Crème brûlée krafnice u obliku srca? Može
Crème brûlée krafnice u obliku srca? Može

Crème brûlée krafnice u
obliku srca? Može

Crème brûlée krafnice u obliku srca? Say no more!

Popis namirnica i način pripreme slijedi u nastavku teksta.

screenshot / instagram reel: @moribyan
screenshot / instagram reel: @moribyan

Sastojci

  • litra mlijeka
  • jedna mahuna vanilije
  • ekstrakt vanilije
  • šećer
  • kukuruzni škrob
  • sol
  • jaja (žumanjci)
  • neslani maslac

Priprema

Za početak, u zdjelici umiješajte šećer, kukuruzni škrob i sol. Dodajte žumanjke i miješajte dok ne postane svjetlije boje. Ostavite po strani, a zatim u lonac ulijte mlijeko, mahunu vanilije, ekstrakt vanilije i držite na srednjoj vatri. Ne kuhate, samo zagrijavate. Polako, u prethodno dobijeno tijesto dodajte toplo mlijeko i umiješajte dok ne postane glatko. Dolijevajte toplo mlijeko dok miješate, a zatim sve to vratite u lonac i miješajte na srednje niskoj vatri dok se ne zgusne – samo nekoliko minuta. Skinite s vatre i prebacite u zdjelu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U međuvremenu počnite s dodavanjem toplog mlijeka u veliku posudu za miješanje. Odozgo posipajte instant kvasac i dodajte šećer, sol i jaje. Zatim, dodajte maslac i brašno. Mijesite tijesto oko dve do tri minute, pa ga potom prebacite u nauljenu zdjelu, pokrijte i stavite na toplo mjesto da se digne – oko 90 minuta do 2 sata.

Pro tip:

Tijesto ne bi trebalo biti previše ljepljivo ili previše suho. Treba biti pahuljasto, meko i vlažno. Ako je suho dodajte žlicu mlijeka, a ako je previše ljepljivo, dodajte žlicu po žlicu brašna.

Posipajte brašno po radnoj površini i valjak za tijesto, a zatim razvaljajte tijesto. Koristeći modlicu za kolačiće u obliku srca, kreirajte male krofne u obliku srca. Stavite na nauljen pleh ili papir za pečenje i pokrijte 30 minuta.

Zagrijte ulje u loncu. Dodajte krafne. Trebale bi isplivati odmah do vrha kada se ubace. Pržite sa svake strane dok ne porumene, prevrćući do pola. Prebacite na papir ili rešetku da bi se višak ulja iscijedio. Ponovite s ostatkom tijesta dok se sve ne isprži.

Punjenje krafni

Napunite piping bag kremom napravljenom ranije i ne zaboravite ostaviti duboku rupu na jednoj strani svake krafne. Ubacite piping bag u rupu i napunite krafnu kremom. Kada su sve napunjene – vrijeme je za karamelizovani šećer.

Crème brûlée krafnice

U malu tavu dodajte jednu šalicu bijelog šećera i jednu četvrtinu šalice s vodom. Ostavite da proključa dok se šećer ne rastvori. Nemojte ga miješati jer će se u suprotnom šećer kristalizirati. Boja bi ubrzo trebala postati zlatna, a kada se to dogodi smanjite vatru kako biste dobili zlatno-smeđu boju. Sklonite tavu s vatre.

Pro tip:

Nosite rukavice.

Umočite jednu stranu punjenih krafni u karamelizirani šećer i podignite. Pustite da višak iscuri i stavite na rešetku. Ponovite s ostatkom krafnica. Nije potrebno više od 10 do 15 minuta da se šećer stegne.

Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori