TikTok je nepresušno vrelo inspiracije kad su u pitanju brzi i jednostavni recepti. Čini se da je nepisano pravilo kod TikTok food trendova upravo to, da jelo mora biti maksimalno jednostavno i lako za pripremu kako bi ga milijuni ljudi doista i isprobali napraviti. Također, mora sadržavati basic namirnice, a često se dogodi da je u pitanju i neki neobičan spoj ili način pripreme.
Posljednjih nekoliko godina svjedočili smo raznim gastro ‘izumima’ s TikToka, od Dalgona kave do Feta paste. Posset od limuna jedan je od viralnih recepata potekao također s ove društvene mreže. Ljeto je idealno za pripremu ovog deserta, stoga vas podsjećamo na njega…
Desert koji će vas osvojiti
Posset zapravo nije ništa novo – riječ je o klasičnom britanskom desertu s konzistencijom poput panna cotte ili pudinga. Nastao je u srednjem vijeku i izvorno je bio topli napitak od mlijeka i začina, koji bi se zgusnuo s vinom ili pivom, a često se koristio kao lijek za prehladu. Piće je u mđuvremenu izumrlo, a naziv posset je ponovno oživljen u 19. stoljeću. Odnosi se na slasticu na bazi vrhnja, šećera i citrusa, koja se danas konzumira hladna.
Dakle, za posset od limuna treba vam svega 3 sastojka – vrhnje za šlag, šećer i limunov sok. Nakon što ga kratko ohladite u hladnjaku, dobit ćete lagani i kremasti desert, idealan za vruće ljetne dane. Možete ga poslužiti u staklenim čašama ili zdjelicama, a za još atraktivniji izgled poslužite ga u kori od limuna. Detaljan recept donosimo u nastavku!
Recept za posset od limuna
Sastojci:
- 200 g vrhnja za šlag
- 75 g šećera (možete smanjiti na 50 g ako želite manje slatki desert)
- 25-30 g soka od limuna
- 1/2 žlice limunove korice
- 1 žličica vanilije
Postupak:
U lonac stavite vrhnje, šećer i koricu limuna. Pustite da lagano zakuha pa kuhajte 3-4 minute. Pazite da ne prokuha – samo da krčka. Boja kreme će potamniti i postat će malo gušća. Maknite s vatre, dodajte limunovog soka i vaniliju pa promiješajte. Smjesa će se odmah zgusnuti. Zatim ju procijedite kroz sito kako biste uklonili limunovu koricu. Pustite da se ohladi minutu ili dvije. Količina smjese je dovoljna da napunite 3 velika limuna, odnosno 6 polovica koje ste prethodno izdubili. Na kraju ih stavite u hladnjak na 1-2 sata i to je to!
Foto: Instagram (@nurhkasim)