Dvorište u centru grada postalo je prava gastro oaza. Zašto svi hrle u Vlašku 78?
Dvorište u centru grada postalo je prava gastro oaza. Zašto svi hrle u Vlašku 78?

Dvorište u centru grada postalo je prava gastro oaza. Zašto svi hrle u Vlašku 78?

Iako u njemu više nema jednog od najomiljenijih zagrebačkih kafića (Finjak), dvorište Vlaške 78 nikad nije bilo zanimljivije. Ova gastro oaza, u zadnjih je nekoliko mjeseci dobila čak tri nova mjesta pa sada, na samo nekoliko koraka udaljenosti, možete kušati američke pite, tajvanski bubble tea i meksičke tacose! U ovom se, nazvat ćemo ga gastronomskom prolazu, i dalje nalazi trgovina Sol i papar s velikim izborom kuhinjskih potrepština i Pekinška patka (Beijing Duck), trgovina azijskih namirnica.

Upravo su se potonji prvi proširili dvorištem otvorivši bubble tea take away bar Kill Candy u lipnju ove godine, potom je u kolovozu svoje novo mjesto u Vlaškoj 78 pronašao Friday Pie Shop, a prije nekoliko dana, umjesto Finjaka, otvorila se Cato taqueria, street food kakav se u Zagrebu ne viđa često. Zbog svih noviteta, odlučili smo jedno rujansko jutro provesti u šarmantnom dvorištu i isprobati ponudu. I dalje je ovo ugodna terasa gdje možete popiti ukusnu kavu ili koktel i uživati u miru, skrivenom od pogleda. Evo što smo još doznali…

Vlaška 78

Cato bar & taqueria

Dolores Kunštek, pravnica i velika zaljubljenica u gastronomiju, vlasnica je novootvorenog bara koji se u večernjim satima pretvara u taqueriju. Zagrepčani koji su ovdje navikli ispijati kavu popodne i ujutro, i dalje to mogu, ali sada uz dodatnu ponudu domaćih kukuruznih tortilja, tacosa, prirodnih vina i koktela (od kojih posebno preporučujemo njihov signature koktel Cato Margerita s tequilom). Riječ je o pravom after work konceptu, a kako smo saznali, ovdje vas svakog dana očekuju nešto novo. Cato će uvijek u ponudi imati tri vrste tacosa, od kojih će jedan biti veganski.

Radno vrijeme: Bar: od utorka do subote, od 9 do ponoći; Taqueria: od utorka do subote, od 17 do 22 sata

Cato bar & taqueria
Cato bar & taqueria
Cato bar & taqueria
Koktel Cato Margerita stoji 8 eura
Vlaška 78

Friday Pie Shop

Svijet američkih pita u Vlašku je donijela Elvira Petak. Dnevno se ovdje priprema 10 do 12 pita i sve ih rasprodaju do kraja radnog dana. Kako su nam rekli, hit su one na bazi voća (jabuke, višnja, šljiva). Nama se posebno svidjela George pita s kikiriki kremom! U ponudi imaju i quicheove, s porilukom i piletinom te špinatom i slaninom. Komadi pita ovdje se kreću od 3,20 eura, dok ćete za cijelu morati izdvojiti 32 ili 34 eura. Ispred slatke trgovine pitama nalazi se i terasa na kojoj možete uživati u kavi i sokovima.

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka, od 8 do 20 sati, subotom od 10 do 18 sati

Friday Pie Shop
Friday Pie Shop
Friday Pie Shop

Kill Candy

Ispred autentičnog bubble tea take away bara stvara se red istog trena kada se otvori! I mali i veliki hrle isprobati razne okuse čaja s perlicama. Okusi su brojni, od manga do jagode, a ako isprobate tapioku, približit ćete se originalu. Naime, bubble tea osmišljen je na Tajvanu i originalno se spravljao od crnog čaja, kondenziranog mlijeka, šećernog sirupa ili meda te perlica tapioke i posluživao se vruć. U Kill Candyju služe ga hladnog, pripremaju shakeanjem na specijaliziranim aparatima, a svakom čaju možete dodati toppinge poput Nata de coco Lychee i onaj koji nam se posebno svidio Nata de coco Mango.

Radno vrijeme: od utorka do petka, od 12 do 19 sati, subotom od 11 do 15 sati

Učitati još
Zatvori