Na proputovanju Istrom, svratili smo na ručak u Staru školu – kod genijalne Priske Thuring
Na proputovanju Istrom, svratili smo na ručak u Staru školu – kod genijalne Priske Thuring

Na proputovanju Istrom, svratili smo na ručak u Staru školu – kod genijalne Priske Thuring

Malo je mjesta koja vas, kad ih posjetite, na svim razinama mogu oduševiti i baš vam po svemu što unutar koncepta nude odgovarati. Postoje, naravno, savršeno osmišljeni restorani, hoteli, barovi gdje se kuhaju neke nezamislivo lude priče koje će vas fascinirati, o kojima ćete pričati, kojima ćete se vraćati. Ali ona koja pašu baš vašem cijelom biću, gdje sve sjedne na svoje mjesto? Vjerojatno ih ne možete nabrojati više od nekoliko, a da su unutar naših granica.

Nedaleko od Buja i Grožnjana, u malom mjestu Krasica, nalazi se jedna stara škola, koja je godinama zjapila prazna. Nedavno je opet stavljena u funkciju – i to potpuno drugačiju od one u kojoj je do tada bila. Naime, u nju se uselio sada istoimeni restoran s barom, kao dio koncepta i high-end hospitality ponude koju pod svojim imenom nosi vinarija Clai.

Stara škola foto Alessia Stelko 21
Stara škola
Glavna sala - nekadašnja učionica

Naše proputovanje Istrom na kojem se nađemo barem dva puta godišnje kako bi istražili što se novo krije u pitoresknim gradićima, jednog nas je savršenog sunčanog dana dovelo upravo do Stare škole. U restoranu čije se otvaranje iščekivalo, ugostila nas je chefica Priska Thuring.

Atmosfera koja nas je dočekala taman u vrijeme ručka gotovo nas je zadržala u Staroj školi cijeli dan. Uz tople zrake sunca koje su obasjavale unutarnju terasu, lagani povjetarac koji je pirkao među granama i tišinu svojstvenu samo takvim skrovitim lokacijama, opuštanje je zagarantirano. A to je samo početak onoga što restoran nudi…

Stara škola pretvorena u restoran

Škola je u potpunosti preuređena prema projektu Ane Penavić (studio Madres) koja je bila zadužena za koncept i interijer te Irene Mažer Hranuelli (Arhitektura Mažer) koja je pažnju posvetila arhitekturi.

Na dva kata smjestilo se sve ono što je danas restoran – glavna sala, kuhinja, šank koji izlazi na unutrašnje dvorište i terasu restorana, barski dio namijenjen kušanju vina i koktela, vinski podrum te na prvom katu soba za privatna događanja i terasa bara. Na mjestu glavne sale nekad je stajala učionica, a na mjestu sobe za privatna događanja – zbornica. Kabineti i police od punog drva pronašli su novu funkciju unutar prostora, kao i neki detalji. Ostalo je prilagođeno novom životu škole koja je napuštena stajala od 90-ih godina i koja sad već naveliko opet odzvanja koracima. Paleta boja koja se sastoji od nijansi terakote, boje crnog vina, kadulje, tamnog drveta te kombinacije prirodnih materijala korištenih u svakoj prostoriji, stvaraju sinergiju interijera i eksterijera, a ona se u konačnici reflektira i u tasting meniju.

Prostorija za privatne evente - nekadašnja zbornica

Glavnu cheficu Prisku Thuring ne trebamo puno predstavljati niti govoriti o uspješnosti njenih prošlih projekata. U Staroj je školi pronašla mir i točno ono što je tražila. Ne pretendira na fine dining, ne želi ovaj projekt nazivati konobom niti bistroom, već samo svim gostima želi ponuditi najbolje od onoga što ovaj kraj nudi, tradiciju i okus doma upakiranu s najsvježijim lokalnim sezonskim namirnicama. Iskreno.

Zato se tasting menu po potrebi mijenja svaki dan, a na meniju je – ono čega ima. I Priska će od tih sastojaka skrojiti više elemenata za različita jela uz moto maksimalne iskoristivosti.

Stara škola
Priska Thuring

Emocija dijeljenja

Mi smo isprobali sve što se našlo na meniju tog dana na način na koji je i zamišljeno – da se dijeli. Zalogaji satkani od različitih elemenata kreirani su tako da se isproba svaki, uz čašu vina ili koktel, uz smijeh i razgovor, lijeno udisanje toplog zraka, sa željom da se ostane na mjestu što duže.

