Vrući punč za hladne dane

Vrući punč za hladne dane

Uz kuhano vino, punč je definitivno jedno od najpopularnijih zimskih pića na koje ste zasigurno naišli obilazeći adventske kućice u Hrvatskoj i drugim europskim gradovima. Uz dodatak alkohola, naravno, da bolje grije kad vani zavlada mraz.

Može se konzumirati u hladnoj ili toploj varijanti, najčešće se poslužuje u velikim zdjelama ako se radi o kućnom partyju, a uz zimske začine glavni mu je sastojak raznoliko voće. Početkom 17. stoljeća iz Indije je stigao u Veliku Britaniju te se dalje proširio na ostatak svijeta i sada u različitim zemljama ima različito lice. Indijska verzija služila se s čajem, dok danas više prevladavaju gazirani i negazirani sokovi. Najčešće se od alkohola koristi rum ili burbon, a od voća jabuke, brusnice i citrusi koji su aktualni zimi.

Bez začina se ne može tako da prevladavaju okusi cimeta, anisa, klinčića, vanilije, slično kao i kod kuhanog vina. Donosimo jedan recept za punč s rumom i sokom od jabuke.

Sastojci:

1 l jakog crnog čaja
100 g smeđeg šećera
300 ml soka od jabuke
300 ml ruma
100 ml svježe cijeđenog soka od naranče
pola mahune vanilije
štapić cimeta
3 klinčića
1 jabuka
1 naranča

Pripremite zdjelu ili vrč za serviranje zapremine dvije litre. Skuhajte jaki crni čaj, ulijte sok od jabuke, sok od naranče, rum, šećer i začine te sklonite s vatre. Kad se malo ohladilo prema potrebi razrijedite s još vode te zasladite ako niste zadovoljni količinom šećera. Servirajte u zdjeli u koju ste narezali jednu očišćenu jabuku i ubacili nekoliko štapića cimeta samo za miris. Servirajte toplo.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori