Čarobna mjesta za kupanje na otoku Korčuli
Čarobna mjesta za kupanje na otoku Korčuli

Čarobna mjesta za kupanje na
otoku Korčuli

U posljednjih nekoliko godina, Korčula je sve popularnije mjesto za ljetni odmor. Iako je daleko, barem ako putujete s kontinenta, sati utrošeni na putovanje isplatit će vam se čim zakoračite na tlo ovog otoka.

Korčula – čaroban otok na jugu Dalmacije

Korčula je jedno od onih mjesta na Jadranu koje je u potrazi za mirnim i opuštajućim odmorom uvijek pun pogodak. Blaga klima, nestvarno čisto more, bogata povijesna i kulturna baština te gostoljubivi domaćini čine otok Korčulu jednom od omiljenih destinacija u Dalmaciji. Stara jezgra grada Korčule višestruko je proglašavana kao must see u stranim medijima, a turiste jednako oduševljava i Vela Luka koja se nalazi na drugoj strani. Obilazak otoka otkrit će brojne prekrasne plaže, a restorani će oduševiti gurmane… Nerazvikana ljepota u usporedbi s drugim otocima čini Korčulu mjestom vrijednim istraživanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lifting Borders ? (@liftingborders)

Obala Korčule je uglavnom strma i stjenovita, pogotovo južna koja gleda na otvoreno more. No, obzirom da je duga ukupno 180 km, skriva veliki broj vrlo lijepih uvala i plaža gdje ćete uživati svim osjetilima. Većina njih su šljunčane plaže, a moguće je pronaći i one pješčane. Neka od najljepših mjesta za kupanje na Korčuli donosimo u nastavku!

Plaže Pržina i Bilin Žal u Lumbardi

Ako volite pijesak, onda se morate zaputiti u Lumbardu. Upravo tamo pronaći ćete dvije prekrasne pješčane plaže. Jedna od njih je Vela Pržina, divna pješčana plaža okružena vinogradima. To je najpopularnija plaža na otoku pa ćete tijekom sezone ovdje uvijek sresti puno kupača. Ipak, more je uvijek savršeno čisto jer je okrenuta prema otvorenom moru. Na plaži postoji bar gdje se možete osvježiti, a moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Plaža Bilin Žal nalazi se bliže središtu Lumbarde, a gleda prema Pelješcu i na skupinu otočića nazvanih Škoji. Manja je od Vele Pržine i omiljeno je kupalište mještana. Idealna je za obitelji s malom djecom jer ima vrlo plitak ulaz u more. Dio plaže se sastoji od betonskih ploča, gdje se nalazi restoran i kafić, gdje možete nešto pojesti i popiti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cher (@wanderingredheadcher)

Plaža Pupnatska Luka

Pupnatska Luka je jedna od brojnih lijepih, dobro zaštićenih uvala na južnoj strani otoka. Jedna je od najljepših plaža na Korčuli, a okružena je čistim morem i bujnom vegetacijom. S nje puca pogled na arhipelag otoka Lastovo, a zaštićena je kao prirodni krajolik. Na plaži postoje i izvori pitke vode koji nude osvježenje za vrijeme vrućih ljetnih dana.

Do nje možete doći cestom iz mjesta Pupnat, koje je udaljeno oko 5 km. Iznad plaže je parking i sanitarni čvor, a na plaži se nalaze dva snack bara gdje se možete osvježiti, nešto prigristi, unajmiti ležaljke, suncobran ili kajak. Iako je vrlo popularna, moguće je pronaći mjesto za sebe, čak i usred sezone.

Moro Beach Stupe

Komadić raja nadomak Korčule zasigurno je i Moro Beach Stupe. Lijepa priča oko otočića u korčulanskom arhipelagu koji je oduvijek omiljeno izletište domaćih i fureštih, nastavlja se po uspješnom modelu: vrhunska gastronomija, prirodne ljepote i opuštena atmosfera.

Plaža Žitna

Žitna je duboka uvala koja krije istoimenu plažu, jednu od najromantičnijih plaža na otoku. Nalazi se nedaleko centra naselja Zavalatica. Do nje možete doći autom (iznad plaže je parking) ili pješice iz Zavalatice (šetnja u trajanju 10-ak minuta). Radi se o šljunčanoj plaži okruženoj bujnim raslinjem, a zbog toga što je zaštićena uvalom, skrivena je od pogleda s mora. Šljunak na plaži, a pijesak na morskom dnu čini ju idealnom za djecu, ali i sve ostale ljubitelje ovakvih plaža. U uvali nema nikakvih sadržaja pa se možete potpuno prepustiti uživanju u prirodi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petr Gola (@_petrgola_)

Plaža Vaja

Plaža Vaja je još jedna mirna plaža bez gužve nalazi se u blizini mjesta Račišća koje je smješteno na sjevernoj obali otoka i udaljeno 12 km od grada Korčule. To malo mjesto broji svega 430 stanovnika. Iako je šljunčana plaža u uvali Vaja jedna od najljepših na otoku, nije vrlo posjećena jer se nalazi na dijelu koji turisti tek trebaju otkriti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Račišće (@visitracisce)

Plaže na otočiću Proizdu

Osim kupanja uz obalu, oni koji se odluče za ljetovanje u Veloj Luci trebaju posjetiti otok Proizd koji se nalazi na samom ulazu u duboki velolučki zaljev. Otok je prepun bujne mediteranske vegetacije, prekrasnih plaža te je okružen toplim, čistim morem. Tri plaže imena Bili Bok su najljepše plaže Vele Luke, a nalaze se na sjevernoj strani ovog otočića do kojih vodi nekoliko pješačkih staza.

Vrnik

Na otoku Vrniku, jedinom naseljenom otoku u korčulanskom arhipelagu uživati možete i u Vrnik Arts Club, jedinstvenom konceptu smještenom u nekadašnjoj otočkoj školi koji se sastoji od umjetničke galerije, mini muzeja, suvenirnice i restorana s tradicionalnim morskim jelima.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori