IKEA je napravila malu, održivu kuću od 17 kvadrata koja izgleda predobro

“Tiny living” je posljednjih nekoliko godina sve popularniji način života. Mnogi žele pobjeći iz grada i živjeti u skladu s prirodom, a male montažne (i često i mobilne) kuće omogućuju im živjeti slobodnije i skromnije, dok istovremeno u malo kvadrata imaju sve potrebno za život.

U čemu je posebnost ovakvog načina života? Poanta je u organiziranosti i skromnosti. Na vrlo malo kvadrata uz dobru organiziranost i kreativna rješenja možete imati sve što vam je potrebno za život. Na tako malom prostoru smještena je kupaonica, kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba, a mnoge od tih kuća imaju i preslatke terase za opuštanje i uživanje u pogledu. Prednost ovakvih domova je što su znatno financijski povoljniji i lakše ih je priuštiti, lako se održavaju i ne morate gubiti sate i sate da vaš životni prostor dovede u red.

IKEA Tiny Home Project

Trendu gradnje malih kuća pridružila se i IKEA koja je u suradnji s tvrtkama Vox Creative, American RV i Escape dizajnirala svoju prvu tiny house s eco-friendly značajkama. Tvrtka Escape, koja se već 25 godina bavi dizajniranjem i gradnjom malih kuća, izgradila je prikolicu od 17 četvornih metara koja je prilagođena verzija njihovog Vista Boho XL modela, a IKEA je opremila interijer svojim namještajem imajući pritom održivost na umu.

Kućica ima solarne panele koji se brinu za grijanje i toplu vodu te kompostni WC. Prostor je dizajniran kao IKEA-in izložbeni dom, a korišteni su obnovljivi, multifunkcionalni i reciklirani materijali. Interijer je opremljen IKEA-inim namještajem i uređen u neutralnim tonovima, s paletom bijele i crne boje i puno svijetlog drva.

Lijep, funkcionalan i eco-friendly prostor

Prostor je dizajniran tako da bude istovremeno lijep, funkcionalan i eco-friendly. Kuhinjski ormarići izrađeni su od recikliranih plastičnih boca, a sklopivi stol funkcionira kao radni prostor i stol za blagovanje s ugrađenom pohranom. Tu su i detalji poput radne ploče od punog drveta i furnira, prijenosne indukcijske ploče za kuhanje, umivaonika koji štedi vodu…

Cilj je bio stvoriti prostor koji je moderan, održiv i pristupačan i to u vrlo malo kvadrata kako bi dokazali da bilo tko, bilo gdje može živjeti održivijim načinom života. Kućica je izgrađena još u ožujku prošle godine, a IKEA ju je planirala povesti na malu turneju po SAD-u kako bi ljudi imali priliku u nju zaviriti uživo. Međutim, pandemija im je poremetila planove pa su lansirali virtualnu turu po kućici u kojoj možete doznati sve o rješenjima za uštedu prostora, električnoj energiji, uređajima, kao i savjete o tome kako svoje domove, bez obzira jesu li oni mali ili veliki, učiniti ekološki prihvatljivijima.

IKEA-inom malom kućom možete virtualno prošetati ovdje.

Foto: Josiah & Steph Photography/IKEA

0