Kako je preuređen jedan stan s pogledima na Sljeme i trešnjevačke krovove

Danas vam donosimo priču o adaptaciji stana od 80-ak kvadrata (71m2+ lođa 13m2) u stambenoj zgradi u Zorkovačkoj ulici na Trešnjevci.

Stan je bio u originalnom stanju, bez značajnijih ulaganja još iz doba izgradnje zgrade 1964. godine. Adaptacija je uključivala rušenje dijela pregradnih zidova, izvedene su nove gipskartonske pregrade, promjenile su se kompletne instalacije te je stavljena nova unutarnja i vanjska stolarija.

Adaptacija stana na Trešnjevci

Zgrada je pojedinačno kulturno dobro pa je arhitektima osobiti izazov bio promjena vanjske stolarije te ugradnja novih ulaznih protuprovalnih vrata. Naime, zgrada ima stotinjak identičnih trosobnih stanova i analizirajući ih, utvrđeno je da gotovo svi koji su adaptirali stanove, nisu ponovno ugradili vanjska drvena ulazna vrata te drvene prozore s dvostrukim staklom s okvirima sivo-bijele boje, nego je to uglavnom bila PVC stolarija raznih formata te protuprovalna vrata na ulazu.

Neutralni dizajn i materijali

Svjesni toga da je riječ o privremenom rješenju, u ovom stanu ugrađena je vanjska PVC stolarija, do trenutka dok ne dođe do sveobuhvatne obnove zgrade prema detaljnim konzervatorskim smjernicama u kojima će se precizno definirati svi materijali i detalji koji utječu na oblikovanje.

Zgrada ima prizemlje i devet katova, a ovaj se stan nalazi na osmom katu. Zgrada je galerijskog tipa sa standardnom tlocrtnom shemom za tu tipologiju: na sjeveru su komunikacije i servisni prostori, a na jugu boravak, spavanje i vanjski prostor. Budući da je riječ o vrlo funkcionalnom stanu sa solidnim standardom stanovanja, nije bilo potrebe da se adaptacijom mijenja tlocrtni raspored, već su se nastojale samo oplemeniti postojeće prostorne kvalitete.

Postojeći strop je bio dosta neravan pa je na djelu izvedeni spušteni strop u kojem su ugrađena rasvjetna tijela. Stari parket je zamijenjen novim hrastovim seljačkim podom, osim u kupaonici, vjetrobranu i kuhinji gdje je izvedena keramika. Stolarija je od medijapana rađena po mjeri, dok je namještaj uglavnom kupljen u IKEI. Kako se stan nalazi na većoj visini s prekrasnim pogledima na Sljeme i trešnjevačke krovove, nastojalo se neutralnim dizajnom i materijalima što više osigurati njihovu prisutnost u interijeru.

Vlasnica stana je velika ljubiteljica bilja koje brižno njeguje te u takvom ambijentu gotovo da dolazi do brisanja granica između vanjskog i unutarnjeg prostora; vanjski prostor postaje unutarnji, a unutarnji postaje vanjski.

Zgrada je trenutno u procesu izrade glavnog projekta sveukupne obnove preko sredstava spomeničke rente te svi suvlasnici s nestrpljenjem iščekuju trenutak kad će zgrada opet zasjati punim sjajem, poput krstarice u moru trešnjevačkih kuća.

Realizacija: 2016.

Površina: 71m2+ lođa 13m2

Investitor: privatni

Autor: Željko Golubić Arhitekti

Željko Golubić, dipl.ing.arh.

Foto: Robert Leš 

2