Helena Puškar je prva žena iz Hrvatske koja radi kao UEFA-in venue director
Helena Puškar je prva žena iz Hrvatske koja radi kao UEFA-in venue director

Helena Puškar je prva žena iz Hrvatske koja
radi kao UEFA-in venue director

Helena Puškar je HNS-ova event managerica koja je bila dio organizacije na dva velika nogometna natjecanja, FIFA Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine kada je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila povijesno srebro i na zadnjem UEFA Europskom prvenstvu koje se održavalo diljem Europe u posebnim Covid uvjetima. Helena također organizira utakmice i europskih nogometnih klubova kad je UEFA venue direktorica. Nikada ne biste pomislili da upravo žena daje znak sucu kada može započeti utakmica naše reprezentacije. Našli smo se s njom u omiljenom Programu u Martićevoj i uspjeli popričati dan prije nego što je krenula na put u Katar uoči Svjetskog prvenstva 2022. Kako je to biti žena u svijetu hrvatskog nogometa pročitajte u intervjuu. 

Što radi jedna match menadžerica u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji?

Match menadžerica je zadužena za organizaciju i cjelokupnu koordinaciju utakmica koje se igraju na domaćem terenu što podrazumijeva svu komunikaciju unutar Hrvatskog nogometnog saveza s kolegama zaduženim za medije, marketing, sigurnost, ulaznice, protokol, stadion, prijenos utakmice i slično. Match manager je također glavni kontakt za gostujuću reprezentaciju, FIFA-u i UEFA-u.

Prošle godine ste postali prva žena iz Hrvatske koja radi kao UEFA-in venue director. Možete li nam malo više reći o toj funkciji/poslu i kako je do toga došlo?

Venue direktorica je funkcija s istim opisom radnih zadataka kao match manager, samo što se ovdje radi o klupskim utakmicama na UEFA-inim turnirima i natjecanjima. Do sada sam imala priliku raditi s klubovima poput Arsenala iz Engleske, AZ Alkmaara iz Nizozemske, NŠ Mura i NK Maribor iz Slovenije. Hvala rukovodstvu Saveza na povjerenju i podršci te što su me u startu i predložili za navedenu UEFA-inu funkciju koja mi je omogućila daljnji rast u profesionalnom smislu.

Kakav je osjećaj raditi i biti uspješan u većinski muškom svijetu?

Možda se na prvu čini da je nogomet muški svijet jer ga povezujemo s nogometašima, no u administraciji postoji puno žena i u pravilu su vrlo uspješne te dobro prihvaćene. Primjera radi, u Hrvatskom nogometnom savezu radi podjednak broj žena i muškaraca, a ta ravnopravnost osjeti se i u samom radu, ne samo brojčano. Biti dio nogometnog svijeta je uistinu nešto posebno i iznimno sam sretna što sam se pronašla u poslu koji pruža emocije i naboj koji se na rijetko kojem radnom mjestu može doživjeti. Kako se ono kaže – nogomet je stvarno čudo!

Jeste li se susretali s predrasudama zbog prirode posla kojim se bavite?

Nikad se nisam susrela s predrasudama radi posla kojim se bavim, naprotiv, žene su jako cijenjene u „branši“ i u Hrvatskom nogometnom savezu. U Savezu žene drže važne pozicije, pri čemu bih svakako zahvalila kolegici Ivi Olivari, team managerici A reprezentacije, koja radi srodan posao i koja mi je svojim iskustvom i znanjem uvijek od pomoći. UEFA se u svojoj strategiji za razdoblje 2019.-2024. obvezala značajno razvijati i podupirati ženski nogomet i žene u nogometu općenito. Isto tako, po prvi put u povijesti će na FIFA Svjetskom prvenstvu suditi žene.

Koliko je zahtjevno balansirati ovakav posao koji zahtjeva puno putovanja, odricanja s privatnim životom? Kako pronalazite balans?

Kada radite ono što volite i kada vam partner obožava nogomet, onda zaista ništa nije teško. Nedostaju mi život i dom kad sam odsutna, ali putovanja i prvenstva su postala sastavni dio mene. Balans pronalazim u slobodnom vremenu, druženju s prijateljima i obitelji, odlasku u prirodu ili na neko putovanje.

Što vas najviše veseli u vašem poslu?

Najviše me veseli ono što mi je u početku bilo najstresnije: 15 minuta prije utakmice kada raste naboj, kada osjetiš atmosferu navijača u trenutku izlaska igrača na teren. Veseli me vidjeti pun stadion, more crveno-bijelih kvadratića i navijače koji navijaju u jedan glas. Tu energiju je teško prepričati.

Odlazite u Katar, koliko je zahtjevno razdoblje pred vama?

Nakon što sam odradila FIFA Svjetsko nogometno 2018. u Rusiji i UEFA EURO 2020. u doba kovida i brojnih restrikcija, iznimno se veselim Kataru. Naravno, treba se mudro spakirati za put koji potencijalno može trajati više od mjesec dana (posebno ako ste žena), zahtjevno će biti i prilagoditi se vrućinama, različitoj kulturi i običajima, no to je izazov koji me veseli. Ono što je najvažnije i što maksimalno olakšava rad na ovakvom natjecanju – tim ljudi kojima sam okružena i koji sudjeluju u Svjetskom prvenstvu su vrsni profesionalci među kojima vlada obiteljska atmosfera. Jako se veselim razdoblju koje je pred nama.

Foto: Sanja Jagatić

Kakva je reprezentacija iznutra? Kada se odmaknu kamere i kada se ne igra? Tko je najveći zabavljač, a tko se najviše drži pravila?

U komunikaciji često ističemo oznaku #obitelj, a u našem slučaju to nije floskula. Atmosferu među igračima, stožerom i cijelom delegacijom je odlična, opuštena, ugodna, a takvo okruženje je iznimno poticajno za rad. Dečki uživaju provoditi vrijeme zajedno, vidi se na svakom okupljanju da jedva čekaju provesti vrijeme s reprezentacijom, a to se onda vidi i na terenu. Znate da ne bi bilo primjereno izdvajati pojedince jer neke stvari trebaju ostati „unutar obitelji“, ali mogu reći da sam zaista impresionirana nakon dva velika natjecanja da unutar te velike grupe, na koju postoji veliki pritisak cijele nacije, nije niti jednom bilo nekih povišenih tonova, kamoli svađe. Naravno da među njima ima i zabavljača i onih povučenijih, ali taj spoj u kojem ima i mladih i iskusnih funkcionira odlično.

Koji su vam planovi za ove blagdane, gdje ćete ih provesti?

Nadam se da ću se iz Dohe vratiti dan nakon finala Svjetskog prvenstva kada ćemo svi ponovno proslaviti uspjehe reprezentacije, a nakon toga ću uživati u blagdanima u krugu prijatelja i obitelji u Hrvatskoj. To bi bili zaista savršeni božićni blagdani!

Učitati još
Zatvori