Prošećite s nama Vodnjanom, gradićem čije su ulice predivna street art galerija
Prošećite s nama Vodnjanom, gradićem čije su ulice predivna street art galerija

Prošećite s nama Vodnjanom, gradićem čije su ulice predivna street art galerija

vodnjak-murali-grafiti-journal-3995

Istra je sama po sebi čarobna regija, još od davnina kada se vjerovalo da su se upravo razna neobična i nadnaravna bića odlučila ondje nastaniti. Cijela regija vrvi mitovima i legendama o divovima i vilama koji su formirali njezin zanimljiv krajolik, a kako je vrijeme prolazilo sve je postalo dio folklora i bogate raznovrsne kulture. Ne znamo do čega je, predivne prirode koja oduzima dah ili do ljudi koji svojim dobrim raspoloženjem zaokružuju cijelu čarobnu priču Istre, ali znamo da se u nju uvijek iznova zaljubimo. Jedan od predivnih gradova koji savršeno spaja zelenu unutrašnjost Istre s predivnim plavetnilom Jadranskog mora, kulturno nasljeđe nosi još iz antičkog doba, a kako vrijeme prolazi tako se prilagođava svim modernim izazovima vremena, zadržavajući pritom svoj identitet. Jedna od takvih intervencija u arhaični gradski prostor je i predivna galerija na otvorenom bogata muralima svjetskih i domaćih street art umjetnika. Prošećite s nama vodnjanskim ulicama i uživajte u ovim divnim umjetničkim radovima. U našem predivnom putovanju Istrom i Kvarnerom obišli smo doista predivne lokacije, vrhunske hotelske destinacije , uz nezaobilazne gastro postaje u Istri i na Kvarneru.

vodnjak-murali-grafiti-journal-3914
vodnjak-murali-grafiti-journal-3917

Umjetnost na ulicama

Već pri samom ulasku u centar grada na fasadama starih kamenih kuća možete uočiti predivne murale, djela domaćih i svjetskih street artista koji posljednjih nekoliko godina krase ovaj istarski gradić. Zanimljivi murali koji se nalaze na različitim lokacijama Vodnjana, često skrivenim uličicama i trgovima, nastali su za vrijeme trajanja Boombarstick festivala i Street Art festivala. Na festivalima su sudjelovali domaći i inozemni ”street art” umjetnici i glazbenici, te su kroz svoj boravak ostavili oslikane fasade vodnjanskih kuća. Ova umjetnička djela izgledaju kao da su oduvijek pripadala ovdje, a ostavljaju bez daha kako stanovnike tako i svakog posjetitelja ovog bajkovitog mjesta.

vodnjak-murali-grafiti-journal-3935
vodnjak-murali-grafiti-journal-3944

Srednjovjekovne uličice kao galerija na otvorenom

Srednjovjekovne uličice Vodnjana, skrivaju svoju multikulturalnu baštinu, a on je davno dokazao da nije samo lijep gradić već da ima mnogo za ponuditi. Od raznih urbanih intervencija, pa do njegovanja tradicionalnih vrijednosti Vodnjan je pravi primjer urbanog grada u kojem se sve tako dobro posložilo. Zasluge za ovu galeriju na otvorenom apsolutno idu festivalu Boombarstick, koji slovi kao prvi festival urbane umjetnosti i glazbe u Vodnjanu. Njegovo nasljeđe postavilo je Vodnjan na listu onih gostiju koji će zbog umjetnosti skrenuti s već zacrtane rute po Istri.

vodnjak-murali-grafiti-journal-3960
vodnjak-murali-grafiti-journal-3962
vodnjak-murali-grafiti-journal-3977

Izlet u umjetnost

Odavno je postalo jasno da bi umjetnost trebala biti dostupna svima, no ponekad se u samoj realizaciji zaostaje. Ipak, sjajni hrvatski primjeri i vrijedne umjetničke ekipe dokaz su da se s puno truda može napraviti mnogo. Što više radimo to više toga možemo pokazati svijetu, a umjetnost je ta koja bi trebala biti primjer. Inozemni umjetnici vole doći u Hrvatsku i možda ju ponekad cijene više nego mi sami, a to nam može biti samo dovoljan poticaj da na njoj radimo što više. Mi smo uživale šetajući vodnjanskim ulicama, a nadamo se da će i u vama probuditi želju za izlet u ovaj predivan gradić čim prvom prilikom budete u blizini.

vodnjak-murali-grafiti-journal-3939
vodnjak-murali-grafiti-journal-3968
vodnjak-murali-grafiti-journal-3980
vodnjak-murali-grafiti-journal-3982
vodnjak-murali-grafiti-journal-4001
vodnjak-murali-grafiti-journal-4002
vodnjak-murali-grafiti-journal-4005
vodnjak-murali-grafiti-journal-4007
vodnjak-murali-grafiti-journal-4014
vodnjak-murali-grafiti-journal-4018
vodnjak-murali-grafiti-journal-4021
vodnjak-murali-grafiti-journal-4028

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori