Traje sezona rajčica, donosimo recepte za 3 jednostavna jela koja svi vole
Traje sezona rajčica, donosimo recepte za 3 jednostavna jela koja svi vole

Traje sezona rajčica, donosimo recepte za 3
jednostavna jela koja svi vole

Početak ljeta znači i početak sezone pravih, domaćih rajčica. Miris i okus domaćih rajčica ne mogu se usporediti s onima iz dućana. Dolaze u različitim veličinama, bojama i sortama, a mi ih volimo sve. Ljeti, kada su vrućine tolike da se nikome ne pali pećnica, težimo laganim i svježim jelima. Rajčice tako možemo jesti u salatama, kao prilog uz jela, a ako želimo da budu zvijezda tanjura, od njih pripremamo sasvim jednostavna i brza jela. Danas donosimo recepte za 3 omiljena jela s rajčicama, caprese sendvič, galette i gazpacho juhu.

Caprese Toast (svježe rajčice na tostu s burratom)

Jedno od najjednostavnijih jela, istovremeno je preukusno i puno vitamina, proteina i zdravih masnoća. Ovaj brzi caprese sendvič možete jesti za doručak, brunch ili snack, a jednako će dobro doći i kao lagana večera.

Sastojci: 

  • tostirani kruh
  • burrata ili mozzarella
  • svježe rajčice
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • aceto balsamico crema

Postupak:

Tostirajte komad omiljenog kruha, gore stavite mozzarellu ili burratu, a na vrh svježe rajčice, maslonovo ulje, sol, papar i listiće bosiljka. Na vrh dodajte malo aceta balsamica.

Galette od rajčica

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 140 g hladnog maslaca
  • 3 žlice hladne vode
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 500 g svježih domaćih rajčica narezanih na ploške
  • 120 g kozjeg sira
  • prstohvat soli, papar
  • 1-2 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka, nariban
  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • svježe začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, vlasac  ili timjan

Postupak:

  • Zamijesite tijesto (ručno ili mikserom), oblikujte kuglu tijesta i zamotajte u prozirnu foliju.
  • Tijesto stavite u hladnjak na minimalno 6h.
  • U zdjeli pomješajte sir, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar te sitno nasjeckane svježe začine po želji.
  • Pećnicu zagrijte na 200 C.
  • Tijesto izvadite iz hladnjaka, pospite brašnom i razvaljajte.
  • Kada je tijesto razvaljano, prebacite ga na pleh za pečenje i premažite smjesom sira i začina.
  • Na vrh posložite rajčice narezane na ploške.
  • Rub tijesta presavinite preko rubova i premažite razmućenim jajem.
  • Pecite oko 45 min, pa pustite 15 min da se ohladi, a zatim na vrh pospite sol i svježe začine!!

Gazpacho

Poznata španjolska hladna juha, gazpacho, radi se od rajčica, krastavaca, paprika, luka i češnjaka. Nastao je u Andaluziji, kao lagano osvježenje za duga, vruća ljeta. U gazpacho obavezno dodajte i tostirani kruh – iako na prvu zvuči čudno, pridonosi i okusom i teksturom!

Sastojci:

  • 900g svježih rajčica
  • 1 krastavac
  • 1 zelena paprika
  • 1/2 crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice vinskog octa
  • sol, papar
  • 1 deblji komad kruha

Postupak:

  • Operite i očistite povrće, krastava i ogulite. Narežite na manje komade.
  • Izblendajte sve sastojke dok ne nastane gusta, kremasta juha fine konzistencije.
  • Po ukusu dodajte sol i papar.
  • Ohladite u hladnjaku barem 3-4 sata.
  • Poslužite hladno.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori