Uz ovih nekoliko savjeta uzgojite paprat i pretvorite svoj dom u zelenu oazu

Jedna od omiljenih biljaka za uzgoj, rado viđena u svakom interijeru je paprat. Iako je relativno laka za uzgajanje, opet puno ljudi muku muči s njezinim rastom. To je biljka koja voli vlagu i suhi zrak a previsoke temperature svakako će joj naškoditi. Mnogi od nas su se suočili s njezinim suhim i smeđim listovima nakon samo nekoliko dana izbivanja, neprskanja ili nezaljevanja. Kako bi to spriječili potrebno je dobro se informirati. Donosimo nekoliko savjeta kako pravilno uzgojiti paprat.

Kako pravilno uzgojiti paprat

Ova tropska biljka stotinama se godina uzgaja u uvjetima koji joj nisu prirodno stanište, a uspijeva ako joj se osigura nekoliko osnovnih uvjeta. Paprat za početak možete vidjeti na policama bilo kojeg građevnog centra, koji su u ovim trenucima otvoreni. Dolaze u malim i velikim oblicima, a bitno je da je biljka koju kupujete zdrava i jake zelene boje. Ako se o njoj pravilno brinete može doseći dužinu lista i do jedan metar, što je iznimno dekorativno za svaki prostor. Paprat se presađuje u proljeće ali samo ako joj korijen u tegli postane prevelik. Inače joj s vremena na vrijeme zamijenite gornji sloj zemlje s friškim.

Vlaga i sjena

Visoka vlaga, sjena i umjerena temperatura – to su neki od uvjeta koje bi trebali postići, ako želite da vaša paprat buja. Obavezno je svakodnevno prskanje ustajalom vodom. Idealno bi bilo teglu postaviti iznad tanjura s vodom, tako da dno teglice uvijek bude u kontaktu s njom. Ako se zemlja previse osuši, paprat bi trebalo potopiti u vodi i pustiti da se dobro ocijedi. Možete ju i tuširati u kadi jednom tjedno, mlazom iz tuša, ali nježno da ne oštetite biljku. Nakon toga ostavite ju u kadi da se voda ocijedi. Paprat bi trebalo dohranjivati u razdoblju od proljeća do jeseni, svaka dva do četiri tjedna.

Omiljena u uređenju interijera

Jednom kad uhvatite ritam svoje biljke i shvatite njezine potrebe, a ona krene rasti, postat će vam jedna od omiljenijih biljaka u stanu. Dobro će se slagati u blizini palmi, zračnih biljaka, ali i velikih monsteri koje joj mogu raditi prijeko potrebnu sjenu. Paprat je i jedna od rijetkih biljaka koja uspijeva u kupaonicama, upravo zbog vlažnosti i sjene pa je idealna za dekoraciju. Uz malo truda i brige pretvorit ćete svoj dom u pravu džunglu i zelenu oazu.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

0