Vinska tura Korčulom: Što točno probati na crnom otoku poznatom po bijelim vinima?
Vinska tura Korčulom: Što točno probati na crnom otoku poznatom po bijelim vinima?

Vinska tura Korčulom: Što točno probati na crnom otoku poznatom po bijelim vinima?

Korčula je jedan od naših najjužnijih otoka, Poznata je po predivnim plažama, Moreški, Oliveru, ali i po pošipu. Korčula se nekad davno zvala Korkyra Nigra, Crna Korčula, zbog gustih borovih šuma koje krase otok. Danas je Korčula sve samo ne crna, dapače ovaj otok poznat je po proizvodnji uglavnom bijelih vina.

Vinogradarstvo još od antičkih vremena

Korčula ima dugu povijest uzgoja vinove loze i pravljenja vina. Još u antička vremena, stari Grci su na Korčuli zasadili prvu vinovu lozu. S vremenom su se narodi na otoku mijenjali, ali je povezanost s vinovom lozom ostala. Kasnije, kroz 20. stoljeće na otoku se kao i u ostatku Dalmacije razvijalo zadrugarstvo, koje i dan danas funkcionira. Otvaranjem tržišta korčulanska vina su postala dostupna širom Europe i svijeta, a mnogi turisti danas posjećuju otok samo zbog odličnih vina.

Pošip

Prvo bijelo vino zaštićenog geografskog podrijetla u Hrvatskoj dolazi baš s Korčule. Čuveni pošip ima jednu od najzanimljivijih priča o nastanku. Pošip je po legendi samonikla loza slučajno pronađena na grmu divljeg šipka. Kako se uspinjala “po šipku”, ime je s vremenom preraslo u poznati pošip. Čuveno bijelo vino je davno već prešlo granice otoka Korčule tako da se danas uzgaja na gotovo svim Dalmatinskim otocima.

Pošip najbolje rađa u Čari i Smokvici, u gusto nasađenim vinogradima i na terasnim terenima. Najbolje to znaju oni koji ga već godinama tako rade. PZ Čara već 40 godina okuplja vinogradare iz tog dijela otoka i rade odlična vina. Nedavno su napravili kompletni rebranding kako bi se približili mlađoj publici. U Zavalatici s predivnim pogledom na Lastovo, pak, probat ćete pravi klasik, Pošip Intradu koju radi vinarija Krajančić.

Korčulanska vina

Tradicija je u vinarstvu iznimno važna, pogotovo na otoku kao što je Korčula gdje se od tradicije i za tradiciju živi. Ipak, mlađe generacije donose novi duh u proizvodnju, poštujući nasljeđe koje su dobili. Mladi vinari preuzimaju i svojom inovativnošću polako osvajaju scenu. Iz vinarije Nerica tako često izlaze s novim linijama i posljednjih godina vraćaju iz zaborava rijetku sortu Pošip crni. Od crnog Pošipa rade Rose koji morate probati, a sama ekskluzivnost mu daje posebnu vrijednost. U Smokvici mlada ekipa okupljena oko Black Island Winery osvaja scenu svojim novim, modernim i mladenačkim pristupom.

Grk

Lumbarajski Grk prvi su posadili Grci, dok su šetali pješčanim poljima Lumbarde. Danas je Grk rijetka i teško dostupna sorta, a s tim i jedna od cjenjenijih u Hrvatskoj. Grk u Lumbardi proizvodi tek desetak vinara, a pješčano lumbarajsko tlo idealno je za ovu sortu. S vremenom se proširio pa se može naći i na Pelješcu, Visu i Braču.

Korčulanska vina

Grk, Plavac Mali, Rose i lagani tapas u kamenom otočkom ambijentu odlična su ideja za kratki izlet do Vinarije Bire. Lumbarajski klasik, Grk ovdje će oduševiti i najzahtjevniju publiku. U vinariji Zure, mlade snage često eksperimentiraju i trude se približiti novoj publici. Kod njih, osim standardnog Grka, možete probati prvi korčulanski pjenušac od Grka. U Lumbardi možete napraviti pravi mali vinski đir i posjetiti sve vinare koji rade na tom području.

 

Grk slovi kao jedno od teže dostupnih vina u Hrvatskoj. Većina vina se proda još mjesecima prije same berbe, pa ako se nađete u Lumbardi ovo ljeto, uzmite koju bocu i prepustite se užitcima s otoka Korčule.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori