Bile smo na odličnom ručku u gradu – imamo preporuke za sezonska jela koja vrijedi probati

Bile smo na odličnom ručku u gradu – imamo preporuke za sezonska jela koja vrijedi probati

Od prvih zaista toplih proljetnih dana i poprilično užurbanog gradskog ritma jučer smo uspješno predahnule u našem omiljenom restoranu Vinodol. Vrijeme je savršeno za uživanje na ugodnoj terasi, a nova tjedna ponuda jela vrvi sezonskim namirnica.

Proljetni ručak u Vinodolu

Ručak smo započele uz pjenušac, a kao veliki fanovi šparoga morale smo ih kušati u oba dostupna jela – i drago nam je da jesmo! Nastavile smo s genijalnim mesnim glavnim jelima i završile uz sezonske, voćne deserte koji su nas još jednom oduševili. Ovaj ručak u Vinodolu bio je pravo sezonsko osvježenje, a jedva čekamo provjeriti što će od novih jela biti u ponudi već idućeg tjedna.

Jela sa šparogama

Tart nadjeven šparogama bio je prvo jelo koje smo probale i nismo ga mogle prestati jesti. Košarica od prhkog tijesta punjena je espumom od šparoga i kozjeg sira, na njoj su sjeckane pitome šparoge a jelo je završenom vinaigrette-om s krupno sjeckanim bademima. Vrhovi šparoga koji se jedu fino su i tanko slice-ani na vrh tarta, dok su donji dijelovi također iskorišteni – iskuhavaju se za jaču aromu espume. Lagano, proljetno jelo na koje ćemo se uskoro vratiti!

Tart nadjeven šparogama, 72 kn

Odležana govedina na domaćoj focacci bilo nam je jedno od najdražih jela danas! Hrskava domaća focaccia, Holandez umak, tahini, aioli dressing sa sezamom, slice-ani steakovi odležane govedine te salatica od šparoga čine ovaj superiore otvoreni sendvič savršenim, brzinskim ručkom.

Odležana govedina na domaćoj focacci, 125 kn

Mesna jela

Kopun u crnom vinu, 105 kn

Kopun u crnom vinu s povrćem i pireom od krumpira s porilukom

Kopun je preko noći mariniran u crnom vinu i mirodijama, zatim je pečen. Na karameli koja je ostala od pečenja kopuna radi se korjenasto povrće -luk, celer i mrkva- na kockice, te špek, kisele lučice i vrganji. Uz pečenog kopuna i umak od povrća i crnog vina poslužuje se i pire od krumpira s porilukom dinstanim na maslacu.

Kopun u crnom vinu, 105 kn

Svinjski file s raguom

Svinjski file s raguom od boba i domaćim kroketima jedno je konkretno mesno jelo s povrćem “na žlicu”. Lungić je kratko sous vide obrađen pa zatim zapečen. Ragu od boba na bazi od pancete, luka, češnjaka i korjenastog povrća daje finu dozu slatkoće raguu uz koji su posluženi domaći kroketi od krumpira u obliku tri poveće kuglice.

Svinjski file s raguom boba i domaćim kroketima, 98 kn

Lagani voćni deserti

Za desert smo naručile oba deserta koji su u tjednoj ponudi: pitu od limuna i Pavlovu s jagodama. Prefinu pitu od limuna čine krema od limuna, slatka prhka košarica, krema od badema, talijanska meringa i mousse od limuna, a listić mente daje još jedan, dodatan kick svježine. Pavlova s jagodama klasik je koji obožavamo; beze puslice, krema od vanilije, coulisse od jagoda i svježe jagode vrlo su nježni proljetni okusi u kojima smo uživale.

Pita od limuna, 38 kn
Pavlova s jagodama, 38 kn

Foto: Journal

Učitati još
Zatvori