Autumn Tortellini Soup: Ove jeseni obožavamo juhe, ali nova hit juha s tortellinima je apsolutni favorit
Autumn Tortellini Soup: Ove jeseni obožavamo juhe, ali nova hit juha s tortellinima je apsolutni favorit

Autumn Tortellini Soup: Ove jeseni obožavamo juhe, ali nova hit juha s tortellinima je apsolutni favorit

Ove sezone službeno smo ludi za juhama. Iako ih volimo tijekom cijele godine, čim se temperature spuste i dani postanu kraći, uživanje u toplom tanjuru postaje naš omiljeni ritual. Ove jeseni već smo isprobali razne varijante, od domaće pileće juhe i “penicilin” juhe, klasika koji nas spašava kad nas uhvati prehlada, do bogatih krem juha od gljiva ili od bundeve.

A onda smo naišli na nešto što nas je odmah osvojilo – Autumn Tortellini Soup. Juha koja nas je već na prvi pogled podsjetila na prošlogodišnji hit, Lasagna Soup, ali s još kremastijim, talijanskim twistom.

Na Instagramu smo je pronašli na profilima @fridasofiaeats i @moribyan i odmah poželjeli isprobati. I nismo pogriješili jer ova juha spaja sve što volimo: sočnu talijansku kobasicu, punjene tortelline, mirisno povrće i nježnu kremastu bazu. Dovoljno je jednostavna za pripremu usred radnog tjedna, ali i dovoljno posebna da ju poslužite na vikend druženju uz čašu crnog vina i topli komad focaccie.

Autumn Tortellini Soup

Sastojci:

JUHA

  • 1 žličica soka od limuna
  • 3 žlice maslaca (neslanog)
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka
  • 480 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 ml glatkog brašna
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 2 žlice krem sira, omekšanog
  • ¼ šalice suhih rajčica, sitno nasjeckanih
  • ½ do ¾ šalice ribanog parmezana (po ukusu)
  • sol, po ukusu
  • svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 280–340 g tortellina punjenih sirom
  • 1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog
  • šaka svježeg špinata, nasjeckanog

MLJEVENO MESO

  • 1 žlica maslinova ulja
  • 450 g mljevene govedine
  • 1 žličica sušenih pahuljica čili papričice
  • 1½ žličica talijanskog začina
  • 1½ žličica dimljene paprike
  • ½ žličice mljevenog luka u prahu
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • 1 žličica soli

Priprema:

  • U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
  • Kad se ulje zagrije, dodajte mljevenu govedinu i začinite talijanskim začinom, dimljenom paprikom, čili pahuljicama, lukom u prahu, češnjakom u prahu i solju.
  • Drvenom kuhačom razbijajte meso na manje komade i pržite dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i ne postane potpuno pečeno.
  • Izvadite meso iz lonca i odložite ga na tanjur ili u zdjelu.
  • U isti lonac (u kojem je ostala masnoća od mesa) dodajte sok od limuna i maslac te lagano ostružite dno lonca drvenom kuhačom kako biste pokupili sve zapečene komadiće.
  • Dodajte češnjak, cherry rajčice i koncentrat rajčice. Pirjajte 2–3 minute dok ne zamiriše i rajčice malo omekšaju.
  • U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje i brašno, dobro promiješajte pjenjačom dok ne nestanu grudice.
  • Ulijte smjesu u lonac zajedno s pilećim temeljcem i dobro promiješajte.
  • Zatim dodajte krem sir, suhe rajčice i parmezan. Miješajte dok se sir ne otopi i juha postane glatka i kremasta.
  • Po želji dodatno posolite i popaprite.
  • Vratite mljeveno meso u lonac, dodajte tortelline i kuhajte 5–6 minuta (ili prema uputama na pakiranju), dok tjestenina ne omekša.
  • Na kraju dodajte špinat, svježi bosiljak i peršin te još jednom lagano promiješajte.

Ako želite vegetarijansku verziju, jednostavno izostavite meso i koristite povrtni temeljac – okus će i dalje biti bogat, pogotovo uz dobar parmezan i prstohvat muškatnog oraščića.

Učitati još
Zatvori