Provjereni načini kako možete pomoći i donirati (jer će doći u ruke najpotrebitijih)

Provjereni načini kako možete pomoći i donirati (jer će doći u ruke najpotrebitijih)

Prizori iz Petrinje, Siska, Gline i svih okolnih područja pogođenih jučerašnjim potresom izazvale su u nama navalu emocija i osjećaja. Kako onih zastrašujućih, nemirnih i tužnih, tako i osjećaje nevjerice zbog brzine kojom se cijela Hrvatska angažirala kako bi pomogla ljudima koji su u nekoliko sekundi izgubili baš sve.

Već su jučer iz svih dijelova Hrvatske za Petrinju krenuli organizirani autobusi puni paketa pomoći, a građani su se i individualno organizirali i zaputili u one najteže pogođene krajeve.

Niknuo je niz humanitarnih akcija kojima možemo doprinijeti što bržem oporavku mjesta i obiteljskih kuća, a kako bi vaš novac zaista otišao u ruke najpotrebitijih istražili smo provjerene donatorske akcije.

Donacije za pomoć u potresu – gdje i kako?

Zaklada SOLIDARNA i Fond 5.5 – Solidarno s Petrinjom i SMŽ

Nakon što su u ožujku uspjele prikupiti više od milijun i pol kuna za pomoć Zagrebu, djevojke iza Fonda 5.5 i Zaklade SOLIDARNA ponovno su aktivirale hitnu donatorsku akciju za podršku žrtvama u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Djelovanje Fonda prošireno je na sve gradove, sela i mjesta koja su stradala u protekla dva dana. Informacije o broju računa i svim podacima koje trebate znati za uplatu možete pronaći na stranici Fonda i službenoj stranici Zaklade SOLIDARNA. Uplatiti možete i putem KEKSPay aplikacije Erste banke te putem PayPala za koji je potrebno kontaktirati Zakladu na info@solidarna.hr.

Hrvatski Crveni križ

Hrvatski Crveni križ također prikuplja donacije preko službenog računa kojim zatim financiraju sve potrebite akcije pomoći u pogođenim mjestima. Osim novčanih donacija, građani mogu donirati materijalnu pomoć u Gradskim društvima Crvenog križa koje možete pronaći na ovoj stranici. Zagrepčani prehrambene i higijenske potrepštine mogu dostaviti u prostorima Socijalne samoposluge GDCK Zagreb na adresi Siget18a, a ovdje su navedeni najpotrebniji paketi pomoći koje možete donijeti.

Donirate možete i putem donacijskog telefona Hrvatskom crvenog križa pozivom na broj 060 9011 (cijena poziva iznosi 6, 25 kuna).

Budući da će pogođenom stanovništvu biti potrebna dugoročna pomoć, Hrvatski Crveni križ pozvao je građane da se upišu u bazu volontera.

Obavijest MUP-a

Jučer je i Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da surađuje s Hrvatskim Crvenim križem. Osim toga, obavijestili su da se sve ponude za donacijama opreme, građevinskog materijala, mehanizacije i pružanja takvih trenutno nužnih usluga mogu poslati na mail adresu potres.petrinja@mup.hr.

UNICEF

UNICEF je pokrenuo kampanju i poziva sve građane, tvrtke i medije da se uključe i svojim donacijama pomognu djeci i obiteljima na potresima razorenim područjima. Podrška i pomoć svih potrebna je kako bismo zajedno prevladali ove teške izazove te najugroženijoj djeci i obiteljima pružili podršku i sigurnost u nadolazećem razdoblju.

UNICEF je već pokrenuo nabavu hitnih potrepština i opreme te u suradnji s institucijama procjenjuje dugoročne potrebe, a s obzirom na rastuće izazove, poziva građane i tvrtke da donacijama pomognu djeci i obiteljima na području Petrinje, Siska, Gline i ostalih mjesta pogođenim potresima. Donacije djeci i obiteljima na potresima razorenim područjima pomažu osigurati higijenske potrepštine i zaštitnu opremu, psihosocijalnu pomoć za djecu i roditelje, podršku vrtićima i školama, podršku zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Humanitarno društvo ‘Mali zmaj’

Humanitarno društvo za poboljšanje kvalitete života siromašnih i nezbrinute djece pokrenulo je akciju prikupljanja novčanih i materijalnih sredstava. Informacije za doniranje njihovom Fondu za pomoć obiteljima u Sisku, Petrinji i okolici potražite ovdje, a materijalne donacije moguće je ostaviti u njihovom prostoru u Našičkoj 3 u Zagrebu od 17.00 do 21.00.

Donacijski telefon Hrvatskog Caritasa

Hrvatski Caritas skuplja pomoć u obliku novčanih donacija, ali i putem donacijskog telefona. Pozivom na broj 060 9010 moguće je donirati 6,25 kuna za pomoć stradalima.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori