Journal.hr

Degustirale smo novi menu restorana Matrix gdje kuha najbolji mladi chef u Hrvatskoj

Restoran Matrix prošle je jeseni otvoren u prizemlju istoimenog zagrebačkog poslovnog centra, a u tako kratkom periodu samo niže pohvale i priznanja. Posljednje u nizu priznanja stiglo za chefa Marka Jantoleka, koji je prije samo nekoliko dana od strane uglednog vodiča Gault&Millau proglašen mladim talentom godine u Hrvatskoj. U Matrixu smo provele prekrasnu večer i degustirale sva jela s njihovog novog, proljetnog menija. Pristizao je slijed za slijedom, a u nastavku donosimo sve o jelima u kojima smo uživale.

Chef Marko Jantolek

Mladi talentirani chef Marko Jantolek, nakon stjecanja iskustva u Michelinom nagrađenom Noelu i vođenju kuhinje u izvrsnom zagrebačkom restoranu Pod Zidom, upustio se u najveću avanturu do sada – Restoran Matrix. Marko je ovdje u potpunosti slobodan staviti sebe na svaki tanjur, igrati se s vlastitim kreativnim idejama i ide mu odlično. Kuha moderno, pokazuje svoje vještine i poznavanje tehnika, a spojem okusa na gotovo svakom tanjuru potpuno nas iznenađuje. Moramo priznati, kuhanje u Matrixu zaista se razlikuje od onog na koje smo navikli po zagrebačkim restoranima. Prije nekoliko je dana to prepoznao Gault&Millau, te je nagrađen i proglašen mladim talentom 2022. godine.

Proljeće u restoranu Matrix

Večer u Matrixu započela je aperitivom, “pozdravima iz kuhinje” i ljubaznim uvodom osoblja u cijelu priču o Matrixu. Nakon izvrsnog house-made kiselog kruha s maslacem od medvjeđeg luka, uslijedilo je prvo i potpuno neobično predjelo, “Arpege jaje“, francuski specijalitet koji se servira u ljusci jajeta. Iznenađujuće kremast zalogaj od žumanjka, moussea od parmezana i začina bio je savršen, intrigantan uvod u večeru.

Arpege jaje
Arpege jaje

Iduće predjelo bilo je “Gof Crudo“, marinirani gof, marmelada od kumkvata i chillija, dashi limun, fermentirani limun te ikra pastrve. Lagano, hladno predjelo kombinira nježne i kiselkaste okuse, a savršen je uvod za još kompleksnija jela koja slijede!

Gof Crudo
Gof Crudo

Jedno od nama najdražih prejela bila je “tuna kimchi i pesto od medvjeđeg luka“. Ovo jelo sadrži plavorepu jadransku tunu, domaći kimchi, pesto od medvjeđeg luka te domaće špagete i chilli. Lagano, osvježavajuće jelo ujedno ima i spicy note koje obožavamo!

Tuna kimchi i pesto od medvjeđeg luka

Glavna jela

Nama najdraže glavno jelo bila je “salata od šparoga i stracciatella“. Ovo razigrano, zeleno jelo pravo je proljeće na tanjuru. Divlje i uzgojene šparoge, stracciatella od hrvatske mozzarelle, jaje, čips brioche i limun čine izvrsnu kombinaciju prepoznatljivih proljetnih okusa, spojenih na kreativan način.

Salata šparoge i stracciatella
Salata šparoge i stracciatella

Prava riblja delicija dolazi u obliku “hame i kamenica”. Ovo vizualno prekrasno jelo čine rolada od hame i medvjeđeg luka, bogat umak od kamenice i šenon, vrsta cvjetače pripremljena na dva različita načina. Blago hrskavo povrće i nježna, ukusna riba čine ovo jelo potpuno skladnim i zdravim odabirom, idealnim za proljetne dane.

Hama i kamenica

Kravlji sir i brokula” zajedno dolaze u zanimljivom jelu koje se sastoji od chawanmushija od dvije godine starog kravljeg sira, mlade brokula, limuna i kreme od slanih inćuna.

Kravlji sir i brokula

Hobotnica kimchi i kulen” na prvu spaja nespojivo! Prefina hobotnica marinirana je u kimchiju, uz nju dolazi heljda, kulen s OPG-a Perakić te majoneza kimchi.

Hobotnica, kimchi i kulen

Oba mesna jela koja su uslijedila imala su savršeno sočno pripremljene komade mesa. “Biftek i cvjetača” na tanjur donosi 200 g bifteka, cvjetaču pečenu u smeđem maslacu, kremu od cvjetače, kavijar od cvjetače i teleći jus. “Dry age patka i rabarbara” sadrže suho dozrijevana pačja prsa, chutney rabarbare, kremu rabarbare i foie gras, pesto od pistacije i mente te pačji umak.

Biftek i cvjetača
Dry age patka i rabarbara

Ravioli kozlić i Kumparička“; ravioli punjeni kozlićem, mousse Kumparička, ragu cikla, ukiseljena cikla i kadulja kombinira nevjerojatne okuse i teksture, a ovo je jedno od jela koja svakako vrijedi isprobati.

Ravioli kozlić i Kumparička

Za kraj večere zasladile smo se prefinim desertom baba au rhum. Rum baba, sirup od citrusa i đumbira, šlag aromatiziran BIO vanilijom i limunom te sladoled od suhog voća bio je potpuno neobičan desert. Iako smo već zaista bile site, priča o zasebnom želucu za slatko ispala je istinita: sve smo pojele! Umjesto obične kave servirana nam je domaća kombucha od kave koja je među ova kreativna jela donijela još jedan moderni twist!

Baba au rhum

Foto: PR