Recept za tradicionalnu dubrovačku rozatu kakvu su radile naše bake
Recept za tradicionalnu dubrovačku rozatu kakvu su radile naše bake

Recept za tradicionalnu dubrovačku rozatu
kakvu su radile naše bake

Jedan od najtradicionalnijih dalmatinskih kolača, kolač koji svi vole i čiji se recept prenosi s generacije na generaciju, bez sumnje je rozata. Dalmatinski tradicionalni puding s preljevom od karamele, varijanta je francuskog crème brûléea. Iako se radi po cijeloj Dalmaciji, posebno ga vole Dubrovčani. U dubrovačkom kraju se pak naziva rozata i radi se s likerom od ruže – rozalinom, kako bi se dobio poseban okus.

Tradicija diljem Mediterana

Diljem Mediterana nalazimo slične slastice, pa se pretpostavlja da je do naših krajeva došla preko pomoraca i putnika koji su tu dolazili. Tako ćete u Španjolskoj probati sličnu Cremu Catalinu, u Portugalu Pudim Flanu, a u Francuskoj crème brûlée. Iako je sve u suštini slično, nama je rožata ipak naša i posebna, čuvena i jedinstvena.

Baza recepta su mlijeko, jaja i šećer, a svaki otok, svaki dio Dalmacije dodaje nešto svoje. Korica limuna, liker od ruže, grožđice, sve se savršeno uklapa u tradicionalni recept koji se generacijama radi za sve svečane prigode u dalmatinskim domovima.

Kako napraviti tradicionalnu rozatu?

Trebat će vam:

  • ½ litre mlijeka
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • naribana korica jednog limuna
  • ½ žlice rozalina
  • 20 dkg šećera za karamelu

U manjem loncu, na laganoj vatri otopiti 20 dkg šećera, napraviti karamelu i obložiti stijenke kalupa za rozatu. U kipuće mlijeko dodati 6 žlica šećera i naribanu koricu limuna. Kad se mlijeko ohladi, dodati umućena jaja i pola žlice likera od ruža, rozalina. Sve procijediti kroz sitno sito i nakon toga uliti u kalup. Kalup staviti u vodenu kupelj (veći lim za pečenje s vodom), na 170 °C te je peći sat i 15 minuta. Kada je gotova, najbolje ju je ohladiti preko noći, a sutra poklopiti tanjurom, pritisnuti i okrenuti. Karamela će se izliti i imate pravu dubrovačku rozatu. Servira se hladna, a može se ukrasiti listićima mente ili badema.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori