Restoran Theatrium by Filho je skrivena oaza u centru Zagreba s najboljim sezonskim jelima
Restoran Theatrium by Filho je skrivena oaza u centru Zagreba s najboljim sezonskim jelima

Restoran Theatrium by Filho je skrivena oaza u centru Zagreba s najboljim sezonskim jelima

Restoran TheAtrium by Filho već gotovo tri godine u strogom centru grada pruža nevjerojatan gastronomski experience. Jedan od najboljih, ako ne i najbolji restoran u gradu, prema ocjenama kritičara i vjernih gostiju, TheAtrium je od prvog dana ostao dosljedan svojoj filozofiji i ne pristaje na kompromise. Upravo je to ključ njihovog uspjeha, kvalitete i savršenih okusa baš svakog jela. Chef Filip Horvat u svako jelo unosi sasvim neočekivan “wow faktor” – počevši od same prezentacije, pa do najmanjih detalja i kombinacija okusa na tanjuru.

TheAtrium by FILHO

O TheAtriumu smo već pisali kada se otvorio, a tada nas je sve, osim hranom i vinima, privukao i interijerom i konceptom – bio je nešto potpuno novo i drugačije na zagrebačkoj gastro sceni.

Ime TheAtrium nastalo je spojem riječi “teatar” i “atrij” jer je restoran smješten u atriju Zagrebačkog kazališta mladih. Dodatak imenu “by Filho” odaje čast chefu Filipu Horvatu zaslužnom za sva genijalna jela, ali i doživljaj zbog kojeg ovdje vrijedi dolaziti. Restoran ima dvije sale i veliku terasu, a iako se nalazi u centru grada, prava je oaza u kojoj se gosti opuštaju, dovoljno sakriveni od pogleda prolaznika i gradske vreve.

Kuhanje u TheAtriumu

Chef uz pomoć svoj tima u ostakljenoj kuhinji stvara čaroliju, dok ju gosti mogu gledati u nastajanju. Od TheAtriumovih “klasika” koji se svake sezone vraćaju na jelovnik, pa do novih eksperimenata koji u kuhinji neprekidno nastaju, moderna hrvatska kuhinja Filipa Horvata nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Koncept restorana se od samih početaka malo i mijenjao, od degustacijskih menija su se zbog korone prebacili na bistro stil hrane. Sada tako poslužuju najbolje tjestenine i rižoto u gradu – prilagodba publici se pokazala kao pun pogodak.

Najveća konstanta je držati se svog motiva zbog kojeg radite. Naš motiv je bio uvijek koristiti najbolje i najkvalitetnije namirnice, kupovati svakodnevno svježe namirnice, i nećemo od toga odstupati. Od otvorenja restorana od toga nismo odstupali. Nismo odstupali od naših namirnica, naše filozofije, naših vina, naše hrane. Niti nikada nećemo mijenjati taj način rada. Ako neke namirnice nema, taj dan je neće biti na meniju – nećemo forsirati nabavu te namirnice ako nije dostupna u najvećoj kvaliteti.” kaže nam Filip Horvat.

Svakih mjesec do dva jelovnik se mijenja, ali klasici poput bifteka Wellington, risotta od bifteka i tartara od bifteka ostaju u ponudi cijele godine. Inspiracija za nova jela chefu Filipu je, kaže “hodanje na Dolac i Kvatrić, na različite tržnice, razgovor s različitim OPG-ovima, sezona i dostupnost namirnica. Njihov je cilj, kaže Filip, podupirati hrvatsko, domaće, lokalno i na tome ustrajati.”

“Najljepša je sloboda, kada možeš doći i vidjeti što ima i od toga napraviti neko jelo. Ipak, moramo osluškivati namirnicu, jer neće svaki dan biti ista. Jedan dan je grašak vrhunski i sladak, drugi dan neće biti takav. Moramo se prilagođavati jelima.”

Ljetna jela na Theatriumovom meniju

Spring rolice

Nova ljetna predjela su lagana, prozračna, prevladava povrće, te su sva bez puno masnoća i teških namirnica. Prvo smo probale fantastične spring rolice. Spring rolice se u TheAtriumovoj verziji rade od tankog, hrskavog, vučenog tijesta koje se maže crnilom od peškafondo lignje. Rolice su punjene tartarom od bijele ribe, kiseljenim povrćem i hrskavim medvjeđim lukom te majonezom od radiča.

Kajmak i brokula

Iduće predjelo koje smo jele bilo je “kajmak i brokula” – brokula se peče na yakitoriju, puni se s kajmakom i posipa hrskavim špekom od crne slavonske svinje i uljem od medvjeđeg luka. U ovom je jelu chef htio pokazati jedan od brojnih načina na koji se može iskoristiti korijen brokule, koji se inače najčešće baca. Još jedan dokaz da zero-waste pristup može biti iznimno kreativan i zanimljiv.

Tempura cvjetova tikvice punjenih kozjim sirom

Jedan od klasika svake proljetne i ljetne sezone je tempura cvjetova tikvice punjenih svježim kozjim sirom. Uz cvjetove tikvica poslužuje se domaći džem od pečenih rajčica. Tempura se radi od rižinih brašna bez glutena, pomoću kojih se postiže i veća hrskavost jela – ovo jelo je i favorit samog chefa i zato ga priprema već godinama!

Šiš ćevap od tune

Glavno jelo koje nas je oduševilo bio je “šiš ćevap od tune”. Ova kreativna verzija u Hrvatskoj iznimno popularnog i rasprostranjenog ćevapa, odaje počast moru i ribi. Šiš ćevap od plavorepe jadranske tune dolazi uz bunse, peciva kuhana na pari, uz koje dolazi umak od hrena, mladog luka i ljute papričice, a sa strane se servira i kajmak. Neobična kombinacija na prvu je pobudila interes, pa čak i malu dozu skeptičnosti u ovo jelo, no već prvi zalogaj nas je potpuno oduševio. Ovo jelo je genijalno i jedva ga čekamo što prije ponoviti!

Jagoda

Novi desert posvećen je namirnici sezone, zove se “jagoda”. U TheAtriumu svake godine rade po jedan desert u potpunosti posvećen jagodi, a ovaj novi čine marshmallow od jagode koji dolazi uz carpaccio od jagode, umak od jagode i bosiljka, meringu od jagode, papra i mente te sladoled od jagode.

Nama je drago kada ljudi dođu i žele sve isprobati. Cilj nam je kada gost dođe ovdje da proba i iskusi što više toga.”

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori