Ukradite nam ideje za ovogodišnji uskrsni doručak. Pripremili smo sve, od dekoracija do recepata
Ukradite nam ideje za ovogodišnji uskrsni doručak. Pripremili smo sve, od dekoracija do recepata

Ukradite nam ideje za ovogodišnji uskrsni doručak. Pripremili smo sve, od dekoracija do recepata

Manje je više.

Koliko ste puta čuli ovu izjavu? Vjerojatno previše, ali, složit ćete se – potpuno je istinita. Pri pripremi ovogodišnjeg uskrsnog stola, slijepo smo je se držali, kao i još jedne slične mantre – jednostavno je najbolje. Proljetni, minimalistički stol bio nam je glavna inspiracija pri kreiranju onog blagdanskog. Minimalizam ne znači nužno odustajanje od stvari, odnosno dekoracija, koje volite, već naprosto – pojednostavljivanje i oslobađanje.

Kako biste izbjegli stres koji se često veže uz blagdane, preporučujemo da poslušate naše savjete i recepte koje su za vas pripremile 2pizze. Što se pak dekora tiče, čiste linije, neutralne boje i jednostavan cvjetni buket na stolu, fokus će staviti na ionako ono najvažnije ovog blagdana, druženje s obitelji i dijeljenje ukusnog obroka.

uskrsni stol
uskrsni stol
uskrsni stol
uskrsni stol

Osjećaj svježine u prostoru

Jedna od karakteristika minimalističkog stila je korištenje samo onoga što je neophodno. Drugim riječima, samo osnovnih stvari. Neutralne, monokromatske boje su njegova srž, što olakšava miješanje i spajanje različitih stilova posuđa. Jedan od načina da osigurate da vaše neutralne boje ne postanu dosadne je dodavanje teksture. Zato smo na stol pripremljen za blagdanski doručak dodali platnene salvete, a pop of colour dala je jednostavna vaza sa predivnim buketom (Tulip Studio) u središtu. Dodavanje kristalnih čaša bio je izvrstan način da unesemo sjaj i da se na našem stolu reflektira svjetlost. Kristal nema boju, stoga je savršen dodatak za stol u minimalističkom stilu.

Prazan prostor ima dvije svrhe kada planirate minimalistički stil stola. Pruža dovoljno prostora za postavljanje jela za posluživanje ili pladnjeva, a također omogućuje da hrana bude glavna zvijezda na stolu. Prazan prostor također ‘govori’ o jednoj od temeljnih filozofija minimalističkog stila, a to je korištenje samo onoga što je neophodno.

Zato, prijeđimo na ono glavno – hranu za uskrsni doručak. Osim neizostavnog mladog luka, kuhanih jaja i šunke, koji će se vjerojatno naći na vašem blagdanskom stolu, Ana Kovač i Kristina Štriga (2pizze) koje organiziraju kulinarske radionice, za vas su pripremile maštovite, ali jednostavne recepte kojima ćete oduševiti najbliže.

uskrsna torta s mrkvom

Torta s mrkvom 

Sastojci:

Biskvit (za kalup promjera 18 cm)

  • 220 g brašna (160 g oštrog, ostalo glatko)
  • 1 ½ žličica praška za pecivo 
  • 1/4 žličice soli 
  • 1 žličica đumbira 
  • 1/4 žličice klinčića
  • 1/2 žličice anisa
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1 1/2 žličica cimeta
  • korica naranče
  • 3 jaja
  • 50 g šećera
  • 140 g smeđeg šećera 
  • 150 ml ulja 
  • 110 g grčkog jogurta
  • 190 g sitno naribane mrkve 
  • 30 g badema, pistacija ili lješnjaka, mljevenih
  • džem od manga
  • 1 zreli mango
  • 2 limuna
  • 80 ml ruma
  • 50 g šećera
  • 2-3 mahune kardamoma

Krema

  • 180 g krem sira, sobne temperature 
  • 200 ml slatkog vrhnja, ohlađenog
  • 50 g vanilin šećera
  • korica 1 limete
uskrsna torta od mrkve
Kristina Štriga
uskrsna torta s mrkvom
Torta s mrkvom

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
  • U zdjeli sjedinite brašno, prašak za pecivo, sol i začine. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke izmiksajte u mekani snijeg uz 50 g šećera. U drugoj većoj zdjeli miksajte žumanjke i smeđi šećer dok smjesa ne postane pjenasta, oko 5 minuta.
  • Dodajte ulje i nastavite miksati 1-2 minute. Ubacite jogurt i kratko izmiksajte. Dodajte polovicu suhih sastojaka i nježno sjedinite metlicama ugašenog miksera. Dodajte ostatak suhih sastojaka i kratko sjedinite. Ok je ako vam ostanu grudice brašna. Sad dodajte mrkvu i mljevene pistacije i kratko sjedinite špatulom.  Na kraju oprezno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  • Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu na 25-30 minuta (nakon 25 minuta provjerite čačkalicom – ako izađe suha gotovo je). Ostavite biskvit da se hladi 10 minuta u kalupu, prebacite na rešetku i ostavite da se skroz ohladi. Prerežite ga na tri dijela.
  • Mango ogulite i nasjeckajte na komadiće. Prebacite ga u tavu, dodajte sok i koricu jednog limuna i šećer te kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta na laganoj vatri. Zgnječite mango vilicom i dodajte pola količine ruma te nastavite kuhati još 5 minuta, odnosno dok tekućina ne ispari. Maknite s vatre, ulijte ostatak ruma i dodajte koricu drugog limuna. Ostavite da se ohladi.
  • Za kremu miksajte krem sir, šećer i koricu limete 2-3 minute. Dodajte izmiksano vrhnje i sjedinite špatulom. Prebacite kremu u hladnjak dok se biskvit hladi.
  • Prvi biskvit premažite polovicom džema od manga. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i nanesite na biskvit premazan džemom. Poklopite drugim biskvitom te ponovno nanesite džem i kremu. Poklopite trećim biskvitom i dekorirajte ostatkom kreme, suhim cvijećem i jagodama.
uskrsni stol

