Kada zagrebačke ulice zamirišu na ljeto i more – znamo gdje se sprema najbolji ručak

Kada zagrebačke ulice zamirišu na ljeto i more – znamo gdje se sprema najbolji ručak

Šetnja centrom Zagreba posljednjih je dana nekako posebno vesela; vratilo nam se ljeto, svi sjede po terasama kafića i restorana, a mirisi svježe pripremljenih i serviranih jela krivi su što u prolazu zastajemo provjeriti što se fino jede. Teslina ulica je nekako posebno puna, a razlog tome zasigurno leži u nizu provjereno dobrih restorana. Nedavno smo uživale u proljetnom ručku na terasi restorana Vinodol, a ovog su nas puta mirisi ljeta i mora odveli ravno do restorana Korčula.

Mirisi i okusi mora na stolu

Rani gradski ručak na terasi restorana Korčula započeo je uz sočne bruskete s mariniranom tunom. Plavorepa marinirana tuna na brusketima od raženog kruha zapečenog na grilu, dolazi uz aioli od kopra, ulje od kopra, svježi kopar, malo rukole i cherry rajčica te domaće maslinovo ulje. Lagan i osvježavajući obrok koji može biti predjelo, ali čak i brunch! Mi smo ga jeli kao predjelo, a s obzirom na to da u porciji dolaze dva veća brusketa – podijelili smo ih i bilo nam je sasvim dovoljno.

Jelo je na novoj tjednoj karti, no chef Tadej Topolovec nam kaže da će se – sudeći prema komentarima svih koji su probali – na meniju vjerojatno zadržati i tijekom cijelog ljeta.

Glavna jela

Nakon izvrsnog, laganog predjela naručili smo još jedno novo jelo. Domaći ravioli punjeni su kremom od kozjeg sira i maslina, ispod njih je krema od buzare u koju su dodane jadranske kozice, svježi bosiljak i ulje od bosiljka, a jelo je završeno hrskavim krekerom od parmezana. Još jedno laganije ljetno jelo koje nas je u trenu vratilo na more. Iako već siti, nismo mogli odoljeti niti raguu od tune, pa smo i to jelo podijelili.

Ragu od tune stigao lijepo složen je u dubokom tanjuru, dok su na vrhu jela bile male hrskave kuglice – domaći kroketi. Na dinstanoj mrkvi, celeru i peršinu pečena je plavorepa tuna, a cijelo jelo, iako malo “konkretnije”, ne pada teško čak ni za najtoplijih ljetnih dana. Ovo će se jelo također pronaći na tjednoj karti još neko vrijeme, pa ga svakako stignete isprobati.

Nježno i slatko za kraj

Za desert smo naručili cheesecake od jagoda – na crumbleu od ružičaste čokolade dolazi krema od mascarponea i krema od jagoda, svježe jagode i tek par kapi ulja od bosiljka. U ovoj komplementarnoj kombinaciji okusa dobili smo sasvim nježan, a opet aromatičan ljetni desert.

Foto: Krešo Jović

Preporuka

Zatvori