Skandinavski običaji koje danas želimo isprobati

Skandinavski običaji koje danas
želimo isprobati

Sveta Lucija slavi se 13. prosinca, a jedan od najpoznatijih običaja koje vežemo uz taj dan je sijanje pšenice. U Hrvatskoj, iako imamo puno Lucija, nažalost baš i nemamo puno tradicija i običaja vezanih uz taj dan, pa smo istražili kako se on obilježava i slavi u ostatku svijeta.

Najveća slavlja tog dana imaju skandinavske zemlje jer se prema julijanskom kalendaru vjerovalo da je to bila najduža noć u godini, te da Lucija, koja je simbol svjetla i nade, donosi svjetlo u zimsku tamu. Dan svete Lucije također obilježava početak božićnih slavlja.

Gradovi i mjesta diljem Skandinavije održavaju festivale (St. Lucia Festival of Lights) ispunjene glazbom i svjetlom svijeća. Glavna atrakcija je povorka s djevojkama odjevenim u dugu bijelu haljinu s crvenim pojasom koje na glavi nose vjenčiće s visokim svijećama, a u ruci pladnjeve s kolačićima!

Tradicionalna slavlja, naravno, ne mogu proći bez hrane, a najvažnije su slastice koje se poslužuju za doručak. Na obiteljskim proslavama kod kuće, jedna od kćeri obično ujutro poslužuje svoju obitelj s kavom, pecivima od šafrana i kolačićima od đumbira, a u posljepodnevnim terminima odrasli uživaju uz glögg, toplo alkoholno piće začinjeno božićnim začinima, slično kuhanom vinu.

Donosimo zanimljiva peciva, kolačiće i zimski napitak u kojima već danas možete uživati u kućnoj radinosti.

Saffron buns

Saffron buns (lussekatter) su mekana, blago slatka, okruglasta peciva nježnog okusa a žarke boje – začin šafran kojim je infuzirano tijesto daje im intenzivnu žutu boju. Tradicionalno ih se radi u obliku slova S. Na peciva se prije pečenja za dodatnu slatkoću može staviti po nekoliko grožđica i šećer u granulama.

Saffron bunsi tradicionalno se jedu ujutro uz kavu, a nakon toga i za vrijeme popodnevne fike, uz šalicu vrućeg glögga.

Recepet za ova primamljiva peciva možete pronaći ovdje: https://www.simplyrecipes.com/recipes/st_lucia_saffron_buns/

Glögg

Glögg je švedsko alkoholno piće, nalik kuhanom vinu. Crveno vino kuha se sa začinima kao što su cimet, kardamom, klinčić i đumbir, dodaju se šećer i korica naranče, zatim blanširani bademi i grožđice, i najvažnije – žestoka pića, najčešće rum i whiskey ili votku.

Arome i mirisi ovog slatkog, toplog pića obećavaju dobro raspoloženje. Koja čašica glögga mogla bi biti savršena zamjena kuhanom vinu za vrijeme blagdanih okupljanja i slavlja, ali i brzo nas ugrijati na hladne, snježne dane koji su pred nama.

Recept pogledajte na: https://www.allrecipes.com/recipe/180453/old-fashioned-swedish-glogg/

Gingersnaps

Paprenjaci i gingerbread keksići već su nam svima dobro poznati, a u skandinavskim zemljama osim njih popularni su i gingersnap keksi; mali, okrugli “raspucanci” od đumbira.

Okusom slični gingerbread keksima, gingersnaps keksi peku se duže i zato dobivaju svoju hrskavu koricu dok iznutra i dalje ostaju meki.

Ova zimska slastica jednostavna je za napraviti, istovremeno je i slatkasta i pikantna a najčešće se konzumira uz šalicu kave, čaja ili mlijeka.

Svaka skandinavska obitelj ima svoj tajni recept u kojem uživa ne samo na dan svete Lucije, već tijekom cijele zime.

Recept za gingersnaps keksiće možete pronaći ovdje: https://www.allrecipes.com/recipe/10365/grandmas-gingersnap-cookies/

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori