Jeste li ljubitelj autentičnih meksičkih tacosa? Komad pravog Meksika pronašli smo usred Ljubljane
Jeste li ljubitelj autentičnih meksičkih tacosa? Komad pravog Meksika pronašli smo usred Ljubljane

Jeste li ljubitelj autentičnih meksičkih tacosa? Komad pravog Meksika pronašli smo usred Ljubljane

Autentičnim meksičkim tacosima i pićima kao što su horchata i agua de jamaica, Taquerija Unomás obogaćuje kulinarsku ponudu Ljubljane. Osnivači Klemen Ptičak i Til Pleterski, koji su prije desetak godina pokrenuli burger revoluciju u Sloveniji s Hood Burgerom, nakon gotovo deset godina potrage za pravim meksičkim tacosima, odlučili su se za novu kulinarsku priču koja djelić Meksika donosi u Ljubljanu.

Tacosi su me fascinirali prilikom mog prvog posjeta Meksiku, kada sam tek diplomirao. Bio sam fasciniran, s jedne strane štanda nalazila se svinjska glava, s druge hrpa sala. Svi su me prijatelji upozoravali da to ne jedem, da ću se opet razboljeti. Ali pred štandom je bio dugačak red lokalaca, što je uvijek dobar znak, prisjetio se Klemen Ptičak prvih susreta s pravim tacosima.

Klemen Ptičak in Til Pleterski - Taqueria Unomás
Klemen Ptičak i Til Pleterski
Taqueria Unomás
Taqueria Unomás
Taqueria Unomás

Posjet Meksiku

Od prvih susreta s meksičkom kuhinjom do taquerije Unomás bio je dug put pun izazova. Dvojica mladića prvo su se okušala u pripremanju tacosa kod kuće, kupili hrpu kuharica i pomogli si YouTubeom i Neflixovim serijalom Taco Chronicles, a onda su shvatili da bez posjeta Meksiku neće ići.

Kad se nečega uhvatiš, prihvati se toga do kraja! Ovo je moto tima koji stoji iza nove ljubljanske taquerije “Unomás”. Koncept su razvijali nekoliko godina, tijekom kojih su prošli put od čitanja i testiranja recepata najboljih meksičkih kuhara do istraživačkog kulinarskog putovanja Meksikom.

S jedne strane, pitali smo se koliko su naši domaći pokušaji bliski pravim meksičkim tacosima, a s druge strane, je li meksička hrana uopće dobra. Ali već prvo jelo koje smo pojeli na putu iz zračne luke oduševilo nas je, kaže Klemen, a Til Pleterski dodaje: Meksička hrana nije tako ljuta kao što zamišljamo, niti je tako jako začinjena. Ali okusi su bogati, što dolazi uglavnom od načina pripreme mesa i pravilne kombinacije dodataka. Među potonjima u Meksiku nikada nećete pronaći nacho sir, a ni svježu papriku. Umaci, kao što je salsa verde, i marinade, kao što je adobo od sušenog čilija, također su važni.

Taqueria Unomás
TACO PESCADO S OSLIĆEM U TEMPURI
Taqueria Unomás
Taco al pastor sa svinjetinom i ananasom
Taqueria Unomás
Vegetal taco s pečenom paprikom
Taqueria Unomás
TACO CARNE ASADA SA GOVEDINOM NA ŽARU I GUACAMOLOM
Taqueria Unomás
Taqueria Unomás
Taqueria Unomás

Sva jela i umaci rezultat su istraživanja

Tortilje se u taqueriji “Unomás” pripremaju u hodu, kao i sve ostalo, veliki dio sastojaka je čak slovenskog porijekla. Sve marinade, umaci, guacamole plod su vlastitog razvoja, imaju i vlastitu mesnicu i mesnicu za pripremu mesa koju naravno dijele s Hood Burgerom.

U Meksiku imaju puno različitih tacosa koji se razlikuju po vrsti mesa i prije svega načinu pripreme, a za svaki način treba nešto posebno. Kralj tacosa je al pastor koji se priprema na okomitom roštilju zvanom trompo, kod nas poznatiji kao kebab. Morali smo kupiti tri različita kako bismo pronašli onaj pravi, a još uvijek učimo kako pravilno rezati meso. Imamo peć na ugljen za carne asadu, zatim tu je poseban uređaj za tortilje i roštilj za tortilje, pa friteze za riblje tacose… Osim sastojaka i recepata, sama oprema bila je možda najveći tehnički izazov, jer u Europi, nemaš gdje naučiti kako se nositi s tim, samo se moraš sam potruditi i naučiti, rekao je Klemen Ptičak.

Meksikanci su također uzbuđeni

Ovdje, između ostalog, možete uživati ​​u tacos al pastor s mariniranom svinjetinom i ananasom, tacos carne asada s govedinom i guacamoleom, predivnom svježem tacos pescado s oslićem u pivskoj tempuri te tacos vegetal s pečenom ljutom paprikom. U taqueriji “Unomás” povremeno ćete moći probati i barbacoa tacose, jer dvojica momaka planiraju posebna izdanja koja će nadopuniti redovnu ponudu, ali trenutno su im najveći izazov očekivanja posjetitelja.

Navikli smo na europski okus prilagođene meksičke hrane pa mnogi očekuju nešto drugačije od onoga što dobiju. No, nadamo se da će okusi, svježina i kvaliteta namirnica uz živahnu atmosferu i zanimljiv interijer uvjeriti posjetitelje. Ponosni smo što nas je posjetilo dosta Meksikanaca koji žive u Sloveniji ili putuju njome i ostali su impresionirani, što smatramo najvažnijim pokazateljem kvalitete i potvrdom da su naši tacosi doista autentični, rekli su Klemen Ptičak i Til Pleterski.

Članak je preuzet s Journal.si

Foto: Mediaspeed, Instagram (@taqueriaunomas)

Učitati još
Zatvori