Minimalistički božićni ukrasi

Uređivanje doma u blagdansko doba, kao i svaka druga intervencija u prostoru danas, također je podložno različitim trendovima. Počevši od boja pa do materijala, često se profiliraju određeni pravci koje usvajaju najpoznatiji brendovi. Posredno iz toga inspiraciju vuku blogeri čije radove zatim pronalazimo na Instagramu i Pinterestu, riznicama ideja kojima možemo probjeći svi.

Posljednjih dvije-tri godine pratimo definitivan povratak tradiciji i prirodi. Izvlačimo kuglice s bakinog tavana, kuglice s pričom, biramo drvene ukrase, papirnate ili one potpuno prirodne kao što su orasi u ljusci. Boje kuglica su pretežno sasvim klasične, crvena, bijela, zlatna ili srebrna koje u kombinaciji sa svjetlucavim lampicama daju baš domaću atmosferu. Uz to se kombiniraju zemljane boje kao dodatna asocijacija na prirodu.

S istom se mišlju povratka prirodi u interijeru koristi razno bilje i grane, lišće eukaliptusa, grane i lišće božikovine, imela, borove grančice, češeri, šipak… Grane se slažu u vazu i postaju nježni zimski aranžmani, imela se klasično vješa na dovratak ili ponekad iznad prozora, od lišća eukaliptusa pletu se vjenčići ili ga se prilaže u adventski vijenac; kombinacije i ideje su brojne zbog čega donosimo bogatu inspiraciju.

Dosta su veliku ulogu ovdje odigrali skandinavski brendovi čiji je utjecaj vidljiv u gotovo svim božićnim kolekcijama ove godine, pa čak recimo i u liniji za dom španjolskog brenda Zara Home. Sjevernjačka minimalistička estetika vrlo se nenametljivo može uklopiti u svaki prostor, pogotovo što se neprimjetnih ukrasa tiče.

Prije nego što bor unesete u dom, možete se uljuljkati u blagdansko raspoloženje uz ukrase iz biljnog svijeta – grane božikovine smjestiti u lijepu vazu, baš kao i lišće eukaliptusa. Možete slagati male aranžmane za stol od bobica, češera, štapića cimeta i svijeća, vješati božićne vijence od prirodnih materijala na vrata, lampice za bor uvijek su dobar dodatak za romantičnu atmosferu gdje god ih smjestili, kao i papirnate zvijezde i sjenila koji će osigurati vizualnu toplinu, pogotovo na prozoru.

Lijep detalj koji će odbrojavati dane do božića je i stylish adventski kalendar sa sitnim poklonima i kuglicama koje ćete naposljetku vješati na bor.

Ideje s raznih blogova donosimo u nastavku.

Foto: Instagram

0