Glögg je švedski odgovor na kuhano vino koji jako volimo

Glögg je švedski odgovor na kuhano
vino koji jako volimo

Grog ili Glögg?

Mnogima je uz kuhano vino i punč, grog najbolje zimsko piće. Grog se priprema od nekoliko dostupnih sastojaka – od tople vode tople vode, šećera i ruma ili konjaka. Nazvano je prema Old Grogu, nadimku svog pronalazača, engleskog vice admirala Edwarda Vernona, koji je svojim vojnicima davao rum pomiješan s vodom kako bi se ugrijali.  Zna se čak točno kada je piće nastalo – 1749. godine. Grog je do nas došao engleskim putem, a čak i engleski naziv groggy znači opijen, ošamuće, što svakako čašica previše ovog pića i napravi.

No, osim engleskog groga tu je i švedski Glögg. U biti radi se o istom piću (ili varijantama istog pića) koje je u varijanti švedskog naziva postalo iznimno popularno posljednjih godina diljem Europe. Vremenom se recept nešto i promijenio, no nama se najviše dopao onaj skandinavske verzije u kojemu ima nešto više sastojaka, no utoliko više bogatstva u okusu. Pa krenimo redom, donosimo sve potrebne sastojke i opis pripreme – dovoljno da i sami pripremite to idelno blagdansko piće.

Sastojci

2 šalice svježega narančina soka
¼ šalice oguljenih badema
¾ šalice zlatnih grožđica
½ šalice očišćenih šljiva
8 klinčića
1 štapić cimeta
2,5 cm cvježega đumbira
4 čahure kardamoma
1 butelja crnog vina
¾ šalice brandyja
¾ šalice votke

A post shared by Pilla ?? (@pilla.b) on

Priprema

Pomiješajte narančin sok, grožđice i šljive u loncu. Pomiješajte i klinčiće, cimet, đumbir i kardamom te dodajte u lonac. Pričekajte da sve zavrije pa smanjite vatru i ostavite da lagano vrije 45 min. Maknite začine i procijedite tekućinu. Dodajte vino, opet zagrijte da lagano zavrije, ali ne i da vrije pa dodajte brandy i vodku. Zapalite pažljivo šibicu i bacite ju u lonac.  Pričekajte da se vatra smiri te je ugasite poklopivši lonac. Uklonite šibicu i poslužite toplo. Živjeli! Ili kako bi u Švadskoj rekli – skål!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori