Za duge hladne dane kada nam se jedu lazanje, ali baš i nismo voljni prolaziti cijeli proces pripreme, tu je novi gastro specijalitet, juha od lazanja! Svi elementi lazanja su tu: meso, povrće, umak od rajčice, široki rezanci za lazanje i fini mediteranski začini. A osim toga, topla jušna varijanta omiljenog jela brže će nas ugrijati i zasititi. Neka vas ne prepadne dugačak popis sastojaka, ovo jelo zaista je vrlo jednostavno. Lazanje s twistom jednako su ukusne kao i one pečene u pećnici, no brže su gotove i znatno su laganije.
Poslužite ih u zdjelicama, a na vrh naribajte parmezan i ukrasite svježim začinskim biljem, recimo bosiljkom. Osim recepta za mesnu varijantu, donosimo i recept za vegansku lasagna juhu koju će obožavati svi, ne samo vegani.
Recept za Creamy lasagna soup
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
1/2 celera
2 crvene paprike
4 češnja češnjaka
250g mljevenog mesa
150g pikantne kobasice
žlica sušenog bosiljka
žlica sušenog origana
žlica sušenog timjana
1/3 žličice chilli listića
1 dcl bijelog vina
1 konzerva sjeckane rajčice
940g pilećeg temeljca
120g vrhnja ili gustog kokosovog mlijeka
130g naribanog sira
50g parmezana
10 lazanja noodla
Priprema:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk, celer i crvenu papriku pa pustite da se kuha dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte još minutu.
Dodajte meso i kobasicu. Mješajte i dodajte sol i papar. Kuhajte 10-ak minuta, dok svo meso na poprimi boju, a zatim dodajte koncentrat rajčice, bosiljak, origano, timjan i chilli. Kuhajte par minuta a zatim dodajte nasjeckane rajčice iz konzerve i pileći temeljac. Kuhajte još 15 minuta.
Ubacite vrhnje/kokosovo mlijeko i neka se lagano krčka još 10-ak minuta.
Za to vrijeme skuhajte rezance al dente. Ocjedite ih i prebacite u novu zdjelu te dodajte naribane sireve. Prelijte juhu u zdjelu s rezancima. Poslužite s parmezanom i svježim bosiljkom.
Recept za veganski lasagna soup
Sastojci:
1 žica maslinovog ulja
1 luk
3 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
žličica sušenog bosiljka
žličica sušenog origana
800g nasjeckane rajčice iz konzerve
1,4 L povrtnog temeljca
50g zelene leće
120g špinata
225g rezanaca za lazanje
Postupak:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk. Dinstajte par minuta pa dodajte i češnjak, koncentrat rajčice i začine pa kuhajte još par minuta.
Dodajte konzervu rajčica, temeljac i leću pa pustite da proključa. Kuhajte još desetak minuta.
Natrgajte rezance za lazanje na otprilike 5cm duge komade, i dodajte u zdjelu pa ostavite da se skuhaju. Rezanci bi trebali biti al dente a leća meka.
Na samom kraju ubacite špinat, pa poslužite!
Foto: Instagram