Azijsko jelo koje baš paše u hladnim danima

Azijsko jelo koje baš paše u
hladnim danima

Kad dođu hladni dani, instiktivna želja nam je ostati što duže u toplom i zabavljati se aktivnostima u zatvorenom. Jednako kako se grijemo izvana, imamo se potrebu grijati i iznutra, birati pića i jela koja će nam dati osjećaj ispunjenosti. Guste juhe, variva, različite vruće kaše zapravo su prirodan odabir u tim trenucima te bi ih trebalo jesti što više. Puna su namirnica koje su sezonske, koje je lako nabaviti u velikim količinama i koje će zagrijati dušu i tijelo.

No ne moramo uvijek posezati za tradicionalnim receptima našeg podneblja da bi zadovoljili ovu želju za hranom koja izaziva ugodu. Diljem svijeta danas su nam dostupni recepti sa sličnom namjerom i osnovom, samo s možda egzotičnijim začinima i okusima koji nam nisu toliko poznati, ali bi ih trebalo probati.

Congee je rješenje za svaku zimsku žudnju za hranom

Jedan od njih je congee, vrsta rižine kaše koja je vrlo popularna u azijskim zemljama. Kada se jede sama onda je obično u obliku priloga, ali može se od nje napraviti slani ili slatki bowl s raznim dodacima kako bi postalo samostalno jelo. Tradicionalno se služi bolesnicima, nešto poput naše raskuhane riže s mrkvom, ali s puno više okusa, pogotovo ako ih možete podnijeti. Konkretno, to i jest gusta kaša raskuhane riže jer se jako dugo kuha pa se već pretvori u jednoliku masu. Nakon toga se dodaju dodaci – kuhano ili pečeno meso, jaje, povrće i začini te nastaje zasitno te vrlo zaokruženo jelo koje je najbolje konzumirati vruće.

Ovaj su recept prihvatili brojni poznati food blogeri koji su klasični congee odlučili nadopuniti svojim prefinim dodacima. Ograničenja nema, možete se usredotočiti na klasične azijske recepte i dodatke, a možete i kombinirati neke druge, nama trenutno svojstvene namirnice te složiti svoj miks. Za rižinu podlogu skombinirajte jednu šalicu prethodno isprane riže sa šest šalica mesnog ili povrtnog temeljca. Sve se mora kuhati barem sat i pol na slaboj vatri, a kad dobije kremastu strukturu maknite s vatre i poslužite s odabranim dodacima.

Učitati još
Zatvori