“Svi će se ljudi na svijetu u jednom trenu okupiti zajedno oko stola, da dijele ono što je na njemu ili da samo budu. Želim se vratiti u taj mindset. Kreirati tu atmosferu zajedništva”, komentirala je Priska.

Stara škola

Samo iskreno

Želim kreirati atmosferu zajedništva. Biti iskrena.

Priska je sa svojim timom u sklopu restorana opet oživjela stari vrt koji su nekad obrađivali učenici škole. Sada je u njemu začinsko bilje no želja joj je što više namirnica saditi sama, od vrta do stola u samo par koraka. S istim su ciljem aktivirani i svi lokalni OPG-ovi i imanja.

“Zovem svoje suradnike svaki dan i pitam što nude, što trenutno imaju i naručim upravo to, u količinama koje su dostupne u tom trenu. Želim izbjeći masovnu proizvodnju, iskoristiti svaki sastojak do maksimuma, pripremiti za kasnije, pripremiti sama, usoliti, kandirati, dok ne potrošim i zadnju mrvicu”, kaže Priska. Suživot s vinarijom i imanjem Clai otvara joj vrata za brojne elemente u jelima, od octa koji se proizvodi u sklopu vinarije, do voćnjaka i i vinograda koji su nepresušno vrelo inspiracije.

Stara škola
Soljene srdele, pašteta od dimljenog ugora, cipla, sitne ribe u profiterolu, dondole sa špaleta
Stara škola
Rakovice gran ciporo s bjelanjkom, arancini s glavom od sipe i crnilom, majoneza od šafrana, divlje šparoge na kremi od inćuna i hollandaise s kremom od maslaca
Stara škola
Piletina, umak od maslina s kaparima i maslačkom, torta od krumpira, špinat, salata
Cheesecake od skute, biskvit s makom, džem od divljeg šipka

Svakodnevna igra

Kad je riječ o kreativnosti, eksperimentiranju i igri u kuhinjskom laboratoriju Stare škole, možemo reći da ova priča nema kraj. Temelji su postavljeni tako da su mogućnosti otvorene i nebrojene.

“Pitaju me hoćemo li sami proizvoditi, primjerice, sir. Hoćemo, zašto ne. Ali kad krenemo u to, onda će taj sir biti nešto novo jer nema potrebe pripremati već postojeće, što nam naši suradnici već nude u svojoj paleti domaćih proizvoda. No ni tada se nećemo držati jednog recepta trudeći se da sve bude savršeno. Jer nikad nije. Domaće mlijeko koje nabavljamo nema jednak okus ljeti i zimi i to ćemo poštovati. Tako da će poneko jelo možda biti drugačije ako ga dođete probati dva puta. Ali to je čar – kao i kad kuhate kod kuće. I to je duh koji želim zadržati u svojem stvaralaštvu u Staroj školi.”

Stara škola
Aperol infuziran s kokosom
Stara škola

“Ne želim više kuhati po špranci, ne želim i ne trebam da bude savršeno. Želim zadržati taj prirodni osjećaj.”

To je sentiment s kojim je i ušla u suradnju, palica pod kojom je Stara škola u suradnji s imanjem Clai nastala. Sve nakon otvaranja jedne boce Clai Brombonera i emocija koje su inspirirale prve korake u suradnji. Vlasnici restorana Stara škola, hrvatsko/američka obitelj Penavić, kozmopoliti hrvatsko-američkih korijena i njujorške adrese, pretočili su svoje strasti u viziju high-end hospitality projekata u Hrvatskoj te zaokružili već postojeću ponudu uz vinariju, stanciju i luksuznu jahtu.

A kada u restoran zakoračite, kao i mi, jednog toplog sunčanog dana, imat ćete priliku u potpunosti upiti doživljaj. Priska sve utiske s brojnih putovanja, svojih prošlih iskustava unosi u jela koja priprema i iskreno prenosi emociju s njima. To se reflektira na menu, ali i na atmosferu. Dvije najvažnije stvari zbog kojih ćemo se u Staru školu ubrzo vratiti.

Stara škola
Krasica 35, Krasica, 52460 Buje, Istra
https://www.staraskola.hr/
+385 52 770 870

Učitati još
Zatvori