Iz Amsterdama za Zagreb: Akcija pet prijateljica pokazala što se u samo 24 sata može učiniti kad se svi ujedine

Iz Amsterdama za Zagreb: Akcija pet prijateljica pokazala što se u samo 24 sata može učiniti kad se svi ujedine

Već ionako narušenu svakodnevicu u nedjelju ujutro dodatno su pogodile teške vijesti iz Zagreba. Dva su jaka potresa uništila kuće i stanove mnogih, nanijela štetu centru Zagreba koji u proljeće inače najviše diše i ostavila grad i stanovnike paraliziranima.

Atmosfera je u zraku još uvijek ispunjena oprezom i nevjericom. Međutim, akcije koje su se u rekordnom vremenu počele javljati dokaz su da je solidarnost najjača u doba straha. Na društvenim su mrežama niknule objave pomoći onima koji su izgubili krov nad glavom u nekoliko sekundi u nedjelju ujutro. Građani su si međusobno nudili siguran smještaj za pogođene obitelji, a da ‘doma’ nije samo mjesto podsjetilo nas je pet prijateljica koje su pokrenule GoFundMe kampanju Zagreb Earthquake Relief.

Iz Amsterdama za Zagreb

Zagreb Earthquake Relief kampanja u nešto više od 24 sata prikupila je gotovo 100 tisuća eura, iako je prvotno cilj bio 50 tisuća. Pet prijateljica iz Zagreba koje žive i rade u Amsterdamu – Dora Zane, Sara Juričić, Jana Zane, Anja Herceg i Anamarija Uzbinec, odlučile su učiniti nešto za svoje ‘doma.’

“Odlučile smo pokrenuti kampanju nakon što smo se jučer probudile i vidjele pozive svojih obitelji i postove na Facebooku i vijestima. Bile smo potpuno u šoku. Bilo je teško sjediti doma i osjećati se nemoćno. Znale smo da moramo nekako pomoći i nakon sati i sati mozganja, plakanja i telefoniranja odlučile smo pokrenuti kampanju“, ispričala nam je Sara.

“Sav novac od kampanje bit će iskorišten za one najjpotrebnije, kao što su bolnice i njihova obnova, te obitelj i stanovnicima kojima je financijska pomoć najpotrebnija”, poručile su na službenoj stranici.

“Reakcije su nas oduševile jer smo inicijativno mislile samo: okej, ajmo pokušati pokrenuti prijatelje u inozemstvu, ali jednostavno je sve eksplodiralo. Užasno smo zahvalne i presretne”, zaključila je Sara.

“Uskoro ćemo dostići cilj od 100 tisuća eura i idemo dalje kako bismo pomogli što više ljudi. Reakcije su odlične, toliko nas je zagrebačkih i hrvatskh influencera sharealo po Instagramu i Facebooku. Svi žele vidjeti kako mogu pomoći Zagrebu i kako sudjelovati”, dodala je Jana i objasnila kako su se dosad već javile Stožeru za civilnu zaštitu, KBC Zagreb, hrvatskoj ambasadi u Nizozemskoj i zajedno će uz pomoć institucija odlučiti kako novcima pomoći najpotrebitijima.

I vi možete pomoći ovdje. U komentarima kampanje osvanule su i brojne podrške ljudi diljem Europe koji su donirali za naš Zagreb. I još jednom pokazali što se sve može kad se, barem na kratko, svi ujedinimo.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori