura, učinila nam je ponedjeljak lakšim. Budući da je prošli tjedan završila napeta prva sezona, veselimo se novoj. No kakve veze ima serija s interijerom? Serija je brutalna u svakom aspektu. Od atmosfere, glume, scena, glazbe pa do distopijskog osjećaja i krajolika koji prožima cijelu sezonu. No osim brutalne serije, postoji nešto što se zove brutalizam kada govorimo o uređenju i arhitekturi.

Brutalizam u seriji The Last Of Us

Brutalizam je arhitektonski stil koji se pojavio nakon Drugog svjetskog rata i dominirao je u periodu od pedesetih do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Karakterizira ga upotreba sirovih materijala, poput betona, čelika i stakla te naglašenih geometrijskih oblika. Ime brutalizam, iako na prvu pomislimo na nešto drugo, dolazi od francuske riječi “beton brut”, što znači sirovi beton. Stil je dobio ime upravo zbog upotrebe ovog materijala u gotovo svim aspektima građenja.

Iako je brutalizam bio popularan u svom vremenu, danas se često kritizira zbog svoje monotonosti, depresivnosti i nedostatka estetike, stoga je 80-ih vidljiv smanjen utjecaj tog stila u arhitekturi. Ipak, mnoge brutalističke građevine i dalje se smatraju važnim primjerima arhitekture 20. stoljeća.

Osjećaj tjeskobe

Upravo zbog svoje estetike, takve građevine često služe kao inspiracija mnogim distopijskim filmovima i serijama. Njihova hladna paleta boja i betonske zgrade, hladni podovi i poluprazne prostorije stvaraju osjećaj napetosti, osamljenosti i iščekivanja. Upravo je time postignut i onaj neugodan osjećaj u seriji The Last Of Us. Pročišćene od suvišnih detalja, scenografije koje imamo priliku vidjeti u seriji evociraju onaj neugodan osjećaj nemoći i straha. Budući da je riječ o novom svijetu u kojem se promijenila struktura društva (iako su poveznice s današnjim vremenom i više nego očite), scenografija odgovara novonastaloj situaciji u kojoj su se pronašli ljudi diljem svijeta nakon širenja virusa.

‘Neobrutalizam’ – Minimalistički pristup u uređenju i elegancija

Burtalizam svoje lagano buđenje doživljava u 2023. Neki će reći, opravdano jer smo se i mi našli u jednoj pandemijskoj situaciji koja je savršeno oslikana upravo ovom serijom. No nećemo o pandemiji, već se bacamo na ljepšu stranu – uređenje interijera, čišćenje i organiziranje naših domova (ipak je proljeće, a proljetno čišćenje dobro dođe prostorijama koje su bile zatvoren cijelu zimu). Upravo je ove godine brutalizam doživio svoju renesansu pa sve češće na društvenim mrežama viđamo interijere inspirirane upravo ovim stilom. Budući da je riječ o minimalističkom pristupu s naglaskom na funkcionalnost i jednostavnost u uređenju, stvarao se onaj utilitaristički osjećaj, djelovao je hladno i pomalo depresivno. Stoga su se mnogi dizajneri interijera potrudili modernizirati ovaj stil.

Hladnom betonu dodali su prirodne materijale poput drva koje prostoru dodaje dašak topline, staklo koje stvara iluziju prostranosti te metala koji pomaže u kreiranju industrijskog stila. Izbjegavanje kičastih detalja svakako će se svidjeti ljubiteljima pročišćene estetike. Njegova jednostavnost i minimalizam mogu pružiti elegantan i moderan izgled interijera.

Prirodni materijali apsolutni su trend u interijeru

Upravo zbog toga možemo govoriti o ‘neobrutalizmu’ jer nije riječ o preslici brutalizma iz 50-ih godina prošlog stoljeća, već nadogradnji stila kako bi on djelovao pristupačnije, ugodnije i smirenije.

U prvom su planu elementi s organskim naglascima poput kamena, mramora, drva, gline, biljaka i održivih materijala. Detalji poput sivog zida, glinene vaze, svijeće u kamenoj posudi, drvene stolice, mramornog stolića i biljka u tegli od terakote nesumnjivo su postali trend u uređenju. S takvim detaljima unijet ćete jedan moderni vibe u svoj prostor, a opet neće djelovati hladno nego će prostoru dati osjećaj prirodnosti i topline. Tako ćete iz distopije uroniti u svijet utopije.

Foto: IMDb, Pexels, Instagram (@a_gaut)

Učitati još
Zatvori