Savršen dan uz more provele smo u konobi Zijavica u Mošćeničkoj dragi

Savršen dan uz more provele smo u konobi
Zijavica u Mošćeničkoj dragi

Naše radno putovanje Istrom i Kvarnerom protegnulo se na tjedan dana uživanja gdje smo imale priliku posjetiti neka od najljepših mjesta, restorana, hotela i destinacija koje ove regije mogu ponuditi. S Citroën SUV C5 Aircrossom koji nam je bio vjerni suputnik skretali smo s ceste u uvale i gradove koje do tada nismo pomno istražile te još jednom, kao i mnogo puta do sada, zaključile da Hrvatska ima toliko bisera za ponuditi da ni cijelo ljetovanje ne bi bilo dovoljno da sve vidimo i isprobamo.

Nakon Opatije, hotela Navis i Ville Kapetanović, na radar su nam prirodno došli Volosko i Mošćenička draga, dva gradića uz more koji su nezaobilazni zbog dvije stvari – Plavog podruma i Zijavice.

Zijavica je obiteljski posao

Istovremeno s restoranom Navis i mladim chefom Tinom Sinožićem, u udruženje chefova JRE Hrvatska ušao je i Stiven Vunić, vlasnik i glavni chef konobe Zijavica koja se smjestila na glavnoj promenadi uz plažu u Mošćeničkoj dragi. Samo ova lokacija oduševit će vas pogledom, pogotovo van sezone kada je plaža prazna i puca neometana vizura na kristalno čisto more dok vi uživate u jelima pred sobom.

U Zijavici nas je ugostio sam Stiven sa suprugom Teom, a upoznali smo i oca koji je taman stigao sa svježim škampima, što samo govori o pristupačnosti i neposrednosti tima ovog restorana koji odiše posebnom toplinom i obiteljskom atmosferom.

Stiven i Tea Vunić

Prostor u kojem je sada Zijavica zapravo je trebao postati stan u kojem bi Stiven i Tea živjeli s djecom, no zbog obiteljske isprepletenosti s gastronomijom i ugostiteljstvom ipak su odlučili lokaciju pretvoriti u vlastitu konobu. Igrom slučaja kupili su i susjedni prostor koji se danas zove La Dolce Vita i u kojem nude drugačiji menu baziran na pizzi, burgerima i zalogajima te juice bar u nedalekom kiosku. Zijavica je dobila ime po obližnjoj špilji, popularnoj atrakciji poviše Mošćeničke drage, što je također usko povezano s ovom sportski nastrojenom obitelji.

Marinirani škampi s jabukom i pjenicom od celera

Priznanja su stigla spontano

“Čim smo se odlučili da krećemo u vlastiti ugostiteljski projekt nakon devet godina upravljanja tuđim, odmah smo znali da će se konoba zvati Zijavica. Gotovo sve ideje su naše i realizaciju smo izvodili uz pomoć prijatelja dizajnera i majstora, a svoje smo znanje gradili putem, ja u kuhinji, dok je Tea prešla iz frizerskog u svijet slastica.” govori nam Stiven.

“Imali smo ideju i jelovnika no gradnju njega smo ostavili na filtraciju u suradnji s gostima. Startali smo s puno više tjestenina i pizze, krenuli smo u talijanskom điru, a s vremenom je to evoluiralo u to što vidite danas. Malo po malo smo rezali jelovnik da bi bio ono što je danas, s našim kreacijama i točno onime što smo željeli.komentirala je Tea.

Ceviche od trilje, kozica i hobotnice/ Kuglica od pohanog bakalara na salsi od slanih inćuna i crnih maslina

Priznanja su krenula preko noći, kažu. Spontano, no definitivno zasluženo, kako potvrđuju i gosti i struka. “Nismo htjeli iskakati iz paštete, želimo da rast bude postojan i polagan, da naša publika bude sretna, a ne da dolaze samo zbog trenda.” smatra ovaj simpatičan par.

Njihova filozofija je toliko pristupačna, a atmosfera topla, da ćete se ovdje vraćati čak i ako dođete samo zbog aktualnog trenda. Hrana koju su nam kroz sve slijedove ponudili nas je oduševila, ponajviše zbog jednostavnog koncepta, svježih sastojaka, ali uvijek zanimljivog twista koji škaklja okusne pupoljke. Hladna predjela smo doslovno čistile svježim kruhom s tanjura, uživajući u sunčanom danu, povjetarcu, moru i rapsodiji ribljih okusa. Topla predjela i glavna jela donijela su i mesne kombinacije, a jednostavni tanjuri s toliko boja i okusa samo su se nizali. Završili smo s Teinim desertima i punog želuca jedva donijeli odluku da se napokon dignemo od stola.

Na pitanje kako su podnijeli pandemijsku godinu, otkrivaju da im je dobro došlo malo predaha jer nakon 12 godina u poslu, gotovo da i nisu imali vremena stati, razmisliti i krenuti baš u željenom smjeru. Sve svoje planove nisu željeli otkrivati, zadovoljni su baš tu gdje jesu i pomno se pripremaju za novu sezonu u nadi da neće biti ponovnih zatvaranja. Što će još Zijavica moći ponuditi u budućnosti svakako ćemo doći ponovno istražiti, kad sve ideje sjednu na svoje mjesto, a Stiven, Tea i njihov tim budu spremni prezentirati ih svojoj publici.

Salata od hobotnice s karameliziranim krumpirom
Ceviche od trilje, kozica i hobotnice
Marinirane srdele na umaku od paprike
Brudet od hobotnice s oslićem i crustom od češnjaka
Žuti domaći rezanci sa školjkama i ribom
Lazanje od istarskog ombola
Svježa riba i meso škampa s povrtnom rolicom
Romb s kupusom i coulisom od celera
Hobotnica na pireu od cvjetače

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori