U centru Zagreba otvorio se novi genijalan restoran kojeg ćete odmah poželjeti posjetiti

U centru Zagreba otvorio se novi genijalan restoran kojeg ćete odmah poželjeti posjetiti

Da je i najzahtjevniju ideju moguće realizirati uz, kako i poznata pjesma Beatlesa kaže, malu pomoć prijatelja, dokazuje restoran koji se večeras otvara u Teslinoj ulici – TheAtrium by FILHO iza kojeg stoji mladi chefFilip Horvat. Već je pri samom ulasku u interijer vidljivo da se u prostoru pazilo na svaki detalj, a da je perfekcionizam bio jedina misao vodilja. Uz perfekcionizam, tu je i kazališna nota koja se provlači cijelim prostorom, od imena, preko koncepta restorana pa do Filipa koji vodi kulinarski show. No, idemo redom.

Kazališna nota u cijelom konceptu restorana

Ime TheAtrium nastalo je od pojmova “teatar” i “atrij”, s obzirom na to da je restoran smješten u atriju Zagrebačkog kazališta mladih. TheAtrium je sastavljen od dvije sale, opuštenija se nalazi u parteru, a druga, tzv. ozbiljnija sala, smještena je u loži restorana.

Da je naglasak stavljen na detalje, vidi se već na samom ulasku gdje pozornost krade lampa u kojoj žlice osvjetljuju prostor, a Filip skromno kaže kako iza svih ideja u konceptu i uređenju interijera stoji njegova suradnja s prijateljima koji su proputovali svijetom i nauživali se brojnih restorana:

Drveni namještaj potpisuje Artisan, keramika je The.Artceram, ozvučenje je ArtSound… Čaše i tanjuri ručno su rađeni za nas u Norveškoj, dok pribor za jelo dolazi iz Portugala i potpisuje ga brend Cutipol. Kruh se poslužuje u drvenim posudama, a pri svakom posluživanju, ispod kruha nalazit će se i žitarice od kojih je napravljen.

Posebnu priču ima i rasvjeta koju je radila tvrtka BXL Lighting, a svaka je lampa fokusirana na jedan stol pa se pojačava ovisno o tome kad gosti dolaze u ložu putem tableta ili mobitela. Filip ističe da su posebno ponosni na rukohvat na stepenicama koje vode do WC-a, s obzirom na to da je riječ o ručno rađenom rukohvatu od oraha u kojeg su ugrađene LED lampe kako bi osvjetljavale stubište.

Posveta Nikoli Tesli

Govoreći o struji, još se jednom vraćamo na početak priče i potvrđujemo da se pazilo na uistinu svaki detalj. TheAtrium se nalazi u ulici Nikole Tesle, a ima li boljeg priznanja za Teslu od činjenice da je cijela kuhinja postavljena na struju te se sve vrti oko brojeva 3, 6 i 9. Tesla je govorio da onaj tko otkrije veličanstvenost ta tri broja, ima i ključ, tajnu svemira pa su ih Filip i prijatelji ugradili u koncept restorana: broj 69 krije se u nazivu tvrtke, u restoranu ima 69 sjedećih mjesta, a broj za rezervacije je 099 KUHINJA.

Interijer krase i dvije skulpture, glava i usta, jedna smještena u loži, a druga u parteru. Obje željezne skulpture rad su Filipovog prijatelja Nikole Vudraga:

Glava je Nikolin najpoznatiji rad, a njezinoj popularnosti najbolje svjedoči činjenica da je u Parizu – rasprodana. Usta smo postavili između kazališnih zastora jer imaju dvojaku funkciju. Ona, naime, prikazuju vezu čovjeka s duhom i s materijom – s duhom dok govorimo i s materijom dok jedemo.

Jedan je stol u interijeru potpuno drugačiji od ostalih, a Filip ga naziva “ženskim stolom” – smješten je ispred stagea i zastora te pomalo izdvojen da mu se da više prostora, a namijenjen je damama kako bi mogle neometanno uživati u ukusnim zalogajima.

Degustacijski i a la carte jelovnici & bogata vinska karta

Kao režiser i producent showcookinga u kojem gosti mogu uživati kao u kazalištu, Filip nam je otkrio i kako će izgledati jelovnik:

Svakog će se dana raditi nekoliko jela od najsvježih namirnica koje su taj dan kupljene. U ponudi će biti dva degustacijska menija, mali i veliki. Mali, tzv. Vikend festival menu, sastavljen je od 6 slijedova, dok veći ima 9 slijedova, a ime će mu se mijenjati ovisno o godišnjem dobu i dostupnosti sezonskih namirnica: Spring Festival, Fall Festival…

Kazališna se nota provlači i kroz jelovnik pa svaki menu započinje snackovima koji se nazivaju PROLOG. Slijede AKT1 i AKT2, a veliki menu završava s četiri deserta koja su zamišljena kao EPILOG.

Gospodin krumpir – pjena od pečenog krumpira, hrskavci od kore krumpira, list peršina i kroasan od krumpira kompletiran u telećoj masti s kavijarom

Kombiniramo jela s hrvatskim namirnicama te ih iskorištavamo na moderan način i s drukčijim tehnikama. Koristimo sve što Hrvatska može ponuditi u ovom trenutku, od divljeg bilja s mora i planina, preko domaćih i svježih sireva pa do govedine i svinjetine, odnosno sve što je u ovom trenutku dostupno u nabavi, na OPG-ovima i na tržnicama, govori Filip i pokazuje nam vinsku kartu sastavljenu od približno 150 etiketa. Prevladavaju njemački rizlinzi i francuska burgundija te mnogo pinot noira, a u ponudi ima i hrvatski vina. Ipak, naglasak je stavljen na rizlinge jer oni najbolje mogu upotpuniti priču s hranom, s obzirom na to da se servira mnogo sirovih stvari.

TheAtrium
Škamp pečen na kozjem maslacu s krekerima od riže, sirovo narezan carpaccio od šampinjona, redukcija šipka i hibiskusa, morske šparoge i motar

Kulinarski tim trenutačno čini osam ljudi, a Filip je oko sebe okupio mlade ljude s kojima je prethodno surađivao.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori