Recept za rapsodiju od jabuka i karamele zbog koje ćete prekršiti novogodišnju dijetu
Recept za rapsodiju od jabuka i karamele zbog koje ćete prekršiti novogodišnju dijetu

Recept za rapsodiju od jabuka i karamele zbog koje ćete prekršiti novogodišnju dijetu

Kombinacija mirisa jabuka, cimeta i karamele koji se peku stvara neodoljivu aromu koja će vas mamiti dok se ova torta peče. Tradicionalni kolač od jabuke je nešto što većinu podsjeća na kućnu i toplu atmosferu. Upravo je takva i ova torta koja, uz to, obiluje bogatim okusom karamele.

Sastojci:

Kore za tortu

  • 200 g brašna
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  •  115 g neslanog pmaslaca, istopljenog
  •  ulje
  •  100 g šećera
  •  50 g smeđeg šećera
  •  2 velika jaja
  • 100 g grčkog jogurta
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 200 ml mlijeka

Karamel umak

  • 100g šećera
  • 10oml slatkog vrhnja
  •  40g maslaca
  •  1/2 žlice šećera

Glazura

  • 345 g neslanog maslaca, omekšalog
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žlica karamele

Toping od jabuka

  • 4 kisele jabuke, oguljene i narezane na krupne kocke
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 1 žlica kukuruznog skroba
@teakandthyme

Priprema

Kore

Uključite pećnicu na 180°C i obložite tri kalupa za pečenje promjera 15 cm papirom za pečenje. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U velikoj posudi umutite otopljeni maslac, ulje, šećer, smeđi šećer, jaja, grčki jogurt i ekstrakt vanilije dok ne postane kremasto i glatko. U nju dodajte smesu s brašnom i miješajte dok se ne sjedini. Polako dodajte mlijeko dok mikser radi na niskoj brzini sve dok ne dobijete smjesu. Podijelite smjesu u pripremljene kalupe za pečenje. Pecite kore 35-40 minuta. Rubovi trebaju biti blago zlatno smeđi, a sredina čvrsta. Pustite da se kore ohlade najmanje 20 minuta. Skinite papir i ostavite kore da se potpuno ohlade prije nego što ih sastavite.

Karamel umak

U malu posudu stavite šećer i ostavite ga na srednje jakoj vatri, ne miješajući, dok se potpuno ne otopi i postane smeđe boje. Vrlo sporo dodajte slako vrhnje u karamelizirani šećer, dok konstantno i energično miješate špatulom u drugoj ruci. Kuhajte još nekoliko minuta dok se ne stvori tanki sloj na poleđini kuhače. Maknite posudu s vatre i dodajte maslac, kockicu po kockicu, dok se sve ne sjedini. Napravljenu karamelu ostavite u posudi dok se ne ohladi. Karamela će se znatno zgusnuti kako se hladi.

Krema

U velikoj posudi izmutite maslac sve dok ne postane kremast. Dodajte šećer u prahu i karamelu i miješajte mikserom na niskoj brzini dok se smjesa ne sjedini.

Toping od jabuka

U malu posudu dodajte jabuke, smeđi šećer i cimet. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Kada jabuke omekane pospite ih kukuruznim škrobom i miješajte dok tekućina ne postane želatinozna. Prebacite jabuke u posudu i ohladite ih u hladnjaku. Na kraju ih nasjeckajte.

Slaganje torte

Stavite jednu koru na stalak za tortu. Dodajte veliku žlicu kreme na vrh i koristite špatulu da je izravnate u ravnomejerni sloj. Koristite špatulu da napravite krug u sredini kreme. Dodajte punu žlicu karamele u sredinu i ravnomjerno rasporedite. Ponovite s preostalim korama. Rashladite tortu u hladnjaku oko 15 minuta prije nego što je premažete finalnim slojem kreme. Na kraju tortu prelijte karamelom i na vrh dodajte kockice jabuka.

Tekst je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram (@teakandthyme)

Učitati još
Zatvori