Šestu epizodu serije The Last of Us režirala je Jasmila Žbanić, a ovo su naši dojmovi
Šestu epizodu serije The Last of Us režirala je Jasmila Žbanić, a ovo su naši dojmovi

Šestu epizodu serije The Last of Us režirala je Jasmila Žbanić, a ovo su naši dojmovi

Serija The Last of Us je posljednje remek djelo koje je izbacila HBO produkcija, a mi doslovno križamo dane na kalendaru do svake nove epizode. Distopijska i heterotopijska serija inspirirana popularnom igricom je osvojila srca gledatelja što nije ni čudno s obzirom na zanimljivu i složenu radnju te epizode koje funkcioniraju same za sebe.

Iako je seriju potrebno gledati kronološki zbog glavne radnje koja je povezuje, a to je virus koji je promijenio sliku svijeta, svaka epizoda sadrži različite zanimljive priče i osjećaje pomoću kojih detaljnije upoznajemo ostale likove. Temeljena na istoimenoj igri koju je za Sony PlayStation razvio Naughty Dog, samo u prvih par epizoda privukla je više od dvadeset milijuna ljudi, a šestu epizodu je režirala poznata bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić.

jasmila žbanić
the last of us

Jasmila Žbanić kao režiserka šeste epizode serije The Last of Us

Jasmila Žbanić je bosanskohercegovačka redateljica koja stoji iza vrhunskih i nagrađivanih projekata poput filmova Quo vadis, Aida?, Grbavica, Na putu. Najčešće se bavila temama trauma koje je izazvalo ratno vrijeme, egzila, egzistencijalizma i društvenih promjena koje su se dogodili na području bivše Jugoslavije. Iako ona iza sebe ima niz vrhunskih projekata, sudjelovati u produkciji ovakve serije je zaista pohvalno. Serija se bavila tematikom egzila i bijega, funkcioniranja prostora i života u karanteni, distopiji i ljubavi, šesta epizoda tematizira najdublje osjećaje i traume koje nose glavni likovi.

Nakon što su u petoj epizodi izgubili Sama i Henryja, Joel i Ellie nastavljaju svoj put dalje tražeći njegovog brata Tommyja. Ne želimo vam otkrivati detalje radnje, ali u brojnim kadrovima se točno vidi Jasmilin filmski touch , a osobito u suočavanju s prošlosti i traumama koje nakon bilo kakve katastrofe ljudi često pokušavaju zatomiti.

the last of us
the last of us

No, traume se ne mogu zatomiti nego se treba s njima suočiti, a Joel to proživljava na najteži način. Iako su epizode teške i potrebno je pratiti bujicu emocija koje izlaze iz likova s druge strane je sve razbijeno briljantnim humorom djevojčice Ellie. Elementi vesterna u kombinaciji s izoliranim hladnim prostorom u koji se smjestila komuna koja funkcionira sama za sebe je zaista remek djelo na kojem Jasmili treba čestitati.

Foto: Profimedia, IMDB.

Učitati još
Zatvori