Što se sve događalo na Gault&Millau gala večeri u Esplanadi

Što se sve događalo na
Gault&Millau gala večeri u
Esplanadi

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na gala večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, gdje se u utorak 5. travnja okupilo više od 100 vodećih chefova hrvatskih restorana. Tom je prigodom predstavljeno i peto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau u koji je uvršteno 265 Top restorana, 105 POP – popularnih  lokala i 105 vina iz cijele Hrvatske.

Nagrade restoranima i chefovima

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia je Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel’s i Le Bistro u zagrebačkom hotelu Esplanade. Trofej veliki chef sutrašnjice osvojila su tri chefa – Michael Gollenz iz restorana Alfred Keller u hotelu Alhambra na otoku Lošinju, Nikola Marušić iz splitskog restorana PiNKU Fish & Wine te Stiven Vunić, chef i vlasnik restorana Zijavica iz Mošćeničke Drage.

Trofej chef tradicijske kuhinje pripao je Nebojši Rajkoviću iz restorana Čingi Lingi čarda u Bilju, dok je Ana Morgan, iz restorana Morgan u Brtonigli, osvojila Trofej chefa nove tradicijske kuhinje. Trofej mladi talent godine osvojili su Matea Jurec, chefica restorana Loora u Đakovu, te Marko Jantolek, chef restorana Matrix u Zagrebu. Daniela Kramarić, vlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom, osvojila je Trofej za promicanje hrvatske gastronomije i enologije, a restoranu Martinis Marchi na otoku Šolti pripao je Trofej za najbolji servis. Restoran Pandora Greenbox iz Splita osvojio je Trofej za najbolji POP lokal.

U kategoriji najboljih restorana i ove su godine slavili 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo Curić, restoran Monte iz Rovinja i chef Danijel Đekić, zagrebački NAV i chef Tvrtko Šakota, šibenski Pelegrini i njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan, restoran Pergola iz Zambratije i vlasnik i chef Fabricio Vežnaver te restoran Zinfandel’s hotela Esplanade u Zagrebu i chef Ana Grgić Tomić, svi s osvojene 4 toke Gault&Millau. 

Gault&Millau vodič

Ovaj etablirani međunarodni vodič pokrenut 1965. u Francuskoj prisutan je u osamnaest zemalja svijeta. Snažan je poticaj promociji restoranske scene i nacionalnih gastronomija na domaćem i inozemnom tržištu. Kuharske kapice (toke) otisnute na žutoj naljepnici turistima jamče provjerenu kvalitetu, a uvrštenim restoranima i chefovima snažan su poticaj za razvijanje kreativnosti i poboljšanje usluga. S početnih 150 restorana i POP mjesta uvrštenih u prvo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia, u pet godina taj se broj povećao na ukupno 370 restorana i POP mjesta.

Ponosni smo da veliki trud i rad koji ulažemo u izradu ovog vodiča i promociju hrvatske gastronomije prepoznaju chefovi, ali i gosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Osobito nam je drago što je u proteklih  godinu dana stasala nova generacija mladih chefova i chefica, koja s puno strasti i znatiželje pristupa gastronomiji i kreira uzbudljiva jela. Namjeravamo ih i dalje poticati da ustraju u poboljšanju kvalitete, da ostanu posvećeni jelima, vinima i autentičnim namirnicama svoga kraja. Želimo zahvaliti našim stalnim partnerima – HTZ-u te proizvođačima hrane i vina koji nas podržavaju i vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske gastronomije“, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millau.

Raise the Bar

Na Gault&Millau Croatia svečanosti uručene su i stipendije Raise the Bar fondacije mladim kuharima, slastičarima i osoblju u restoranima, kako bi se usavršavali na najboljim svjetskim učilištima. Raise the Bar je platforma Coca – Cola HBC Hrvatska, a cilj joj je povećati kvalitetu radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Vrijedne stipendije osvojili su Rok Smonkarchef kuhinje u slovenskom Gostinstvu Jezeršek, Monika Gubić – zaposlena u restoranu ManO, Marija Prša – slastičarka u restoranu Dubravkin put te Ante Kapović, koji je tijekom školovanja stažirao u brojnim domaćim restoranima. Članovi žirija za izbor stipendista bili su chefovi Marko Gajski, Tomaž Kavčič, Igor Gudac, Bruno Vokal, Nihad Mameledžija i sommelier Ivan Jug.

Polaznici Raise the Bar akademije demonstrirali su svoju vještinu u pripremanju Botanist koktela Raise the Glass i Islay Basil, a za aperitiv se pio i šampanjac Veuve Clicquot Brut te se kušao Presidentov zreli Ribanac.

Gala večeru za uzvanike u Smaragdnoj dvorani pripremali su chefovi Ana Grgić Tomić i Stefan Heilemann, chef Widder Restaurant Zurich, nagrađen s 2 Michelin** i 4 toke Gault&Millau, a proglašen je i Gault&Millau chefom godine u Švicarskoj 2021. Uz šest sljedova njihovih delicija posluživana su vrhunska vina iz vinarija Laguna, Belje, Krauthaker i Veralda. 

Gault&Millau Croatia 2022 gastronomski vodič globalno je dostupan i na webu hr.gaultmillau.com te na prodajnim mjestima Tiska po cijeni od 120 kuna.

Foto: Goran Jakuš

Učitati još
Zatvori