Gdje ovih dana možete naručiti pumpkin spice latte?

Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njezinih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti. Listopad je posebno obilježen narančastom bojom, a kamo god se okrenemo, bundeve nas okružuju, u interijerima i na tanjuru. A s prvim hladnijim danima kreće vrijeme najfinije jesenske kave – naravno, riječ je o popularnoj pumpkin spice latte.

Kavu s dodatkom muškatne tikve i začina popularizirao je američki Starbucks, a nije trebalo dugo da se proširi po cijelom svijetu i stigne do naših krajeva. Pumpkin spice latte neformalno je proglašena službenim pićem jeseni jer nas asocira na sve ono što volimo god ovog godišnjeg doba. Kombinacija okusa koja uključuje mliječne masti, šećer, kavu, cimet, klinčić i muškatni oraščić posebno je privlačna okusnim pupoljcima zbog čega se rijetko zaustavimo na samo jednoj šalici.

Gdje probati pumpkin spice latte?

Pumpkin spice latte ovih dana možete naručiti na dvije lokacije u Zagrebu. Jedna od njih je slastičarnica b041 u Masarykovoj ulici. B041 mnogima je sinonim za najukusnije sladolede i kolače, a odnedavno su u ponudu uvrstili doručak i brunch. Šalica kave s okusom bundeve odlično će prijati uz kroasane, štrudlice, pite i razne druge torte i kolače koje možete naći u vitrini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kavantura (@kavantura) on

Druga lokacija u gradu na kojoj možete probati ovu kavu je Kavantura na Horvaćanskoj 23A. Osim pumpkin spice lattea, u Kavanturi su pripremili još nekoliko jesenskih napitaka kao što su Speculaas Latte, Apple Caramel latte, Nutella latte i Mint mocha.

Jesensku kavu pripremite i kod kuće

Pumpkin spice latte možete vrlo jednostavno pripremiti i kod kuće. Za pripremu će vam trebati 10-ak minuta, a u nastavku doznajte koji su vam sve sastojci potrebni i detaljan postupak kuhanja.

Sastojci:

  • šalica skuhane kave (jačine i vrste po izboru)
  • šalica mlijeka
  • 2-3 žlice pirea od muškatne (butternut) bundeve*
  • 1-2 žlice javorovog sirupa (regulirajte količinu po želji)
  • mješavina pumpkin spice začina po želji (omjeri za pumpkin spice začin koji možete držati u teglici: 4 žlice cimeta, 2 žličice muškatnog oraščića, 2 žličice đumbira, 1 žličica pimenta, 1 žličica klinčića)
  • mrvica ekstrakta vanilije

*Pire od bundeve

Pečenje: Presijecite bundevu na pola i očistite ju od koštica. Stavite peći na 200 stupnjeva, pa kad omekša uklonite koru i izmiksajte meso u blenderu do konzistencije pirea. Kuhanje: Pire od bundeve možete dobiti i kuhanjem. Prvo ogulite bundevu i narežite ju na manje kockice. Zatim ju kuhajte sve dok ne omekani, nakon čega ju ocijedite i izmiksajte u blenderu.

Priprema:

Skuhajte kavu te razdijelite količinu u dvije šalice. U lončiću zagrijte mlijeko te mu dodajte pire od tikve, začine, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Snažno miješajte dok se ne zapjeni kako bi kava kasnije bila što kremastija i laganija pa razdijelite u obje šalice. Na vrh možete dodati šlag ili uživati i bez njega.

Foto: Unsplash, Pexels

0