Uskrsni brusketi 

Sastojci:

  • 1 baguette 
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 120 g mortadele
  • 200 g ricotte 
  • 2 žličice hrena 
  • sol i papar, po ukusu 
  • 1 žličica začinskog bilja, sjeckanog 
  • 3 jaja 
  • ukiseljene rotkvice i začinsko bilje, za posluživanje 

Priprema:

  • Zakuhajte lonac vode i dodajte jaja direktno iz frižidera. Kuhajte ih 6.5 minuta. Izvadite jaja i stavite u zdjelu s hladnom vodom. Ostavite da se ohlade.
  • U zdjelici sjedinite ricottu, hren, začinsko bilje, sol i papar.
  • Baguette narežite na šnite debljine 1 cm. Prelijte ih s uljem i tostirajte na srednje jakoj vatri 1,5 minutu sa svake strane. Tostirane bruskete posložite na pladanj za serviranje.
  • Svaku brusketu premažite s 1 žličicom namaza od ricotte, dodajte mortadelu, ukiseljenu ili svježu rotkvicu i jaje. Posipajte sa začinskim bilje i prelijte s malo maslinovog ulja. Poslužite odmah.
uskrsni brusketi

Priprema:

  • Zakuhajte lonac vode i dodajte jaja direktno iz frižidera. Kuhajte ih 6.5 minuta. Izvadite jaja i stavite u zdjelu s hladnom vodom. Ostavite da se ohlade.
  • U zdjelici sjedinite ricottu, hren, začinsko bilje, sol i papar.
  • Baguette narežite na šnite debljine 1 cm. Prelijte ih s uljem i tostirajte na srednje jakoj vatri 1,5 minutu sa svake strane. Tostirane bruskete posložite na pladanj za serviranje.
  • Svaku brusketu premažite s 1 žličicom namaza od ricotte, dodajte mortadelu, ukiseljenu ili svježu rotkvicu i jaje. Posipajte sa začinskim bilje i prelijte s malo maslinovog ulja. Poslužite odmah.
uskrsni brusketi
Uskrsni brusketi 

Proljetna salata sa špinatom i jagodama 

Sastojci:

  • 120 g baby špinata
  • 80 g radiča
  • 300 g jagoda 
  • 125 g mini mozzarelle 
  • 2-3 žlice ukiseljenog luka 
  • 1 mrkva 

Dresing

  • 50 ml maslinovog ulja 
  • 1 žličica senfa 
  • 2 žličice meda 
  • sok i korica 1 limuna 
  • sol i papar 
  • ½ žličice timijana 
  • ½ žličice origana 
proljetna salata
Proljetna salata sa špinatom i jagodama 

Priprema:

  • Povrće i voće operite i ocijedite. Radič narežite na veće komade. Jagode narežite na četvrtine. Mrkvu ogulite i narežite ili naribajte na trakice. Mozzarellu ocijedite i po želji prepolovite kuglice.
  • Za dresing u zdjelicu dodajte ulje, senf, med, sok i koricu limuna, timijan, origano te sol i papar po ukusu i dobro promiješajte.
  • Na pladanj ili zdjelu dodajte špinat, radič, komade jagode, mozzarellu, trakice mrkve i ukiseljeni luk. Prelijte dresingom i poslužite.
proljetna salata

Limunada s jagodama 

Sastojci:

  • 200 g jagoda 
  • 80 g smeđeg šećera 
  • tonka
  • šaka mente 
  • 4 limuna 
  • 1 l vode (negazirane ili gazirane)

Priprema:

  • Jagode operite i narežite na komade. U lonac dodajte jagode, šećer, sok i koricu jednog limuna, limetu i oko pola mahune tonke.
  • Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje i drobljenje jagoda. Maknite s vatre i izvadite mentu. Usitnite štapnim mikserom i propasirajte. Spremite sirup u staklenku i ostavite da se ohladi.
  • Dva limuna ocijedite, a jedan narežite na ploške. Rasporedite sirup od jagode u 4 čaše, dodajte sok limuna i vodu. Dekorirajte ploškama limuna i poslužite.
uskrsni stol
Limunada s jagodama 
uskrsni stol

Zahvaljujemo Tulip Studiju na ustupljenom prostoru za fotografiranje. 

Priprema i stilizacija hrane: Ana Kovač i Kristina Štriga (2pizze)

Fotografije: Sanja Tušek 

Učitati još
Zatvori